01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Δεκέμβριος 2004 – Φ.30

 
Bubblegum
MARK LANEGAN
 
Το mojo του Οκτωβρίου, σε μία παρουσίαση του τελευταίου δίσκου του Mark Lanegan, αναφερόταν στα τραγούδια του με τις εξής λέξεις… στοιχειωμένα μπαρόκ μπλουζ. Ίσως να μην έχει άδικο. Ο τελευταίος  δίσκος του Lanegan, ακολουθώντας την ‘παράδοση’ των προσωπικών του περιπλανήσεων, έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία. Έχει γνήσια rock n roll σημεία, blues περάσματα (ειδικά χάρη στην χαρισματική και βραχνή φωνή του), ατμοσφαιρικά μέρη, και κυρίως κομμάτια για αγάπη και για πόνο. Αλλά αυτό που κυρίως έχει, είναι αυτή η στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, από την αρχή μέχρι το τέλος (παρόμοια ατμόσφαιρα μπορεί να συναντήσει κανείς στον αγαπητό Tom Waits).
 
Για να φτάσουμε εδώ όμως, έπρεπε να προηγηθούν σχεδόν 20 γεμάτα μουσικά χρόνια. Από τα χρόνια του grunge πίσω στο Seattle, από τις ηχογραφήσεις με τους screaming trees στη θρυλική πλέον sub-pop και τη φιλική σχέση με τους Nirvana του Kurt Cobain, στα δύσκολα χρόνια της εξάρτησης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από την ηρωίνη, στην ανάκαμψη με την επιτυχημένη συνεργασία με τους Queens of the stone age και τις συνεχείς ηχογραφήσεις των θρυλικών πλέον desert sessions. Όλο αυτό τον καιρό ο Lanegan έβρισκε τον χρόνο να μας προσφέρει πανέμορφους δίσκους…field songs, whiskey for the holy ghost, here comes that weird chill…και τώρα το bubblegum.
 
Περιγράφοντας ο ίδιος ο Lanegan τον δίσκο του, λέει: Όλοι δουλέψαμε με πολύ ενθουσιασμό για αυτό τον δίσκο, κάτι που έλειπε από προηγούμενους. Ο πρώτος δίσκος που έχω κάνει και μπορώ πραγματικά να πω ότι μου αρέσει.’ Ίσως να ακούγεται υπερβολικά μετριοπαθής, αλλά το σίγουρο είναι ότι το Bubblegum είναι ένας δίσκος που κάνει περήφανο τον δημιουργό του.
Σάββας Μεταξάς