11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Μάρτιος 2005 - φ.33

 
 
mogwai – Government Commissions (BBC Sessions 1996-2003)
 
 
Αν τελικά το είδος της μουσικής που φέρει τον τίτλο  post-rock υπάρχει, και δεν είναι μία ακόμη ανακάλυψη της μουσικής βιομηχανίας, τότε οι mogwai μαζί με τους Godspeed you Black Emperor είναι οι κύριοι εκφραστές του.
Παρά το γεγονός ότι οι mogwai δεν χρησιμοποιούν φωνητικά στις συνθέσεις τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις), δε δυσκολεύονται καθόλου να δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα στον ακροατή, αφήνοντάς τον να ‘ντύσει’ ο ίδιος τα κομμάτια με τις εικόνες που αυτός προτιμάει. Αρκετές φορές οι συνθέσεις τους είναι υποτονικές και μελαγχολικές. ’λλες φορές,είναι δυναμικές με ισχυρές δόσεις κιθαριστικού θορύβου και υπερβολικές ποσότητες παραμόρφωσης, ενώ υπάρχουν και στιγμές με μεγάλα διαστήματα ησυχίας και προσμονής για το ξέσπασμα που θα επακολουθήσει.
Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τους mogwai είναι το γεγονός ότι μέσα στο ίδιο κομμάτι, καταφέρνουν να γκρεμίσουν τα ηχητικά φράγματα που οι ίδιοι έχουν χτίσει και πολλές φορές να το οδηγήσουν σε μία εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από την αρχική.
            Το Government Commissions αποτελείται από διάσπαρτες ηχογραφήσεις της Σκοτσέζικης μπάντας για λογαριασμό του BBC, από τα πρώτα χρόνια μέχρι και την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου. Ο δίσκος ως σύνολο, δεν δίνει την εντύπωση ενός ολοκληρωμένου live και ούτε ενός best of, αλλά λειτουργεί περισσότερο ως μία χρονική καταγραφή των διαφορετικών στιγμών της ίδιας μπάντας, με αρκετές από τις εκτελέσεις να ακούγονται καλύτερες από εκείνες στα album. Για κάποιον-α που θέλει να γνωρίσει τώρα τους mogwai, το Young Team μαζί με τα Come on Die Young και My father My king, αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις  της μπάντας.

Σάββας Μεταξάς