12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

    
Πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά  ήταν  το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Πύργος 2 ως 9 Δεκεμβρίου 2006) αλλά και η 6η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-CAMERA ZIZANIO (Πύργος 25 Νοεμβρίου ως 9 Δεκεμβρίου 2006), το οποίο είναι ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
 
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ και ταυτόχρονα είναι μια γιορτή των παιδιών και των νέων της χώρας μας και της Ευρώπης.
 
Τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ είναι ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης.
    
Κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου (παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεσμικοί παράγοντες) και της εκπαίδευσης βρεθηκαν  στον Πύργο και την Ολυμπία τις μέρες του Φεστιβάλ. Επίσης γύρω στα 200 παιδιά από 20 περίπου ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τη μακρινή Κορέα  επισκεφθηκαν το Φεστιβάλ.
 
Α. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.
 
Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα.
 
 Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα υπάρχουν τρία τμήματα: α. Μεγάλου μήκους β. Μικρού μήκους μυθοπλασίας και γ. Μικρού μήκους animation.
Το τμήμα μεγάλου μήκους περιλαμβάνει 12 ταινίες, ενώ τα τμήματα μικρού μήκους 27 ταινίες, όλες πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες ασφαλώς θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
2. Ταινίες εκτός διαγωνισμού.
    Εκτός διαγωνισμού προβάλλονται ταινίες που θίγουν σύγχρονα ζητήματα,  ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε θέματα παιδικής παραβατικότητας, ρατσισμού, οικολογίας, δικαιωμάτων των μειονοτήτων κλπ.
Επίσης, προκειμένου οι νέοι αλλά κυρίως οι ξένοι που θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ να γνωρίσουν και παλιότερες σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, προβάλλουμε την αριστουργηματική ταινία του Γκρέκ Τάλλας (Γρηγόρη Θαλασσινού) Το Ξυπόλητο Τάγμα.
 
Το Φεστιβάλ πάει σχολείο.
Σε οχτώ αίθουσες του νομού Ηλείας, θα προβάλλονται για τους μαθητές πολυβραβευμένες σε διεθνή Φεστιβάλ  ταινίες ταξινομημένες κατά ηλικιακή κατηγορία. Μεταξύ αυτών Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο, Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου, Ο Ιταλός, Βάλο, Μπάχ, Βίνσετ Βαν Γκόγκ κλπ
 
Β. CAMERA ZIZANIO
Στην 6η διοργάνωσή της η Camera Zizanio  (το φεστιβάλ ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 ετών) αναδεικνύεται πλέον το πιο σημαντικό διεθνές  γεγονός στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας. Οι ταινίες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που επελέγησαν και θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Camera Zizanio ’06, ξεπερνούν τις 250!
 
 
Γ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Το παραμύθι της ζωής μου-Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
 
Η έκθεση είναι χρονολογική και θεματική. Έχει επιμεληθεί απ’ τα Μουσεία της Όντεσε, της γενέτειρας του Άντερσεν. Έχει κατασκευαστεί σε 13 διαφορετικές γλώσσες κι έχει περιοδεύσει σε 43 χώρες ανά την υφήλιο. Περιλαμβάνει 18 ταμπλό με φωτογραφίες και πληροφορίες.
Παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται και η βραβευμένη φέτος με ΕΜΜΥ ταινία Ο Νεαρός Άντερσεν του Ρούμλε Χάμερικ.
(Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα)
 
Παρουσίαση εργαστηρίων οπτικοακουστικής έκφρασης για παιδιά και νέους.
Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους υπευθύνους εργαστηρίων από διάφορες χώρες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γίνει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Συμμετέχουν υπεύθυνοι εργαστηρίων από: Κορέα, Ουγγαρία, Σερβία, Ελλάδα και Κύπρο.
 
Ημερίδα με θέμα "Παιδικά και Νεανικά Τηλεοπτικά προγράμματα"
Το Φεστιβάλ σε συνεργασία με τους συλλόγους δασκάλων του νομού Ηλείας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Παιδικά και Νεανικά Τηλεοπτικά προγράμματα". Στο πλαίσιο της ημερίδας θα προβληθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "La tele des momes" ("Η τηλεόραση των μπόμπιρων").
 
Συγγραφείς στα σχολεία
Δώδεκα συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία θα έχουν διαβάσει πριν οι μαθητές, θα επισκεφθούν τα σχολεία και θα παρουσιάσουν το έργο τους στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά. (Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).
 
