11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Spyware

 
Όλοι οι χρήστες υπολογιστών τρέμουν μήπως το μηχάνημά τους προσβληθεί από κάποιον ιό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν πιο "ύπουλα" προγράμματα που απειλούν να "στρογγυλοκαθίσουν" στον Η/Υ τους! Αν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα πλεονέκτημα των ιών που προσβάλλουν τους υπολογιστές αυτό θα ήταν ότι εξαπλώνονται και πεθαίνουν σχετικά γρήγορα.
Οι πολύ καλά εδραιωμένοι τρόποι που μπορούμε να προστατευθούμε από τους ιούς σημαίνει και ότι πολύ γρήγορα μπορούμε να τους εντοπίσουμε, να διορθώσουμε όποιο πρόβλημα δημιούργησαν και να τους ξεχάσουμε. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για το spyware – το λογισμικό που μπορεί να εισχωρήσει χωρίς να το έχουμε επιτρέψει σε έναν οποιοδήποτε υπολογιστή και να συλλέγει προσωπικά στοιχεία χωρίς καν να το καταλάβουμε.
 
Ένας υπολογιστής μπορεί να προσβληθεί από το λογισμικό υποκλοπής spyware με πολλούς τρόπους: αν επισκεφθούμε μια λάθος ιστοσελίδα, αν ανοίξουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα τύπου spam, αν χρησιμοποιήσουμε το λάθος πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων ή αν ο υπολογιστής μας δεν είναι κατάλληλα προστατευμένος με κάποιο firewall ή anti-virus λογισμικό.
 
Τι θα συμβεί αν πέσετε θύμα spyware εξαρτάται από τις προθέσεις και τα κίνητρα του συγγραφέα του λογισμικού. Μερικά τέτοια προγράμματα απλά θέλουν να ας βομβαρδίσουν με διαφημιστικά μηνύματα. Άλλα κλέβουν τις ρυθμίσεις του φυλλομετρητή σας ενώ τα πιο επικίνδυνα υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία όπως κωδικούς και ονόματα.
 
Το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη στον υπολογιστή σας κάποιο spyware. Στις περισσότερες έρευνες περίπου το 90% των υπολογιστών έχουν βρεθεί να έχουν εγκατεστημένα αρκετά κομμάτια του λαθραίου λογισμικού. Και το λογισμικό υποκλοπής spyware, αντίθετα με τους ιούς, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει για πολύ καιρό, αναφέρει ο Richard Stiennon, αντιπρόεδρος της εταιρίας για τον έλεγχο ηλεκτρονικών απειλών και anti-spyware, Webroot.
 
Τα προγράμματα αυτού του είδους επιθυμούν να παραμείνουν στον υπολογιστή όπου εισέβαλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι δημιουργοί τους να καταφέρουν να κερδίσουν χρήματα από αυτά, επισημαίνει ο Stiennon – σε αντίθεση με τους δημιουργούς των ιών που συνήθως περιφρονούν το οικονομικό όφελος.
 
Το χρηματικό ποσό που μπορεί να κερδίσει κάποιος είναι σημαντικό κίνητρο για να φτιάξει λογισμικό υποκλοπής spyware. Η εταιρία Webroot εκτιμά ότι οι δημιουργοί spyware προγραμμάτων κερδίζουν μέχρι και 2 δις. Δολάρια το χρόνο.
 
Μέχρι σήμερα, η νομική πλευρά του spyware παραμένει ασαφής, Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να κρίνει παράνομο το spyware, ο τρόπος με τον οποίο τα προγράμματα αυτά εγκαθίστανται σε έναν υπολογιστή είναι ύποπτος. Πολλά προγράμματα που φαίνονται εντελώς ακίνδυνα αρκετές φορές περιλαμβάνουν λογισμικό spyware. Το ερώτημα είναι, όπως αναφέρει ο Edelman, αν οι χρήστες γνωρίζουν τον κίνδυνο όταν εγκαθιστούν ένα από τα φαινομενικά ακίνδυνα προγράμματα. "Το βασικό επιχείρημα είναι το αν υπάρχει η συγκατάθεση του χρήστη," υπογραμμίζει.
 
 
Επίσης, για τους χρήστες που δουλεύουν με Internet Explorer, είναι σημαντικό να τον ενημερώνουν με όλα τα νεότερα patch, και να έχουν επιλέξει να μπλοκάρουν τα παράθυρα τύπου pop-up. Ίσως ακόμα να είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλον φυλομμετρητή, για παράδειγμα τον Opera ή τον Firefox, που δεν έχουν τόσα προβλήματα ασφάλειας όσα ο IE.
 
BBC News