12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Cogito

    

O χρόνος, αυτή η απάνθρωπη ανθρώπινη σύμβαση, μας εγκλωβίζει σε εμπειρίες και μανιέρες που επαναλαμβάνονται πληκτικά και που δεν είναι δα και ιδιαίτερα "φιλικές προς το χρήστη". Όμως, είναι στιγμές που άθελά του ο νους γλιστρά στο υπερπέραν με το άκουσμα μιας γλυκιάς μελωδίας, με το φύσημα ενός αέρα που χαϊδεύει το τσουλούφι, με το γέλιο ενός μωρού, με το φευγαλέο άγνωστο ερωτικό χαμόγελο, με το "παίξιμο της γλώσσας στον άνεμο" ύστερα από το φιλί με ένα ποτό….
    
όλα αυτά καταλήγουν σε ένα γλυκό και αναπάντεχο φουρφούρισμα του στομαχιού. Κι εκεί σού ΄ρχεται όλο το σύμπαν στο νου, λες κι είσαι παντού και πουθενά, και θέλεις να μιλήσεις και να πιεiς για όλα αυτά που σε καίνε, και να τα ρωτήσεις.
 
Μα κι οι απαντήσεις πάλι ερωτήσεις θα είναι Εκλαϊκευμένη φιλοσοφία, ο τρόπος του να ρωτάς και να απαντάς σε βαθιά νοήματα χωρίς να έχεις την ανάγκη μιας βαθιάς ακαδημαϊκής γνώσης. Υπάρχουν στην Ελλάδα φιλοσοφικά περιοδικά που κινούνται σε αυτόν τον "επαγγελματικό χώρο". Όμως, οι μη ειδήμονες έχουμε την ανάγκη να συζητάμε και να μαθαίνουμε γι αυτά τα θέματα, να γνωρίζουμε, έστω από δεύτερο χέρι, τη γνώμη κάποιων ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν ως "φιλόσοφοι". Να την γνωρίσουμε χωρίς τη χρήση ειδικών φιλοσοφικών όρων και εργαλείων. Αυτήν την ανάγκη έρχεται να καλύψει στον Ελληνικό χώρο το περιοδικό cogito.
 
 Ένα "Νέο περιοδικό για τη φιλοσοφία" που όπως λένε οι συντάκτες του "θέλει να απαλλάξει τη φιλοσοφία... από έναν αυτάρεσκο ναρκισσισμό που καθηλώνεται σε απολιθωμένα σχήματα λόγου". Πέντε τεύχη κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα με αφιερώματα στη Φιλία, την Ιστορία και Αφήγηση, τη Φυσική και Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιδιωτικότητα, την Εφαρμοσμένη Ηθική.
 
 Άρθρα εύληπτα αλλά και μη εύληπτα που συζητάνε με τον αναγνώστη από τα πιο απλά μέχρι τα πιο βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα. Οι Συντακτική ομάδα και οι συνεργάτες είναι ως επί το πλείστον, αναγνωρισμένοι ερευνητές και συγγραφείς και με πένα λαλίστατη. Η παρουσία και το lay out του περιοδικού είναι εντυπωσιακής και υψηλής αισθητικής. Αξίζει τον κόπο να μπείτε "στα βαθιά". Το ταξίδι θα είναι ωραίο…
 
 
Σημείωση: το περιοδικό διοργάνωσε τον Νοέμβριο την πρώτη του εκδήλωση στα Χανιά που περιελάμβανε συζήτηση με τους καθηγητές Σ. Βιρβιδάκη και Β. Κιντή
 
 
Αντώνης Περιβολάκης