11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάθηση e-μάθηση

Μάθηση e-Μάθηση/Ιούλιος-Αύγουστος 2007-φ.59

        
Γελάσαμε πολύ με τη γυναίκα μου όταν είδαμε την τελευταία διαφήμιση συνδέσεων ADSL, που δείχνει μια κόρη να εξομολογείται στον πατέρα της τα προβλήματα (σύνδεσης) που την κρατούν στεναχωρημένη στο κρεβάτι. Η ατάκα του μεσήλικα πατέρα "στη μάνα σου το ‘πες;" είναι απίστευτη! Φανερώνει σε όλο του το μεγαλείο το σημερινό χάσμα των γενεών σε ότι αφορά την τεχνολογία.
"Ευτυχώς που η σχέση μας με τους υπολογιστές είναι αρκετά καλή", ξεκίνησα να λέω στη γυναίκα μου, "και δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα με τους γιούς μας. Βέβαια είναι ακόμη στην πρώτη δημοτικού αλλά δεν έχει να κάνει, πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα σε δέκα χρόνια από τώρα; Λίγο ως πολύ τα ίδια θα είναι."
Την κουβέντα μας διέκοψαν τα παιδιά, που κρατώντας τις παιχνιδομηχανές τους στα χέρια, (Nintendo ds) και με φανερή την απογοήτευση στο πρόσωπο, ήρθαν να μου παραπονεθούν.
-"Μπαμπά, τα Nintendo μας δεν μπορούν να συνδεθούν σε μεγάλη απόσταση, όταν ο ένας είναι στο σαλόνι και ο άλλος στο δωμάτιό του (13 μέτρα σε ευθεία) το σήμα χάνετε και η σύνδεση σταματά. Έτσι δεν μπορούμε να στείλουμε μηνύματα (με πενάκι σε touch screen) ο ένας στον άλλο ούτε να παίξουμε αντίπαλοι το Prince of Persia."
 
- "Εντάξει ρε παιδιά, η δυνατότητα του κάθε ενός από τα μηχανάκια σας είναι τόση ώστε να σας επιτρέπει να παίζετε όταν είστε κοντά… παιχνίδια είναι, δεν είναι υπολογιστές για δουλειά… τι να κάνουμε τώρα;", απάντησα
 
-"Τι μας λες; Το PSP του φίλου μας του Άρη μπορεί και συνδέεται από πολύ μεγαλύτερη απόσταση με τον υπολογιστή του αδερφού του και έτσι ο Άρης εκτός από τα παιχνίδια και τα μηνύματα, έχει internet στο PSP του και μπορεί να ακούει τα τραγούδια και να βλέπει τις ταινίες που έχει ο αδερφός του στον υπολογιστή του!" Ίσως να ήταν η αμηχανία που είδαν να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των γονιών τους, ίσως να ήταν απλά το επόμενο βήμα από την προσυμφωνημένη μεταξύ τους παράσταση διαμαρτυρίας για την διακοπή της σύνδεσης, τα δύο παιδιά έκαναν να φύγουν, όταν ο μεγάλος θυμήθηκε κάτι και γύρισε προς εμένα.
 
-"Ρε μπαμπά έχει τόσες μέρες που σου έχω πει ότι χάλασε το mp3 μου και δεν έχεις κάνει κάτι, θα μου το φτιάξεις ή να γράψω στον Αι Βασίλη να μου φέρει άλλο;"
 
Πέρασαν κάποια δευτερόλεπτα, τα παιδιά πήγαν στα δωμάτιά τους, και η γυναίκα μου με περίσσια δόση ειρωνείας με ρωτά:
 
-"Έλεγες κάτι, πριν έρθουν τα παιδιά;"
 
Τι να απαντήσεις; Είναι μόλις 6-7 χρονών και χρησιμοποιούν εργαλεία και τεχνικές που πριν δέκα χρόνια ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία. Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις τους και να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις τους θα πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένος για τις δυνατότητες της τεχνολογίας που υπάρχει στο εμπόριο. Και σήμερα είμαι. Κουτσά στραβά είμαι. Σε δέκα χρόνια θα συνεχίζω να είμαι ή θα αποκριθώ και εγώ κάποια στιγμή:
 
-"Στη μάνα σου το ‘πες;"
 
Περιμένω τα δικά σας σχόλια στο http://papastamos.blogspot.com/