11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Εν αγνοία μας οι ηλεκτρονικές απειλές

 
Μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύει ότι σε συντριπτική πλειοψηφία οι χρήστες οικιακών υπολογιστών δεν γνωρίζουν ότι το σύστημά τους έχει μολυνθεί από επιβλαβή προγράμματα.
Η μελέτη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από την "America Online" (ΑOL) και την "Εθνική Ένωση Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο" (NCSA ) ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή που έχουν στο σπίτι τους είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό απροστάτευτοι απέναντι σε κάθε είδους ηλεκτρονικών απειλών και σε μεγάλο βαθμό έχουν άγνοια των κινδύνων.
Οι δύο εταιρίες που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έρευνας, η AOL και η NCSA, έστειλαν τεχνικούς σε 329 σπίτια προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση των εκεί εγκατεστημένων υπολογιστών.
 
 
"Κανένας καταναλωτής δεν πρόκειται να περπατήσει στο δρόμο κουνώντας στο χέρι ένα μάτσο χαρτονομίσματα, ούτε πρόκειται να αφήσει το πορτοφόλι του σε κοινή θέα σε δημόσιο χώρο, όμως είναι περισσότεροι από αρκετοί εκείνοι που κάνουν την αντίστοιχη κίνηση όταν είναι συνδεμένοι στο διαδίκτυο. Χωρίς τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως τα 'αντιβιοτικά' προγράμματα (antivirus), τα προγράμματα εντοπισμού και καταστροφής των ηλεκτρονικών 'κατασκόπων'(spyware) και το λογισμικό προστασίας (firewall), οι καταναλωτές αφήνουν τις προσωπικές και οικονομικές τους πληροφορίες σε κίνδυνο", περίγραψε η επίσημη αναφορά.
 
Περίπου τρεις στους πέντε καταναλωτές δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα εντοπισμού και "απενεργοποίησης" ηλεκτρονικών ιών (antivirus) και στο λογισμικό που ελέγχει ποια προγράμματα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (firewall). Επιπλέον, τα δύο τρίτα των χρηστών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν στον υπολογιστή τους εγκατεστημένο κανένα λογισμικό τύπου firewall. Σα να μην έφτανε αυτό, ενώ το 85% είχαν εγκαταστήσει αντιβιοτικά προγράμματα, τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν είχε "ενημερώσει" το λογισμικό επί μια ολόκληρη εβδομάδα αλλά και περισσότερο.
 
Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η έρευνα, περίπου ένας στους πέντε υπολογιστές που εξετάστηκαν είχε μολυνθεί από κάποιον ιό, ο οποίος παρέμενε ενεργός στο σύστημα.
 
Επίσης, από τους 329 υπολογιστές που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 90%) ήταν προσβάσιμοι από τρίτους, ενώ οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν καν την υπόνοια ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να σημειώσουμε ότι οι "ψηφιακοί εισβολείς" μπορούν να υποκλέψουν σημαντικές προσωπικές πληροφορίες ή οικονομικά στοιχεία και πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του συστήματος.
 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, μήνας ο οποίος έχει κηρυχθεί από την "Εθνική Ένωση Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο" ως "Εθνικός Μήνας Επαγρύπνησης για θέματα Κυβερνό-Ασφάλειας". "Προστατεύοντας την ασφάλεια της τεχνολογίας μας σημαίνει να προστατεύσουμε τον κάθε υπολογιστή ξεχωριστά. Αυτή η έρευνα τονίζει απλώς πόσο σημαντική είναι για κάθε πολίτη ως άτομο να εκλάβει την κυβερνοασφάλεια ως ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο ως ένα θέμα ατομικής, αλλά και εθνικής ασφάλειας" εξηγεί ο Dan Caprio, ειδικός σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.
 
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτει η έρευνα είναι αυτό ακριβώς, ότι οι περισσότεροι χρήστες οικιακών υπολογιστών δεν αντιλαμβάνονται σε όλη τους την έκταση τους κινδύνους που περιλαμβάνονται στη σύνδεση του υπολογιστή τους με το διαδίκτυο, και κυριότερα δεν γνωρίζουν πως μπορούν να εξασφαλίζουν τη σωστή προστασία του συστήματός τους.
 
Reuters