11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Φεβρουάριος 2005 – Φ.32

BRIGHT EYES – I’m wide awake, it’s morning
 
            Οι Bright Eyes, είναι απλά το όνομα κάτω από το οποίο ηχογραφεί ο  Conor Oberst. To αξιοπερίεργο στην ιστορία αυτή είναι ότι ο Oberst με τον δίσκο αυτό συμπληρώνει 10 χρόνια στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή, και ας είναι μόνο 24 ετών.
           Από πολλά έντυπα της ανεξάρτητης και εναλλακτικής σκηνής χαρακτηρίστηκε –και όχι άδικα- ως το παιδί θαύμα της indie μουσικής, κάτι που τον βοήθησε να σταθεί επί σκηνής δίπλα στους REM και τον Bruce Springsteen στην περιοδεία υπέρ του J.Kerry (vote for change), και να κυκλοφορήσει αυτό τον δίσκο. Σε αντίθεση με προηγούμενες δουλειές του, αυτός ο δίσκος είναι πιο κοντά στην Αμερικάνικη folk παράδοση, στο είδος αυτό που τείνει να εδραιωθεί ως Americana, έχοντας ως σημείο αναφοράς επιρροές τόσο από Bob Dylan και Johny Cash, όσο και από Βruce Springsteen.
 
             To I’m wide awake, it’s morning, είναι περισσότερο ένας προσωπικός-αυτοαναφορικός δίσκος σχετικά με τις πρώτες εμπειρίες του Oberst στη Νέα Υόρκη. Μόνος στην μεγαλούπολη ο Oberst τραγουδάει, ‘ when everything is lonely, I can be my own best friend, I get a coffee and a paper, have my own conversations’ και ‘ I’m happy just because I found I am really no one’. Το ευχάριστο καθ’όλη τη διάρκεια του δίσκου είναι ότι μέσα από παραδοσιακές φόρμες και με 3-4 συγχορδίες σε μία ακουστική κιθάρα, ο Oberst φτιάχνει όμορφα folk τραγούδια τα οποία όμως έχουν διακριτικά pop στοιχεία που θα σε αναγκάσουν να τα ακούσεις ξανά και ξανά. Η ιδανική μουσική για να ακούγεται από το discman το βράδυ, στο δρόμο για το σπίτι.
 
Σάββας Μεταξάς