11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάθηση e-μάθηση

Μάθηση e-Μάθηση / Απρίλιος 2007-φ.56

    Δεν γράφω συχνά για ταξιδιωτικές εμπειρίες αλλά στο πρόσφατο  ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, συνέβησαν πράγματα που δημιούργησαν σκέψεις τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Η μητέρα μου, λοιπόν, είχε ένα επεισόδιο με την καρδιά της και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί για τρεις μέρες στο Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. της περιοχής Με την έξοδό της, της δόθηκε νέα φαρμακευτική αγωγή και της ζητήθηκε να επισκεφθεί ξανά τον θεράπων ιατρό μετά από δεκαπέντε ημέρες.
    
Οι δεκαπέντε μέρες πέρασαν και εφόσον ήμουν παρών τη συνόδευσα. Οι παρατηρήσεις που θα εκθέσω εδώ αφορούν τη χρήση των υπολογιστών στα νοσοκομεία και όχι αυτή καθ αυτή την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μιας και στο κομμάτι αυτό το Ε.Σ.Υ. λειτούργησε άριστα σώζοντας τη μητέρα μου από δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία της.
 
Στο γραφείο του γιατρού λοιπόν, που ήταν και διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος, δεν υπήρχε καν υπολογιστής. Το ιστορικό του ασθενούς που είχε απέναντι του άγνωστο, μιας και από τα λόγια του καταλάβαμε ότι δεν θυμόταν και πολύ καλά  την περίπτωση της μητέρας μου. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κάποια στιγμή εκείνη η 74χρονη και απόφοιτη τρίτης δημοτικού αντέδρασε, και είπε στο γιατρό "Μα γιατρέ μου όταν πάω στον καρδιολόγο που με παρακολουθεί, χτυπά το όνομά μου στον υπολογιστή του και βλέπει ακριβώς με ποια κατάσταση έχει να κάνει!". Έτσι είναι... η χρήση της μηχανοργάνωσης έχει περάσει για τα καλά στη συνείδηση του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και η έλλειψη της προκαλεί τουλάχιστο έκπληξη στον καθ’ ένα.
 
Η αμέσως επόμενη κίνηση μετά το γιατρό του νοσοκομείου, ήταν να επισκεφθούμε τον ιδιώτη γιατρό που παρακολουθεί τη μητέρα μου. Το ιατρείο του στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό, με προσεγμένη επίπλωση και διαρρύθμιση και στο γραφείο του γιατρού υπολογιστής. Με μια πιο προσεκτική ματιά παρατήρησα ότι η εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ο γιατρός ήταν σε περιβάλλον DOS που μεταφράζεται σε παλαιότητα τεχνολογίας τουλάχιστο 20 χρόνων.
 
Ο γιατρός αρχειοθετεί το όνομα του ασθενή με μια περιγραφή μιας παραγράφου, για την κάθε επίσκεψη. Για κάποιον που γνωρίζει τις σημερινές δυνατότητες ηλεκτρονικής οργάνωσης, η παραπάνω κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από γραφική έως αστεία. Θα πρέπει να επαναλάβω εδώ ότι και στις δύο περιπτώσεις η μητέρα μου πείρε ακριβώς τις ίδιες ιατρικές συμβουλές, οι οποίες – εκ του αποτελέσματος – αποδείχθηκαν πολύ καλές.
 
Όμως είμαι σίγουρος ότι αν οι γιατροί είχαν μπροστά τους την πλήρη κίνηση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς (ο οποίος θα ήταν συμπληρωμένος από οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο ιατρικό κέντρο είχε εκείνος επισκεφθεί πριν), και θα περιείχε όλα εκείνα τα δεδομένα που απαιτούνται για την καλύτερη εικόνα του ασθενούς με κείμενο, εικόνα, ήχο και video, θα ήταν πολύ ασφαλέστερες οι υποδείξεις για την φαρμακευτική αγωγή που πρότειναν οι γιατροί.
 
Είναι αδιανόητο, την ώρα που οι σερβιτόροι στα καφέ δουλεύουν με ασύρματες υπολογιστικές μηχανές, οι γιατροί να δουλεύουν ακόμα με στυλό. Όταν παίρνω τηλέφωνο στο σουβλατζίδικο για παραγγελία, πριν ακόμα μιλήσω με καλωσορίζουν και έχουν την πλήρη καρτέλα με την κίνησή που έχω κάνει μπροστά τους, είναι δυνατόν στα νοσοκομεία να ξεσκονίζουν ακόμα φακέλους;
 
Από οποιοδήποτε υποκατάστημα της εφορίας ανά την χώρα μπορώ να ελέγξω και να διαχειριστώ τις οφειλές μου προς το κράτος, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους να μπορώ να κάνω το ίδιο και με τον ιατρικό μου φάκελο από οποιοδήποτε νοσοκομείο. Αν η μητέρα μου πάθαινε κάτι στη γειτονική πόλη που πήγε να δει τη ξαδέρφη της; Τι θα γινόταν;
 
Κάποιοι θα αντιδράσουν στα παραπάνω – και με το δίκιο τους – μιας και θα μπουν σε κίνδυνο θέασης από τον οποιονδήποτε, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι να διαφυλαχθούν.
 
Είναι πολύ υψηλό το κόστος θα πουν κάποιοι άλλοι, εδώ δεν έχουν λεφτά να προσλάβουν προσωπικό και θα φτιάξουν μηχανογράφηση; ΠΡΟΣΟΧΗ! Λεφτά έχουν… το είπαν και τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση πριν λίγο καιρό…
 
Όμως και στον Ο.Τ.Ε. δεν είχαν προσωπικό τα τελευταία χρόνια και τον οδήγησαν σε πλήρη απαξίωση στη συνείδηση του λαού έτσι ώστε όταν πουλήθηκε, κανείς (πλην των εργαζομένων) δεν αντέδρασε...
 
Φοβάμαι πως αν δεν αντιδράσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση η ίδια μοίρα περιμένει και το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία...     
 
Περιμένω τα δικά σας σχόλια στο http://papastamos.blogspot.com/