11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Στην 42η θέση πέφτει η Ελλάδα στην κατάταξη "δικτυακής ετοιμότητας" του WEF

 
 
Αρνητικές επιδόσεις για την χώρα μας όσον αφορά την "δικτυακή της ετοιμότητα". Πέρυσι βρισκόμασταν οκτώ θέσεις ψηλότερα. Το ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο μας. Προς το παρόν αρκούμαστε απλά στο να εκθέσουμε τα γεγονότα.
 
 
 Σε διάστημα ενός έτους, η Ελλάδα έπεσε από την 34η στη 42η θέση στην κατάταξης που εκδίδει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τις επιδόσεις 104 οικονομιών όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών. Η χώρα μας δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται αρκετά για τη μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η έκθεση του WEF, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιεί το "δείκτη δικτυωμένης ετοιμότητας" (NRI) με τον οποίο μετράται "ο βαθμός ετοιμότητας ενός κράτους ή μιας κοινότητας να συμμετέχει και να ωφελείται από εξελίξεις στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών".
Για το διάστημα 2004-2005, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων για το χαμηλό κόστος της τηλεφωνίας και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η ποιότητα της εκπαίδευσης στο χώρο των επιστημών και των μαθηματικών, και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Οι ΗΠΑ πέφτουν για πρώτη φορά από την πρώτη θέση στην πέμπτη. Όπως επισημαίνει δελτίο Τύπου του WEF, αυτό συμβαίνει όχι τόσο επειδή μειώθηκαν οι επιδόσεις τους, αλλά επειδή εντάθηκαν οι προσπάθειες άλλων χωρών.Στο "Τοp 10" της έκθεσης μπήκαν φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία. Η Κίνα και η Ινδία κινήθηκαν επίσης ανοδικά, στην 41η και την 39η θέση αντίστοιχα.
 
Οι σκανδιναβικές χώρες παραμένουν χαμηλά στη λίστα, με την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και έκτη θέση αντίστοιχα. Στα κράτη αυτά τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι πολίτες υποδέχονται αξιοποιούν ταχύτατα τις νέες τεχνολογίες και παράλληλα έχουν υψηλές επιδόσεις όσον αφορά τις τεχνολογικές καινοτομίες.
 
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλη άνοδο σημειώνει η Εσθονία, η οποία κατατάσσεται φέτος 25η και επαινείται για το "άριστο κανονιστικό πλαίσιο" που έχει αναπτύξει.
 
Χαμηλότερες επιδόσεις και από την Ελλάδα έχει πάντως η Ιταλία, η οποία έπεσε από την 28η στην 45η θέση -κάτω από πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, κυρίως λόγω ενός τεράστιου διοικητικού φορτίου.
 
Η έκθεση του WEF συμπεριέλαβε φέτος για πρώτη φορά και την Κύπρο, η οποία κατατάσσεται 37η, πέντε θέσεις ψηλότερα από την Ελλάδα.