11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Σεπτέμβριος 2005 - φ.38

Micah P. Hinson – Micah P. Hinson and the Gospel Progress
 
 
            Το "…and the Gospel Progress" δεν είναι καινούργιος δίσκος. Για την ακρίβεια η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Micah Hinson είναι ο δίσκος με  τίτλο ‘ Τhe baby and the satellite’, μέσα στον οποίο έχει συγκεντρώσει κάποιες σκόρπιες παλιές ηχογραφήσεις. Αλλά το Gospel Progress είναι η πρώτη και σχεδόν τέλεια κυκλοφορία του Hinson ο οποίος θυμίζει έντονα στο παρουσιαστικό (ίσως και στο ταλέντο, αυτό θα φανεί στο μέλλον) τον John Lennon.
            Ο Micah Hinson ανήκει στη νέα γενιά των Αμερικάνων καλλιτεχνών που ακούγανε από εμβρυακή ηλικία Dylan, Springsteen και Van Morrison, και τα τραγούδια τους ανήκουν στη νέα Αμερικάνικη folk σκηνή, ενίοτε αποκαλούμενη και Americana. Στα πρότυπα των μουσικών του ηρώων, ο Hinson χτίζει τα τραγούδια του με γερή βάση την ακουστική του κιθάρα αλλά κυρίως την βαθιά και χαρακτηριστική φωνή του.
 
Ακούγοντας τον νομίζεις πως ακούς κάποιον μεγάλο σε ηλικία, και βασανισμένο τραγουδοποιό. Η ηλικία του δε ξεπερνά τα 25, αλλά όπως ο ίδιος δηλώνει, πέρασε από πολλές ατυχίες και κακουχίες μέχρι να κυκλοφορήσει αυτό τον δίσκο… πράγμα που είναι έντονο σε πολλές από τις συνθέσεις του.
 
Σε συνεντεύξεις του συχνά κάνει λόγο για μία μυστηριώδη γυναίκα, την οποία ακολούθησε τυφλά αλλά τα πράγματα δε πήγαν όπως τα υπολόγιζε και κατέληξε να έχει στην κατοχή του μόνο μία κιθάρα και τίποτα άλλο. Αναγκάστηκε να πουλήσει ότι είχε…ακόμα και το τετρακάναλο στο οποίο ηχογραφούσε. Παίζοντας κιθάρα για να επιβιώσει, ακούστηκε από κάποιους και το αποτέλεσμα ήταν  το ‘…and the Gospel Progress’.
 
 
            Στο stand in my way, ίσως το πιο όμορφο τραγούδι του δίσκου, σε ρυθμό παρακμιακού βαλς, ο Hinson τραγουδάει με θλιμμένη φωνή…’It’s not what you say, but how you say it to me’. Τα πνευστά ακολουθούν και η ατμόσφαιρα παίρνει ένα ξεχωριστό ύφος. Αυτό το ξεχωριστό ύφος του Hinson είναι που τον κάνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από παρόμοιους καλλιτέχνες…και τον τελευταίο καιρό είναι πολλοί.   
Σάββας Μεταξάς