11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Ζώντας με το spam / Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

Ενοχλημένοι όσο ποτέ, αλλά και συνηθισμένοι στα ανεπιθύμητα e-mails οι χρήστες του Διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών
 
Κομμάτι της καθημερινής ζωής φαίνεται πως έχουν γίνει τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (spam), όπως αποκαλύπτει έρευνα του New Internet and American Life Project σε χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% ερωτηθέντων χαρακτήρισε το spam μεγάλο πρόβλημα, ενώ το 28% δήλωσε πως λαμβάνει περισσότερα ανεπιθύμητα e-mail σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι ο βομβαρδισμός με spam δεν την αποτρέπει από το να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο.
"Μαθαίνουμε να ζούμε με το spam", επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας, Ντέμπορα Φάλοους, χαρακτηρίζοντας τα ανεπιθύμητα emails κάτι ανάλογο με την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Παράλληλα, η κ. Φάλοους αναφέρθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση φίλτρων και άλλων προγραμμάτων, που λειτουργούν ως ασπίδα κατά των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες του Διαδικτύου συνηθίζουν ολοένα και περισσότερο την ύπαρξη των spam. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το σερφάρισμα στο Internet είναι δυσάρεστο λόγω των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, έναντι 77% που ήταν πέρυσι. Επίσης, το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούν λιγότερο τα e-mails εξαιτίας του spam έπεσε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (από 29% στο 22%).
 
Παράλληλα, μείωση παρουσιάζει και το ποσοστό όσων δεν εμπιστεύονται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως μέσο επικοινωνίας (53% έναντι 62% πέρυσι). H κ. Φάλοους σχετίζει τα συμπεράσματα αυτά με την αυξανόμενη χρήση προγραμμάτων που "απωθούν" τα spam, αλλά και την καλύτερη ενημέρωση των κυβερνοναυτών για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
"Οι προβλέψεις ότι οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λόγω των ανεπιθύμητων e-mails δεν φαίνεται να βγαίνουν αληθινές", κατέληξε. Πάντως, ταυτόχρονα με τη συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου, αλλάζει και το περιεχόμενο των spam: σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα περισσότερα έχουν πλέον πορνογραφικό περιεχόμενο και δεν ζητούν τόσο οικονομικά ή προσωπικά στοιχεία.
Patches για κενά ασφάλειας σε εκδόσεις των Windows εξέδωσε η Microsoft
 
Η Microsoft εξέδωσε πακέτα ενημερωτικού κώδικα (patches) τα οποία διορθώνουν πέντε "κρίσιμα" και τρία "σημαντικά" κενά ασφάλειας που εντοπίστηκαν στις περισσότερες εκδόσεις των Windows και επιτρέπουν σε χάκερ να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των ευπαθών συστημάτων. Η σημαντικότερη αναβάθμιση αφορά στο βασικό πρωτόκολλο του Διαδικτύου TCP που χρησιμοποιείται στον Internet Explorer, στον MSN Messenger, το Office και το Exchange.
 
Το πρόβλημα, αναφέρει το BBC, αφορά τόσα συστήματα του Διαδικτύου ώστε η υπηρεσία που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για θέματα υπολογιστικής ασφάλειας εξέδωσε ανεξάρτητη προειδοποίηση.
 
Τα patches διατίθενται από τον δικτυακό τόπο του Windows Update -η Microsoft συνήθως δημοσιεύει πακέτα κώδικα αναβάθμισης τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα.
 
Οι χρήστες που αμελούν να ενημερώσουν τα συστήματά τους θεωρητικά κινδυνεύουν από χάκερ που επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα ή να χρησιμοποιήσουν τους ευπαθείς υπολογιστές ως αναμεταδότες διαφημιστικών μηνυμάτων.