11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική... Παραμόρφωση / Οκτώβριος 2005 - φ.39

Richard Youngs – Sapphie
 
 
            Αν ισχύει η ρήση "video killed the radio star" τότε μπορούμε σχεδόν μετά βεβαιότητας να πούμε πως το ‘downloading killed music’ εν γένη. Μέσα σε όγκους από mp3, πύργους γεμάτους cd, και άπειρους φακέλους στον σκληρό δίσκο είναι δύσκολο να εκτιμήσεις και να ξεχωρίσεις κάτι…να το ακούς συνεχώς για βδομάδες.
            Κάτι τέτοιο μου συνέβη μετά από καιρό με τον Richard Youngs και το Sapphie. Τρία μόνο τραγούδια, φωνή και κλασσική κιθάρα σε 37 λεπτά μυσταγωγικής και εσωστρεφούς μουσικής ιδιοφυΐας από τον Βρετανό μουσικό.
 
Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1998 αλλά η εταιρεία προχώρησε στην επανακυκλοφορία του το 2000. Διαβάζοντας κανείς την ιστορία του Youngs καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με έναν πολύπλευρο και ταλαντούχο μουσικό που από τη δεκαετία του ’90 δεν έχει σταματήσει να ηχογραφεί, πολλά και εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα…από ηλεκτρονική και χορευτική μουσική μέχρι avant-garde και folk διαμαντάκια, όπως είναι και το Sapphie.
 
Ηχογραφημένο με μία φτηνή κλασσική κιθάρα στο διαμέρισμα του Youngs στη Γλασκόβη δημιουργεί θολές και έντονα συναισθηματικές εικόνες από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Το γεγονός ότι και στα τρία τραγούδια του δίσκου κοινό σημείο είναι οι επαναλήψεις των μελωδιών και των συγχορδιών σε κάνει να ξεχνάς ποιο τραγούδι ακούς η για πόση ώρα το ακούς.
 
Απλά γίνεσαι και εσύ μέρος των μελωδιών και της ατμόσφαιρας. Σε αυτό συμβάλει και η έλλειψη οποιασδήποτε επεξεργασίας και πρόσμειξης στον τελικό ήχο. Μία κιθάρα, ένα μικρόφωνο και ο ήχος από τους γείτονες του κάτω ορόφου καθώς γυρίζουν μεθυσμένοι από την Pub…
            Συνδεθείτε και κατεβάστε το…
Σάββας Μεταξάς