11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάθηση e-μάθηση

Μάθηση e-Μάθηση / Σεπτέμβριος 2007-φ.60

    Καλοκαίρι κι αυτό! Από την αρχή του μέχρι το 15αύγουστο σενάρια επί σεναρίων και αξιολόγηση υποθετικών ειδήσεων για να αποφασίσεις και να καταστρώσεις θεωρητικά τις επαγγελματικές κινήσεις της επόμενης χρονιάς.     
 Αμέσως μετά το 15αύγουστο o δείκτης των εξελίξεων στο RED Alarm της προεκλογικής περιόδου. Οι συζητήσεις έχουν ανάψει για τα καλά, παρέες για μπύρες και ούζα σχηματίζονται εν ριπή οφθαλμού, όλος ο προηγούμενος σχεδιασμός (οικοδομή σε θαλασσοοικόπεδο) πεταμένος στον κάλαθο των αχρήστων, και μέσα σ’ όλα αυτά εμφανίζεται κι ο Μαθιός, να ζητά κείμενο για την Πυξίδα.
 
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ζαλισμένος από τα χθεσινά ούζα και σε προετοιμασία για τις βραδινές μπύρες και με το θερμόμετρο να προσεγγίζει τιμές καύσωνα, είναι προφανές στον καθένα ότι μου είναι κάπως δύσκολο να σκεφτώ περί των Νέων τεχνολογιών και τη σχέση αυτών με την εκπαίδευση.
 
Όμως θυμάμαι πως στις προηγούμενες εκλογές, είχα γράψει ότι καλό είναι κάθε ψηφοφόρος να αποθηκεύσει ηλεκτρονικά το πρόγραμμα, του κάθε κόμματος και να κάνει αντιπαραβολή από την επόμενη μέρα του τι γράφει αυτό και τι πράττει το υπογράφων κόμμα. Αν το κάνατε σίγουρα έχετε μια μεγάλη ποικιλία συμπερασμάτων.
 
Το ίδιο θα σας προτείνω και γι’ αυτές τις εκλογές. Τα κόμματα ζητούν την ψήφο μας παραθέτοντας – όχι τις απόψεις τους περί διακυβέρνησης – αλλά την πρόταση διακυβέρνησης.
 
Σήμερα 24 Αυγούστου στην αναζήτηση που έκανα στις ιστοσελίδες των κομμάτων δεν θα μπορούσα να πω ότι η ηλεκτρονική εικόνα τους είναι έτοιμη για προεκλογική περίοδο. Όλες θέλουν γενικό ανασχεδιασμό για να αναδεικνύεται -τουλάχιστο -ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο.
 
Κάτι άλλο σχετικό με τις εκλογές είναι η αναζήτηση παλαιών εφημερίδων. Εκλογές το μήνα Σεπτέμβριο είχαμε και το 1996. Πρόωρες κι αυτές, στις 22 του μήνα. Αναζήτησα τι γράφανε οι εφημερίδες τότε. Μόνο "Το Βήμα" και η "Ελευθεροτυπία" διαθέτουν πια περιεχόμενο από την περίοδο εκείνη.
 
Το 1996 είχαμε τα πρώτα βήματα του διαδικτύου στην Ελλάδα, και έτσι το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι πολύ λίγο. Ακόμα και η μορφοποίηση των σελίδων έχει την αισθητική της εποχής σχετικά με τις τεχνικές κατασκευής ιστοσελίδων και σου δημιουργεί μια αίσθηση ρετρό.
 
Εντύπωση μου έκανε ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω αρχειακό υλικό από δύο εφημερίδες που πρώτες απ’ όλες ξεκίνησαν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. "Τα Νέα" και "Η καθημερινή", αν θυμάμαι καλά, ήταν οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες (μαζί με την ελευθεροτυπία) που δημοσίευαν τότε το περιεχόμενό τους και ηλεκτρονικά. Σήμερα δεν μπορείς να δεις ούτε τα πρωτοσέλιδα τους την εποχή εκείνη.
Κρίμα για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φτώχεια του Ελληνικού διαδικτύου σε περιεχόμενο.
Σήμερα ο Αύγουστος έχει 27. Τέσσερις μέρες μετά από τη μέρα που έγραφα τα παραπάνω. Τέσσερις μέρες δε μπόρεσα να δουλέψω ξανά με το κείμενο γιατί είχα τα μάτια κολλημένα στην τηλεόραση. Καταστροφή, Εθνικός θρήνος, φωτιά στα μπατζάκια μας και στη ζωή μας.
 
Είναι απίστευτο. Είναι απίστευτοι. Είναι απίστευτη. Είναι απίστευτος. Σε ότι ακούω και σε ότι βλέπω τέσσερις μέρες τώρα, σχεδόν πάντα με την αρνητική του ερμηνεία, ταιριάζει αυτό το επίθετο. Είναι απίστευτο. Είναι απίστευτοι. Είναι απίστευτη. Είναι απίστευτος
 
Χάσαμε ανθρώπους. Χάσαμε δάση. Χάσαμε Ιστορία. Χάσαμε την πίστη ότι κάτι καλύτερο θα γίνει κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο.