01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Κρητική Μοουσική

Χαρίλαος Πιπεράκης

 
 Συνεργασία με   http://www.cretan-music.com/
 
Ο Χαρίλαος Πιπεράκης – ίσως ο πρώτος κρητικός καλλιτέχνης που ηχογράφησε στην Αμερική. Με αυτή την πρόσφορα του ήταν ο σημαντικότερος λυράρης που βοήθησε όσο κανείς άλλος στην διατήρηση της κρητικής μουσικής παράδοσης.
 
Γεννημένος στο Ξεροστέρι Αποκορώνου - Χανίων το 1892, έλαβε το βάπτισμα της κρητικής παράδοσης πριν ακόμα φύγει στην Αμερική, από τον Μαθιούδη, μεγάλο λυράρη της εποχής εκείνης στον Αποκόρωνα. Στο γύρισμα του αιώνα μεταναστεύει στην Αμερική, όπου συνεχίζει το έργο του μαζί με άλλους καλλιτέχνες - Έλληνες μετανάστες και στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν περιζήτητο σπουδαίο και ξακουστό δεξιοτέχνη.
 
Το 1928 ο Χαρίλαος, επιστρέφει στην Κρήτη και συναντάτε με πολλούς μουσικούς μεταξύ των οποίων ήταν ο Χανιώτης βιολίστας, Γιώργος Μαριαννάκης ή Μαριάνος καθώς επίσης και με τους Ρεθημνιώτες Ανδρέα Ροδινό και τον Μπαξεβάνη, όπου μαζί με τους δυο τελευταίους διοργάνωσαν ένα κοινό γλέντι στην προκυμαία του Ρεθύμνου, παίζοντας και τραγουδώντας για δυο ολόκληρα μερόνυχτα με την συμμετοχή πλήθος κόσμου.
 
Φεύγοντας στην Αμερική και έχοντας ακόμα μέσα στα αυτιά του να ηχούν οι ήχοι από το βιολί του Μαριάνου και την λύρα του Ροδινού, ο Χαρίλαος πραγματοποιεί τις πρώτες του ηχογραφήσεις που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 50.
 
Έχει ηχογραφήσει πάνω από 40 τραγούδια, σε δίσκους 78 και 33 στροφών τα οποία διακρίθηκαν και αγαπήθηκαν περισσότερο από τους Κρήτες της Αμερικής για την καλή και ιδιότυπη εκτέλεση τους, με την λύρα και το γεμάτο πάθος τραγούδι τους.
 
Στην Αμερική ο Χαρίλαος είχε δημιουργήσει δική του πολυμελή κομπανία που περιόδευε σε όλες τις πολιτείες της, όπου εκτός από κρητικά και νησιωτικά τραγούδια έπαιζε σλαβικά και αράπικα τραγούδια. Αγαπήθηκε, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης όσο κανένας άλλος από τους Κρήτες της Αμερικής και όχι μόνο. Πέθανε στην ίδια χώρα, το 1981.