12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική Πυξίδα

Μάνου Χατζιδάκι: Ο Μεγάλος Ερωτικός

Έργο 46

" Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι μια σειρά από λαϊκά τραγούδια, που γράφτηκαν πρώτα από όλα για να επικοινώνησω εγώ ο ίδιος με όλα τα ελληνικά πρόσωπα που αγαπώ βαθειά, αυτά που γνώρισα, αυτά που θα γνωρίσω κι αυτά που δεν θα μπορέσω ποτέ μου να γνωρίσω. Κι ακόμη, μες από αυτά, να ενωθώ με την ψυχή του τόπου μου σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική κι ελληνική."1.


Ο "Μεγάλος Ερωτικός" είναι μια ευτυχισμένη στιγμή για τον νεοελληνικό πολιτισμό. Η ερωτική ποίηση παντρεύεται μια μουσική πολύχρωμη, απρόοπτη, βαθιά ελληνική. Περιλαμβάνει ποιήματα των Οδ. Ελύτη, Κ. Καβάφη, Γ. Σαραντάρη, Ν. Γκάτσου (μτφ F.G.Lorca), Δ. Σολωμού, Σαπφούς, Ευριπίδη, Γ. Χορτάτζη, Σολομώντα και Μυρτιώτισσας. "Λένε ότι ο Μ. Χατζιδάκις αγαπούσε πολύ την ποιήτρια Μυρτιώτισσα, ότι της είχε υποσχεθεί να μελοποιήσει κάτι δικό της. Λένε, πάλι, ότι ο θάνατός της στάθηκε αφορμή να γράψει πρώτα το "Σ’ αγαπώ" και μετά να σκύψει με σεβασμό στους ποιητές για να γεννήσει τα υπόλοιπα τραγούδια.".
Για τους τραγουδιστές του κύκλου ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει στο εσώφυλλο του δίσκου: "...Και πρώτα η Φλέρυ Νταντωνάκη, με πάθος, σπάνια φωνή κι εσωτερική ένταση και ο Δημήτρης Ψαριανό, απέριττος, νεανικός και γνήσια λαϊκός. Και οι δυο τους τραγουδώντας στον Μεγάλο Ερωτικό, νομίζω δίνουν μαθήματα ήθους, αλήθειας και μαγείας στο λαϊκό τραγούδι.".

Τι είναι, λοιπόν, ο "Μεγάλος Ερωτικός"; Σίγουρα δεν είναι μια απλή διαδοχή 11 χατζιδακικών τραγουδιών. Είναι ένας αδιάσπαστος κύκλος τραγουδιών που δημιουργούν μια διαδρομή αποκαλυπτική! "Από την οδύνη γιαα τη βροχινή σταγόνα-σφαίρα που σκοτώνει το καλοκαίρι...μέχρι το μεγαλειώδες κρυφό ζεϊμπέκικο στο κλείσιμο του δίσκου". Κι όπως ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει, "είναι μια λιτανεία περίεργη, όπως και φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας". Γι’ αυτό, άλλωστε, τα τραγούδια του δίσκου είναι τραγούδια που απευθύνονται στο βαθύ συναίσθημα και λειτουργούν εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία. Είναι τραγούδια που αποτείνονται "στην πιο κρυφή ευαισθησία των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας".

Αυτό το Νοέμβρη συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έκδοση του Μεγάλου Ερωτικού. Το έργο γράφτηκε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1972 στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Ηχογραφήθηκε στο ιστορικό στούντιο της Columbia από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 1972 και κυκλοφόρησε με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη.


1. Γ.Ι.Αλλαμανής, περ.ΜΕΤΡΟ – ειδική έκδοση, 12/99, σελ.13.