11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική Παραμόρφωση / Νοέμβριος 2005 - φ40

Boards of Canada – The Campfire Headphase
 
            Το The Campfire Headphase αποτελεί την τελευταία και πολυαναμενόμενη δουλειά των Boards of  Canada, του ντουέτο από την μακρινή Σκοτία που πλέον μετά από αυτό τον δίσκο εδραιώνεται ως ένα από το καλύτερα ηλεκτρονικά σχήματα σήμερα. Δεν είναι αδικαιολόγητος ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί στο internet μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου.
            Οι Boards of Canada έχουν εδώ και μερικά χρόνια επιλέξει ένα είδος ‘ήπιας’ απομόνωσης ως τρόπο ζωής και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργικότητα. Το να ζεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε μία απομακρυσμένη ακτή βόρεια του Εδιμβούργου συλλέγοντας ήχους και μεταμορφώνοντάς τους σε μουσική, είναι γεγονός που αναμφίβολα συμβάλει στην μορφή της μουσικής αυτής. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των ήχων παρά για τη συλλογή τους. Ο τίτλος των "ερημιτών" της ηλεκτρονικής μουσικής και ο σκεπτικισμός που τους διακρίνει απέναντι στα ΜΜΕ, έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πέπλου μυστηρίου πάνω από το όνομα τους το οποίο συντηρείται και από την ατμοσφαιρική μουσική τους.
 
Το The Campfire Headphase είναι η λιγότερη ηλεκτρονική κυκλοφορία των Boards of Canada. Οι ήχοι που δημιουργούν, αν και ακούγονται με την πρώτη φορά σαν να βγαίνουν κατευθείαν από κάποιο πρόγραμμα  ενός lap top, στην ουσία είναι προϊόντα αναλογικών οργάνων και διαφόρων πηγών ήχου τα οποία έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να γίνεται δύσκολη η αναγνώρισή τους. Φιλτραρισμένες κιθάρες, ήχοι από την θάλασσα και νωχελικοί ρυθμοί σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά περάσματα των πλήκτρων είναι τα στοιχεία που φτιάχνουν την κατάλληλη μουσική για ταξίδι ακόμα και αν σε περιορίζουν οι τέσσερις τοίχοι του δωματίου σου.
Σάββας Μεταξάς