11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Προσοχή στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες!

 
Χιλιάδες αντικείμενα αλλάζουν καθημερινά χέρια μέσω ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων. Όμως η συμμετοχή σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία ενέχει κινδύνους που την κάνουν τελείως διαφορετική από τις δημοπρασίες του...μη-ψηφιακού κόσμου.
 
"Ένα …δύο …τρία …κατοχυρώθηκε!"
 
Όπως συμβαίνει και με άλλα είδη ηλεκτρονικών χώρων, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ακριβής διαδικασία διαφέρει από ένα ιστοχώρο σε ένα άλλο.
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι τόσο αυτός που ενδιαφέρεται να πουλήσει κάτι, όσο και αυτός που θέλει να αγοράσει πρέπει πρώτα να καταχωρηθεί ως μέλος του ηλεκτρονικού χώρου.
 
Τις περισσότερες φορές ο πωλητής καταβάλει ένα συγκεκριμένο ποσό ή ποσοστό επί της τελικής τιμής προκειμένου να εκθέσει ένα προϊόν, ενώ ο αγοραστής συνήθως επιβαρύνεται με τα έξοδα αποστολής.
 
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ως αγοραστής δεν μπορείτε να δείτε το προϊόν που σας ενδιαφέρει. Αν είστε τυχεροί θα υπάρχει μια φωτογραφία, η οποία δεν ξέρετε σε ποιο βαθμό αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την περιγραφή του προϊόντος.
 
Επιπλέον, σε μεγάλο ποσοστό, οι υπεύθυνοι των ηλεκτρονικών χώρων όπου λαμβάνουν χώρα οι δημοπρασία αποποιούνται την ευθύνη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που σας προσφέρουν ένα επίπεδο εγγυήσεων.
 
Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι σας και μόνο να προσέξετε να μην εξαπατηθείτε. Τι μπορείτε να κάνετε;
 
 
 
Διαβάστε προσεκτικά την πολιτική του ιστοχώρου πριν αρχίσετε ακόμα και να αναζητάτε προϊόντα.
Αν δείτε ένα προϊόν που σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε με τον πωλητή (το ιδανικό θα ήταν από τηλεφώνου) και απαιτήστε απαντήσεις στην όποια σας απορία.
Επικοινωνώντας με τον πωλητή φροντίστε να μάθετε το όνομά του, τη διεύθυνσή του και τον αριθμό τηλεφώνου του.
Πριν πλειοδοτήσετε ένα προϊόν ερευνήστε λιγάκι τον ηλεκτρονικό χώρο: πολλοί έχουν υπηρεσίες επικοινωνίας των μελών, όπως τα forum. Δείτε τι έχουν να πουν οι άλλοι για τον χρήστη που πουλάει το προϊόν που σας ενδιαφέρει.
 
Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών έχει θετικά σχόλια να κάνει για την εμπειρία του σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία –για το λόγο αυτό άλλωστε αυτό το είδος ηλεκτρονικού εμπορίου γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.
 
Αν παρόλα αυτά θεωρήσετε ότι έχετε εξαπατηθεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με ένα οργανισμό προστασίας καταναλωτών, όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών- Κε.Π.Κα ή το Ινστιτούτο Καταναλωτών.