11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Τελικά είναι κοινωνικό το διαδίκτυο!

Με την εξέλιξη του διαδικτύου και την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του στην καθημερινότητά μας, πολλοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν ότι θα "παγώσει" τις σχέσεις των ανθρώπων. Σήμερα διαπιστώνεται ακριβώς το αντίθετο. Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια, το Internet χαρακτηριζόταν από τους αντιφρονούντες της διαδικτυακής "επανάστασης" ως απειλή για την κοινωνία, κίνδυνος για τους οικογενειακούς δεσμούς και μέσο δυνατό να αποχαυνώσει τις μάζες.
Ο καιρός έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, όπως άλλωστε δείχνει και πρόσφατη έρευνα η οποία βρήκε ότι όχι μόνο δεν απομακρύνει τα άτομα μεταξύ τους αλλά αντίθετα, το Internet, μας φέρνει πιο κοντά με τη χρήση νέων εργαλείων, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των instant messengers κ.α.
 
Η έρευνα της εταιρίας Pew Internet and American Life με τίτλο "Η δύναμη των δεσμών του Internet" (The Strength of Internet Ties), μια από τις πρώτες έρευνες που έδειξε μια τέτοια τάση, βρήκε ότι ο κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο για βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του ή ακόμα και για να αναζητήσει δουλειά ή και νέο σπίτι. "Συνεχώς τονίζεται η άποψη ότι το διαδίκτυο δεν είναι ένα απειλητικό …τέρας," σχολιάζει ο κοινωνιολόγος Barry Wellman από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, που βοήθησε στην προετοιμασία της μελέτης.
 
Η εν λόγω έρευνα βρήκε ότι αντί να υποσκελίζει την ανθρώπινη επαφή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, το Internet – με βασικό εργαλείο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν στενές σχέσεις μεταξύ τους. "Όσο μεγαλύτερο, ευρύ και ποικίλο είναι το δίκτυο επαφών κάποιου, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η χρήση του email," αναφέρει ο Jeffrey Boase, που συμμετείχε στην έρευνα.
 
"Μπορούμε να τηλεφωνούμε στους φίλους μας ή ακόμα και να τους επισκεπτόμαστε συχνά, όμως μπορούμε να διατηρούμε ακόμα πιο συχνή επαφή μαζί τους απλά πληκτρολογώντας μερικές λέξεις που θα στείλουμε μέσω email. Κι αυτό φαίνεται πως είναι πολύ σημαντικό."
 
Στην έρευνα της Pew το 45% των χρηστών του Internet, περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλώνει ότι το διαδίκτυο έχει υπάρξει πολύ σημαντικό στη ζωή τους και βασικός παράγοντας στις αποφάσεις τους, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Από τη μελέτη προέκυψε ότι τα άτομα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την αναζήτηση εργασίας, για πληροφορίες σχετικά με μια ασθένεια που οι ίδιοι ή κάποιο δικό τους πρόσωπο έχει, για να επιλέξουν σχολείο για το παιδί τους ή ακόμα και για την αγορά αυτοκινήτου. Περίπου 16 εκατομμύρια χρήστες δήλωσαν επίσης ότι το Internet έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη λήψη σοβαρών οικονομικών αποφάσεων ενώ γύρω στα 10 εκατομμύρια χρήστες αναφέρουν ότι το διαδίκτυο τους βοήθησε σημαντικά στην επιλογή νέας κατοικίας.