11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάθηση e-μάθηση

Μάθηση e-Μάθηση / Μάρτιος 2007-φ.55

    
"Το 20% του κόστους παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών (έως τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή τους στη χώρα, αναγνωρίζοντας την πολιτισμική τους αξία. Δεκαπέντε εκατομμύρια Γάλλοι παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια, για τη δημιουργία των οποίων αξιοποιούν το ταλέντο τους στη συγγραφή, στη σκηνοθεσία, στα γραφικά και στη μουσική πολλοί καλλιτέχνες. Η πρόταση του Υπουργείου που περιλαμβάνει και εκπτώσεις φόρου στις εταιρίες ανάπτυξης μελετάται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση."
RAM,τ. 121(σελ. 24), Μάρτιος 2007
    
Η αντεπίθεση των Γάλλων στην σχεδόν ολοκληρωτική Ψηφιακή κυριαρχία των Αμερικάνων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το 2005 δια στόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ στα εγκαίνια μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ακούσαμε ότι: "Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αφεθεί στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς. Πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά την πολιτισμική πολυμορφία του κόσμου απέναντι στην επελαύνουσα ομοιομορφία"
Το καλό είναι ότι στην περίπτωση της Γαλλίας τα λόγια δεν μένουν εκεί, αλλά μετουσιώνονται σε πράξεις. Στις  30 Αυγούστου 2005, σε ομιλία του στη Ρεν, ο Σιράκ σήμανε προσκλητήριο για μια ευρωπαϊκή μηχανή αναζήτησης που θα απέκρουε τον αγγλοσαξονικό πολιτισμικό ιμπεριαλισμό: "Βρισκόμαστε στο μέσον ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για τεχνολογική υπεροχή" είπε. "Στη Γαλλία, στην Ευρώπη, διακυβεύεται η αυτοκυριαρχία μας". Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του προς το έθνος ο Σιράκ εξήγγειλε ως βασική προτεραιότητά του για το 2006 το Project Quaero, την υλοποίηση δηλαδή της ευρωπαϊκής μηχανής αναζήτησης. "Σήμερα" είπε "χαράσσεται η νέα γεωγραφία της γνώσης και των πολιτισμών. Αύριο εκείνο που δεν θα είναι ευρέσιμο στο Διαδίκτυο κινδυνεύει να είναι αθέατο από τον κόσμο".
Το ακόμα καλύτερο στην περίπτωση της Γαλλίας είναι ότι όταν μιλάνε για αντεπίθεση εννοούν σε όλους τους τομείς. Λίγο καιρό μετά τις εξαγγελίες του Σιράκ καλοκαίρι του 2006 το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας (National Geographic Institute -IGN) ανακοινώνει το geoportail (http://www.geoportail.fr/  ) που δίνει τη δυνατότητα για απεικόνιση κάθε γωνιάς του Γαλλικού εδάφους από ύψος έως 100 μέτρων. Ουσιαστικά είναι η απάντηση των Γάλλων στο google earth.
Για την περίπτωση της Γαλλίας θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες, το ζητούμενο είναι το τι γίνεται στην Ελλάδα, που είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ με τη Γαλλία και που όλοι γνωρίζουμε τον πακτωλό χρημάτων που έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης για τη στήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Σε επίπεδο δηλώσεων έχουμε αρκετές. Το πρόβλημα είναι ότι είναι γενικόλογες... Ο πρωθυπουργός στην έναρξη του WCIT το 2004 δηλώνει ότι: "Η πολιτεία καλείτε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, δημιουργώντας τις υποδομές, αναβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενισχύοντας την εκπαίδευση και την προσβασιμότητα των πολιτών στις Νέες τεχνολογίες, προωθώντας το ρόλο της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο μιας νέας πορείας με ανάπτυξη, διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσωπικότητα του πολίτη", και το 2006 στην έναρξη του 1ου Παγκόσμιου φόρουμ για τη δημοκρατική διακυβέρνηση του διαδικτύου: "Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του ψηφιακού χάσματος και των προκλήσεων που αυτό θέτει για πολλές χώρες, πρέπει να αποδώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και της οικοδόμησης ικανοτήτων. Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος απαιτεί κατάλληλες και βιώσιμες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και υπηρεσίες, οικοδόμηση ικανοτήτων και μεταφορά τεχνολογίας για πολλά χρόνια ακόμη."
Από πράξεις;... άλλο τίποτα. Έχοντας ως χώρα, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εξειδικευθεί στα των Νέων τεχνολογιών (Κάθε χρόνο εισάγονται μόνο σε σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν σχέση με την πληροφορική πάνω από δέκα χιλιάδες φοιτητές), άπειρη πληροφορία πολιτισμικού, και όχι μόνο, χαρακτήρα, και αρκετά χρήματα να ενισχύσουμε την κοινωνία της πληροφορίας μέσα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, έχουμε καταφέρει να έχουμε σχεδόν μηδενική βιομηχανία παραγωγής ψηφιακών έργων.
Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα δούμε και στην Ελλάδα, ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση για άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος, ας ακούσουμε για άλλη μια φορά το αγαπημένο τραγούδι:
" I love Paris every moment
Every moment of the year"