11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση

Μουσική Παραμόρφωση / Δεκέμβριος 2005 - φ 41

Pelican – The fire in our throats will beckon the thaw.
 
 
            Οι Pelican  κατάγονται από το Σικάγο, την πόλη των ανέμων, και αυτή είναι η δεύτερη μεγάλης διάρκειας κυκλοφορία τους μετά το επιτυχημένο Australasia. Με αφορμή την μουσική των Pelican έπεσα πάνω σε μία νέα μουσική ταμπέλα…Art Metal. Ενώ στην αρχή ο όρος αυτός μου φάνηκε κάπως επιτηδευμένος και ολίγον πομπώδες, έκατσα και σκέφτηκα τι μουσική ακριβώς παίζουν οι Pelican.
            Σημαντικό στοιχείο του ήχου τους είναι οι κατά πολύ ξεκούρδιστες κιθάρες που έχουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα έναν απίστευτο όγκο που κάνει τα ηχεία σου να τρίζουν ανά πάσα στιγμή δοκιμάζοντας τις αντοχές τους. Εκεί όμως που είσαι σίγουρος ότι αυτή η ‘βρωμιά’ θα δώσει την θέση της σε μία ακόμα πιο βρώμικη και βαριά φωνή, τα πράγματα αλλάζουν. Η φωνή απουσιάζει από όλα τα κομμάτια των Pelican, και τον ρόλο της αναπληρώνουν μεγάλες παύσεις ησυχίας και αυξομειώσεις στο τέμπο των συνθέσεων. Οι συνθέσεις που διαρκούν μέσο όρο γύρω στα οχτώ λεπτά και στις περισσότερες περιπτώσεις κρύβουν μέσα τους δεύτερες και τρίτες συνθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ολοκληρωμένα τραγούδια για πολλά άλλα συγκροτήματα.
 
            Σε αυτό τον δίσκο οι Pelican δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακουστικές κιθάρες στα μέρη εκείνα που αποφασίζουν να χαμηλώσουν την ένταση, και δεν έχουν δυσκολία στο να στηριχτούν σε ποιο χαρούμενα και μελωδικά περάσματα. Βέβαια υπάρχουν κομμάτια όπως το march to the sea όπου δε μπορείς παρά να σκεφτείς το πόσο Βlack Sabbath έχουν ακούσει, αλλά ακόμα και εκεί στην πιο σκληρή έκφραση του δίσκου έρχεται η αλλαγή που φέρνει στο νου τους αγαπητούς mogwai. Σε άλλες περιπτώσεις αυτός ο συνδυασμός θα ακουγόταν το λιγότερο αστείος, όμως οι Pelican καταφέρνουν να ισορροπούν άνετα ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές επιδράσεις.
           
Σάββας Μεταξάς