Εργοβιογραφικές εκθέσεις Ελλήνων συγγραφέων.
 Θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις: "Γιώργος Θεοτοκάς" και "Κωστής Παλαμάς".(Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)
 
Εκθέσεις φωτογραφίας.
α.  Μαρία Κατεργάρη: "Τσιάπας"
β. Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου: "Παιδιά του κόσμου- Παιδιά του αύριο"
γ. Get Caught Reading Europe
 
Master class Ροβήρου Μανθούλη: Ο κινηματογράφος του πραγματικού
Οι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες που θα βρίσκονται στον Πύργο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό το ενδιαφέρον Master class από τον  κορυφαίο Έλληνα ντοκιμαντερίστα.
 
Κινηματογραφικό αφιέρωμα: " Ροβήρος  Μανθούλης-μια ζωή ταινίες"
 
Τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ ο πολίτης του κόσμου και διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης. Το Φεστιβάλ εκδίδει βιβλίο που περιλαμβάνει βιογραφικό, φιλμογραφία, βιβλιογραφία, κριτικές, κείμενα και πλήθος φωτογραφιών προκειμένου οι αναγνώστες να γνωρίσουν καλύτερα τον σημαντικό  δημιουργό.
 
Δ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Θα λειτουργήσουν πλήθος εργαστηρίων όπως: κινηματογραφικά, κινουμένων σχεδίων, 3D animation, εικαστικά, κατασκευής μάσκας, κουκλοθεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, θεάτρου σκιών κλπ με διδάσκοντες Έλληνες και ξένους ειδικούς και συμμετέχοντες παιδιά και νέους όλων των ηλικιών από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
  
Ε.  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μουσικές παραστάσεις, θεατρικές, κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών καθώς και διάφορα χάπενιγκς θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την περίοδο του Φεστιβάλ.
  
ΣΤ. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΖΙΖΑΝΙΟ" ΚΑΙ…ΡΑΔΙΟ ΖΙΖΑΝΙΟ
Καθημερινά θα κυκλοφορείται σε τιράζ 6000 φύλλων η εφημερίδα του Φεστιβάλ Ζιζάνιο, η οποία συντάσσεται από παιδιά (Κριτικές, σκίτσα, ρεπορτάζ και ελεύθερο βήμα για κάθε σκέψη…).
Αλλά από φέτος τα Ζιζάνια αποκτούν το δικό τους ραδιοσταθμό. Θα εκπέμπουν από τη συχνότητα 100,3 FM.
 
Ζ. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η κριτική επιτροπή των παιδιών απονέμει τα δικά της βραβεία. Έχει καθιερωθεί από το 1ο Φεστιβάλ (1997) αλλά φέτος αναβαθμίζεται: γίνεται διεθνής γιατί συμμετέχουν
πλέον και παιδιά από άλλες χώρες.
 
 
Η. ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ
Τα παιδιά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν είναι παθητικοί θεατές. Συμμετέχουν ενεργά σ’ όλες τις δομές και στις δραστηριότητες. Ιδιαίτερα αποφασιστική είναι συμβολή τους στις τελετές έναρξης και λήξης όπου δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα με το αυθορμητισμό τους  και την πρωτοτυπία τους.
 
Θ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι: Gunther Kinstler- Lucas Film Festival (Γερμανία), Cecilia Grubb – Buff Film Festival (Σουηδία), Marie Agnès Bourillon - "Les films du preau" (Γαλλία), Felix Vanginderhuysen – ECFA, GEKINO FILMS (Βέλγιο), Δήμος Αβδελιώδης – Σκηνοθέτης (Ελλάδα).
 
Ι. ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ είναι ο Ροβήρος Μανθούλης
 
ΙΑ. Από 14 ως 20 Δεκεμβρίου  οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν στην Αθήνα, στο cine ΦΙΛΙΠ με τον τίτλο "Το Φεστιβάλ Ολυμπίας συναντά τα Παιδιά και τους Νέους της Αθήνας", με συνδιοργανωτή το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.
 
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ.
 
Να σημειώσουμε ότι το Νεανικό Πλάνο σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και την "Πυξίδα Της Πόλης" σχεδιάζουν και γι΄αυτή τη χρονιά ένα γύρω προβολών αγαπημένων ταινιών για τους μαθητές σε Χανιά και Ρέθυμνο.