12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική Πυξίδα

Μουσική... Παραμόρφωση / Ιούνιος 2005 - φ.36

Mono - Walking Cloud and Deep Red Sky, Flag Fluttered and the Sun Shined.
 
 
            Υπάρχει ένας παλιός μύθος στην Ιαπωνία που λέει πως αυτός που θα καταφέρει να φτιάξει 1000 χάρτινους μικρούς γερανούς σε ένα βράδυ,  θα έχει όλες τους τις ευχές εκπληρωμένες από τους Θεούς. Το 1955 μία μικρή Γιαπωνέζα εμφάνισε λευχαιμία, ως αποτέλεσμα της βόμβας στην Χιροσίμα…Η καλύτερη της φίλης, θυμήθηκε τον μύθο, και γεμάτη πάθος και πίστη άρχισε να φτιάχνει μικρούς χάρτινους γερανούς αναμένοντας ένα θαύμα.
            Αυτή είναι μία ιστορία από τις πολλές, που αποτελούν  πηγή έμπνευσης για την μπάντα από το Τόκιο, που με τον τρίτο δίσκο της έχει φτάσει να διανύει το τελευταίο μέρος μιας πολύ επιτυχημένης αμερικανικής και ευρωπαϊκής περιοδείας. Ακούγοντας αρχικά τους mono, σου έρχονται στο μυαλό μουσικές αναφορές από πολλές παρόμοιες μπάντες, που χρησιμοποιούν κιθάρες μπάσο και τύμπανα για να χτίσουν μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις πίσω από πολλά στρώματα παραμόρφωσης  και συνεχιζόμενων κρεσέντο (χωρίς την βοήθεια φωνητικών).  Αυτό όμως που τους κάνει να διαφέρουν, είναι πως έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν δικό τους ξεχωριστό ήχο, με τα χαμηλά σημεία να είναι πραγματικά ήρεμα και να θυμίζουν κομμάτια κλασσικής μουσικής, ενώ τα σημεία στα οποία η ένταση ανεβαίνει, να ανεβαίνει πολύ μα πολύ ψηλά και με έξυπνο, καθόλου επιτηδευμένο τρόπο.
            Περιγράφοντας οι ίδιοι τον δίσκο τους, τον παρομοιάζουν με ‘μία εικόνα κάποιου που κάποτε γνώριζες, μία υπέρβαση που δε θυμάσαι…είναι προτιμότερη η γιορτή της ζωής που μας φέρνει πιο κοντά, παρά ο θρήνος των αναπόφευκτων θανάτων μας,’. Δε γνωρίζω κατά πόσο όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι είναι Γιαπωνέζοι και φορείς διαφορετικής κουλτούρας, πάντως καταφέρνουν να ξεχωρίσουν δημιουργώντας οι ίδιοι τις εικόνες που θέλουν να ντύσει η μουσική τους.
Σάββας Μεταξάς