12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Η Ζωή είναι αλλού…

 
Πρόσφατα δύο κοντινά μου πρόσωπα, 35άρηδες, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο ένας νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα στην καρδιά και μετά από 12ήμερη παραμονή και τις αυστηρές - ιατρικές και μη - συστάσεις του στυλ "με την καρδιά δεν παίζουμε" έλαβε το εξιτήριό του συνοδευόμενο από τις γνωστές αλλά απαραίτητες οδηγίες για συνεχή ξεκούραση (ο γιατρός δεν ενδιαφέρεται ποτέ για το αν μπορείς να βιοποριστείς καθώς θα ξεκουράζεσαι, αλλά κι αυτός … τη δουλειά του κάνει). Ο δεύτερος οδηγούσε αυτοκίνητο το οποίο ντελαπάρησε, καβάλησε διάζωμα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα φέρνοντας τούμπες, σύρθηκε ανάποδα για 30 μέτρα κόντρα στο διερχόμενο ρεύμα των αυτοκινήτων χωρίς σύγκρουση με κανέναν, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας και βγήκε από το αυτοκίνητο του χωρίς ούτε μία γρατσουνιά (και δεν υπερβάλλω).
 
Μετά από κάτι τέτοιες περιπτώσεις, που δεν είναι και πολύ σπάνιες, και αφού βλέπουμε ότι ο άλλος "την έχει βγάλει καθαρή", αρχίζουμε τα σχετικά σχόλια. Βέβαια, μόνο την δεύτερη περίπτωση την έζησα από πολύ κοντά  μιας και η πρώτη απείχε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα θάλασσας από εμένα, παρ΄ όλα αυτά οι ομοιότητες των σχολίων είναι καταφανείς: "να μη λες τίποτα, αφού την έβγαλες καθαρή, τυχερός ήσουνα…" θα πει κάποιος. "’γιο είχες" είπε κάποιος άλλος. "Τίποτα, τίποτα, ο Θεός σε φύλαξε, μόνο να πας να ξομολογηθείς και να ανάψεις και μια λαμπάδα στην εκκλησία" είπανε μερικοί συγγενείς. Εγώ, κατ΄ αρχήν ως μαθηματικός, το είδα με την ψυχρή λογική: "στατιστικά, τέτοια επεισόδια και ατυχήματα συμβαίνουν κάθε μέρα, ε, λοιπόν, κι αυτά είναι στα πλαίσια του στατιστικού μας δείγματος, έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι γνωστή για τις … καρδιοπάθειές της, τα … αυτοκινητιστικά της και για τον … υψηλό μέσο όρο ζωής" είπα εγώ ο … ψυχρός και υλιστής. Ακόμα όμως κι αν έχω άδικο, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά, δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική εκείνη που όχι μόνο δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά στηρίζεται στην πίστη ότι ο εκάστοτε διασωθείς από το χι, ψι ατύχημα  "είχε άγιο". Μου θυμίζει την προ τετραετίας δημόσια ηλίθια δήλωση του Κεντέρη ότι το χρυσό μετάλλιο το είχε πάρει επειδή … "του το χρωστούσε ο Θεός" (ναι, έτσι είχε δηλώσει, και από θρησκειολογικής άποψης η δήλωση αυτή καθιστά ύβρι, αλλά ο Χριστόδουλος μάλλον χάιδεψε χαμογελώντας τα γένια του). Δηλαδή, αν κατάλαβα σωστά, υπονοούσε ο Κεντέρης ότι ο Θεός είχε προηγούμενα μαζί του και του τα ξεπλήρωσε;… (κακία: πάντως, απ΄ ο,τι δείχνουν τα πράγματα, αυτήν την περίοδο ο Κεντέρης και ο Θεός πρέπει να έχουν ανοίξει κι άλλους λογαριασμούς). Η μήπως η διάσωση από ένα τροχαίο ή από ένα καρδιακό επεισόδιο οφείλεται στην άγια παρέμβαση επειδή ο παθών είχε δείξει την χρηστή διαγωγή; Τότε, γιατί δεν υπήρξε άγια παρέμβαση και στο δυστύχημα του Μαλλιακού ή στο δυστύχημα των Τεμπών ή στα εκατοντάδες δυστυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο και είναι και θανατηφόρα, και στο κάτω – κάτω σκοτώνονται και αθώα παιδιά, ενώ ο Κεντέρης σώθηκε από το … ατύχημα με τη μηχανή; Μήπως τα παιδιά αυτά ήταν αμαρτωλά; Ή μήπως το γνωστό επιχείρημα που λέει ότι "όλα τα παραπάνω είναι Θεϊκές δοκιμασίες απέναντι στους ανθρώπους" επαρκεί και, εν πάσει περπτώσει, δέξου το δόγμα "πίστευε και μη ερεύνα"; Γιατί, αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν θα πρέπει να ψάχνουμε για αιτίες στα γεγονότα, πολύ δε περισσότερο αν είμαστε παρωπιδισμένοι πίσω από μάσκες του μεταφυσικού.
Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω με τίποτα να προσβάλλω το - έτσι κι αλλιώς αυξημένο – θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων κι ας νιώθω ότι τέτοιες σκέψεις προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Θεωρώ, όμως, χαζό να ισχυρίζομαι ότι ο τάδε ή ο δείνα σώθηκε από ατύχημα ή από αρρώστια μόνο και μόνο εξ΄ αιτίας κάποιας υπερκόσμιας επέμβασης. Κατανοώ ότι μια τέτοια ερμηνεία είναι βολική και ξεκούραστη για το μυαλό και την ψυχή, όπως και για τη σωτηρία της τελευταίας. Δεν πιστεύω, όμως ότι καμιά ενδεχόμενη υπερκόσμια δύναμη θα ασχολιόταν με τόσο ποταπά και γήινα πράγματα, όπως για το αν "την τελευταία στιγμή, στην κυριολεξία" (καναλική έκφραση) θα σώσει κάποιον από τραυματισμό ή από θάνατο. Θα πω κάτι που έχει διττή σημασία και ας το μεταφράσει ο καθένας όπως νομίζει: Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ…