11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Κρητική Μοουσική

Κρητικό Εργαστήρι / Απρίλιος 2007 - φ.56

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΑΛΗΣ - "Αν είχε ο πόνος πρόσωπο..."
Με την εξαίσια λύρα και τη φωνή του Δημήτρη Κουνάλη και τη μελωδικότητα από το μαντολίνο του Μιχάλη Κουνάλη, αυτή η δουλειά αναδεικνύει το μεράκι και την αγάπη που τρέφουν οι δύο καλλιτέχνες για την μουσική παράδοση του τόπου μας.

"Αν είχε ο πόνος πρόσωπο...". Δώδεκα τραγούδια για τον έρωτα, τη ζωή και τα βάσανα της καθημερινότητας του ανθρώπου. Αξίζει να σημειώσουμε τη συμμετοχή της Δέσποινας Σπαντιδάκη με τους στίχους της, του Αντώνη Σαλούστρου με το λαούτο του και φυσικά τη σπουδαία παρουσία του Νικηφόρου Αεράκη σε ένα τραγούδι.
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΡΕΝΤΖΟΣ - "Αντίθετοι Ανέμοι"
Ο Γιώργης Βρέντζος, μέσα από τους "Αντίθετους Ανέμους" και το μαντολίνο του μας ταξιδεύει σε κουτσομπόλες γειτονιές, σε παραμύθια με δράκους και κορασίδες και μας προτρέπει να θυμηθούμε χαμένες αγάπες και αγνούς ήρωες... Μέσα από τους προβληματισμούς του διεκδικεί το ρομαντικό δικαίωμα στην ονειροπόληση και προβάλει τον παραμυθένιο κόσμο της Κρητικής μουσικής παράδοσης.
Δώδεκα τραγούδια από έναν αυθεντικό, λαϊκό οργανοπαίχτη με την συμμετοχή άξιων συνεργατών. Η Μαρίνα Δακανάλη σε 2 τραγούδια, ο Ιάκωβος Πατεράκης στη λύρα, ο Κώστας Καλλέργης στο λαούτο και οι Μήτσος Σταυρακάκης, Γιώργης Σταυρακάκης (Μιχαλόμπας) και Μύρων Σκουλάς με τους στίχους τους.
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ - "Κρητών Σάτιρα"
Ακριβώς σήμερα που η ζωή είναι δύσκολη και ο συνεχής αγώνας για επιβίωση γίνεται βαρίδι στα πόδια μας, σήμερα που το άγχος είναι γομάρι ασήκωτο στις πλάτες μας, σήμερα που οι συναναστροφές ακόμα και με το γείτονα μας γίνονται αραιότερες, σήμερα που τα τείχη της μοναξιάς γιγάντια μας αναγκάζουν να ζήσουμε στο μίζερο μικρόκοσμο μας, ακριβώς σήμερα CDs  σαν και το παρόν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ωφέλιμα. Ο Γιώργης Βιτώρος μας διηγείται ξεκαρδιστικά, Κρητικά ανέκδοτα μέσα από το CD "Κρητών Σάτιρα".
Στη λύρα ο Στέλιος Βασιλάκης, στο λαούτο ο Κώστας Καλλέργης, στο τραγούδι ο Μιχάλης Κουνάλης και οι στίχοι της Δέσποινας Σπαντιδάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Κανάρι μου"
Σ’ αυτό το δίσκο, που αντιπροσωπεύει την πρώτη του κατάθεση στην κρητική δισκογραφία, ο Αλέξανδρος Παπαδάκης συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο τις μνήμες και τα βιώματά του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του απ’ όλη την μέχρι τώρα διαδρομή του. Συνταιριάζει τα πρωτογενή ακούσματα από την τοπική παράδοση του χωριού του, Άρδαχτος, και της ευρύτερης περιοχής Αγ. Βασιλείου - Αμαρίου Ρεθύμνου.
Μέσα σ’ αυτό το CD θα ακούσουμε μουσικές από παραδοσιακά όργανα που έχουν παραγκωνιστεί στην πορεία των χρόνων και που κάποτε έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη μουσική πραγματικότητα της Κρήτης. Ασκομπαντούρα και νταούλι είναι κάποια από τα όργανα που στολίζουν και δίνουν δυναμισμό στη μουσική, που συνήθως είναι διασκευές παλιών, παραδοσιακών τραγουδιών.
Λεπτομέρειες για τις νέες αυτές δουλειές και μουσικά δείγματα των τραγουδιών μπορείτε να βρειτε   στο www.aerakiskme.gr,