11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Μικρά Διαδυκτιακά Νέα

 
Οι περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δεν καταγγέλλονται
 
Πρόσφατη έρευνα του FBI αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες προσβολές λογισμικού, υποκλοπές και υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπίας που δέχονται οι εταιρίες δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά των αρχών. Ο λόγος προφανής. Οι περισσότερες εταιρίες φοβούνται ότι αυτό θα βλάψει την εικόνα τους στην αγορά προς όφελος των ανταγωνιστών. Αυτή η επιφυλακτικότητα όμως αποδεικνύεται μακροχρόνια πιο επιβλαβής στα συστήματα ασφαλείας και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ειδικά σε μια εποχή όπου το ηλεκτρονικό έγκλημα ανθεί και η τεχνολογία ευνοεί την ανάπτυξη κάθε είδους τρομοκρατίας όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του FBI σε ένα εθνικό συνέδριο της InfraGard.
Ο ICANN επανεγκρίνει το TLD του Ιράκ.iq
 
O ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ενέκρινε για δεύτερη φορά την κατάληξη ονόματος χώρου.iq της χώρας του Ιράκ. Ανέθεσε την τήρηση του μητρώου και την εκμετάλλευση της κατάληξης στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ. To εν λόγω TLD είχε πέσει σε αχρησία μετά από κατηγορίες κατά της εταιρίας που τηρούσε το μητρώο ότι είχε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες. Τελικώς η InfoCom Corp., η οποία είχε αναλάβει το μητρώο το 1997, καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2005. Το Δ.Σ. του ICANN ομόφωνα ενέκρινε τη μεταφορά της τήρησης του μητρώου του TLD.ιq στην τηλεπικοινωνιακή ρυθμιστική αρχή του Ιράκ. Δεν έγιναν δεκτές αιτήσεις από ιδιωτικούς οργανισμούς λόγω, σύμφωνα με ανακοίνωση του ICANN, της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.
 
Επιστροφή ειδικού τέλους στους χρήστες του iPod
 
Στο Καναδά, το Δεκέμβριο του 2003, είχε θεσπιστεί ειδικό τέλος ως εύλογη αμοιβή για τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών κομματιών που αναπαρήγαγαν οι χρήστες του iPod. Το εν λόγω τέλος επιβάρυνε την τιμή πώλησης του iPod, πρακτική που ακολουθείται συχνά παγκοσμίως όταν πρόκειται για τεχνικά μέσα αναπαραγωγής και εγγραφής ήχου και εικόνας. Μετά από ένα χρόνο, ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2004, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Καναδά έκρινε το σχετικό τέλος παράνομο. Ο αρμόδιος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στον Καναδά (Canadian Private Copying Collective - CPCC) προσέφυγε στο Ανώτατο δικαστήριο, το οποίο και έκρινε ορθή την απόφαση του δικαστηρίου του προηγούμενου βαθμού δικαιοδοσίας. Αν και η Apple μετά την απόφαση του 2004 αφαίρεσε από την τιμή του iPod το επιπρόσθετο τέλος, το ζήτημα παραμένει για τους αγοραστές της περιόδου 2003-2004 οι οποίοι δικαιούνται την επιστροφή των χρημάτων τους. Η Apple με ανακοίνωση της ενημερώνει τους δικαιούχους καταναλωτές ότι στο προσεχές μέλλον θα παρέχει διευκρινίσεις ως προς την διαδικασία επιστροφής των παρανόμως εισπραχθέντων χρημάτων.