11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Απρίλιος 2005 - φ.34

QUEENS OF THE STONE AGE – Lullabies to Paralyze
 
            O 4ος δίσκος των Queens of the Stone Age, η συνέχεια του υπερεπιτυχημένου ‘Songs for the Deaf ’, είναι ίσως αποτελέσει μια από τις σημαντικότερος κυκλοφορίες του χρόνου. Οι QOTSA είναι η μπάντα που γεννήθηκε από τις στάχτες των θρυλικών Kyuss, ένα συγκρότημα που παρά τον σύντομο χρόνο ύπαρξης του, κατάφερε με μερικά από το πιο συμπαγή album του heavy rock ήχου να εισάγει στο μουσικό λεξιλόγιο τον όρο ‘stoner rock’... υπερβολικά ξεκούρδιστες κιθάρες, παιγμένες με ανορθόδοξο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν τον πιο βαρύ ήχο που είχε βγάλει μία μπάντα μέχρι τότε. Εμπνευστές του είδους οι Josh Homme και Nick Olivery.
 
            Σημαντικό στοιχείο του ‘Lullabies to Paralyze’ είναι η απουσία του Nick Olivery στο μπάσο, αφήνοντας τον Josh Homme να προσφέρει στο κοινό του σκληρού ήχου  μικρά αριστουργήματα, με τη βοήθεια σημαντικών μουσικών με μεγάλη προϋπηρεσία σε άλλες μπάντες. Σε αντίθεση με το ‘Songs for the Deaf’, αυτός ο δίσκος δεν κυλάει σαν μία συνεχής μουσική ιδέα. Η επιτυχημένη φωνή του dj απουσιάζει, αφήνοντας τα κομμάτια να ακουστούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αυξάνοντας την ένταση και την ταχύτητα όσο κυλάει ο δίσκος. Και σε αυτό τον δίσκο οι καλεσμένοι του Homme  είναι πολλοί με πρώτο και σημαντικότερο τον Mark Lanegan o οποίος ανοίγει το album με την χαρακτηριστική φωνή του, τραγουδώντας το ‘this lullaby’. Ο ήχος από την αρχή μέχρι το τέλος του Lullabies, είναι τόσο χαρακτηριστικός της μπάντας, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και συγκρίσεων.
            Σε γενικές γραμμές το ‘Lullabies to Paralyze’ έρχεται ως  φυσική συνέχεια του ‘Songs for the Deaf’ μη ξεφεύγοντας από το γνώριμο ύφος της μπάντας, και γιατί άλλωστε να ξεφύγει... σε μία εποχή που οι σημαντικοί heavy rock δίσκοι εκλείπουν, οι Queens of the Stone Age μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και έμπνευσης για μελλοντικούς μουσικούς και μπάντες.
Σάββας Μεταξάς