11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάθηση e-μάθηση

Μάθηση - e-Μάθηση / Ιούλιος-Αύγουστος 2006-φ.48

    
Είναι ωραία η θάλασσα! Όχι μόνο "γιατί κινείται πάντα" αλλά και γιατί με μια βουτιά σε κάνει να νιώθεις ότι όλα αρχίζουν απ’ την αρχή! Σε ελαφρώνει, και  σε καθαρίζει από σκοτούρες και άγχη. Σε ετοιμάζει, θαρρείς, για όλες εκείνες τις χαλαρές κουβέντες της παρέας στην παραλία, αμέσως μετά τη βουτιά.
Αμέσως μετά τη βουτιά λοιπόν, φίλος που διάβαζε στην εφημερίδα τα χάλια των "Νέων Τεχνολογιών" στην Ελλάδα, δυσανασχέτησε:
    
"Έλα ρε Βασίλη! Δέκα χρόνια τώρα ακούμε ότι το internet θα αλλάξει τη ζωή μας αλλά εγώ που δε το χρησιμοποιώ, δεν είδα να χάνω σε τίποτε σε σχέση με σένα"
 
Φυσικά. Θα μπορούσα να πω ότι αντιθέτως, ο συγκεκριμένος μάλλον κερδισμένος είναι σε σχέση με μένα. Αλλά (γιατί υπάρχει άραγε, πάντα αυτό το "αλλά";...) το αυτοκίνητο όταν εμφανίσθηκε, περίπου 100 χρόνια πριν,  το χρησιμοποιούσαν αρχικά, μόνο για βαριές μεταφορές και για γλάμουρ. Μπορεί κάποιος να φανταστεί έναν άνθρωπο σήμερα που να αρνείται πεισματικά να μπει σε οποιοδήποτε τύπο αυτοκινήτου; Πως θα είναι η ζωή αυτού του ανθρώπου; Ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο, ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτε! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (στο Δυτικό κόσμο).
 
Έτσι και στα χρόνια που θα έρθουν, όλοι θα χρησιμοποιούμε αυτό που πολλοί αφορίζουν σήμερα.
 
Και μη βιαστεί κάποιος να πει ότι "δε βαριέσαι, σε 100 χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει"... η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από παλιά. Τρανό παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα. Πόσοι από εσάς (μαζί με μένα) γελούσατε το 1996 όταν βλέπατε κάποιον να περπατά στο δρόμο και να μιλά στο τηλέφωνο; 10 χρόνια μετά, τι κάνετε;
 
Για να γυρίσω στο φίλο μου, (μην τον αφήσω "αστόλιστο"...) θα πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί εκείνος να μην χρησιμοποιεί το internet αλλά το χρησιμοποιούν όλοι εκείνοι από τους οποίους αγοράζει υπηρεσίες. Ο λογιστής του, για τα φοροτεχνικά, το ΙΚΑ και τις χρηματοοικονομικές του συναλλαγές, ο Τουριστικός του πράκτορας για να κλείσει εισιτήρια, η γραμματέας του για να βρει τους αριθμούς τηλεφώνων που εκείνος επιθυμεί, το συνεργείο αυτοκινήτων για να διαγνώσει (απ’ ευθείας πάνω από τη μηχανή) το πρόβλημα το μητρικό εργοστάσιο, μέχρι και ο γιος του για να παίρνει τζάμπα τηλέφωνα από το εξωτερικό (και να λέει φυσικά, στο μπαμπά, πως χρεώνεται). Η ζωή του έχει γίνει πιο απλή και γρήγορη μιας και εκείνοι που του προσφέρουν υπηρεσίες έχουν απλουστεύσει διαδικασίες που πριν λίγα χρόνια είχαν κόστος σε χρήμα και χρόνο.
 
Πιάνοντας το ποτήρι της μπύρας, για να ξεδιψάσω και για να σταματήσω να μιλάω, τον είδα να ζαρώνει τα φρύδια του. Δεν του άρεσαν όλα αυτά. Δεν έχει συνηθίσει και να χάνει βλέπεις... Πριν τελειώσω τη γουλιά, και με ύφος που θύμιζε το Ζαγοράκη να σηκώνει το κύπελλο στην Πορτογαλία, μου πετά ξανά το μπαλάκι: "Και αφού είναι έτσι, γιατί τόση μαυρίλα σε όλα αυτά που γράφεις;" Τι να του πεις τώρα που έχει δίκιο; Και πως να κάνεις προσωπική ψυχανάλυση στην παραλία;
 
Η εύκολη απάντηση είναι ότι πολλοί λένε ότι είμαι γκρινιάρης, όχι πολύ..., αλλά τέλος πάντων είμαι. Αλλά (νάτο πάλι) δεν αντέχω να διαβάζω μόνο προπαγανδιστικά κείμενα για το τι ωραία, τι καλά, internet, "απόλυτη ελευθερία και δημοκρατία" και άλλα τέτοια. Έχω ενστάσεις, έχω φόβους, έχω αντιρρήσεις, και αφού ο Μαθιός μου παραχωρεί αυτά τα τετραγωνικά εκατοστά στην Πυξίδα θεωρώ ότι καλύτερα να γράψω γι’ αυτά.
 
"Τα άλλα, τα "άσπρα" θα τα βρεις κι αλλού..., πάμε τώρα να σε παίξω ένα τάβλι για να σε κάνω να ζαρώσεις μια και καλή τα φρύδια σου" και η συζήτηση για τα internet και τα "αλλά" έκλεισε εκεί. 
 
Καλές βουτιές...
 
Περιμένω τα δικά σας σχόλια στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.