12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Ένας Χανιώτης στο Φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    
Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Κώστας Νταντινάκης συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη, 16 – 25 Νοεμβρίου) και συγκεκριμένα στο τμήμα ψηφιακών ταινιών Digital Wave, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Στο κάτω (κάτω) της γραφής".
    Πρόκειται για μια δραματική κωμωδία, γαλλικής παραγωγής 2007, διάρκειας 98 λεπτών, στη γαλλική γλώσσα, με ελληνικούς υπότιτλους, πολύ χαμηλού προϋπολογισμού και με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Γαλλικός τίτλος: "Tout conte fait".
 
Η υπόθεση:
 
Το καλοκαίρι, σε ένα γκρίζο και βροχερό Παρίσι, μια νεαρή γυναίκα, η Ετέρ, περνά μια κρίσιμη περίοδο στη ζωή της. Παραιτείται από το λύκειο όπου εργάζεται ως μαθηματικός, δίνει τέλος σε μια σχέση που την ταλαιπωρεί, και ονειρεύεται να ζήσει σε μια μεσογειακή χώρα προκειμένου να αφιερωθεί στο γράψιμο. Για να πραγματοποιήσει όμως τη φυγή της χρειάζεται χρήματα και για το λόγο αυτό καταφεύγει σε ένα παράτολμο εγχείρημα. Οργανώνει την απαγωγή ενός βρέφους το οποίο θα πουλήσει έναντι 300.000 ευρώ. Βάζει μία αγγελία στο ίντερνετ στην οποία απαντά ένας άνεργος άντρας. Η συνεργασία τους θα αποδειχθεί εξαιρετικά ατυχής. Ο Σεπτέμβρης θα βρει την Ετέρ να εργάζεται σ΄ένα ιδιωτικό λύκειο, έχοντας συγκεντρώσει ωστόσο αρκετό υλικό για το πρώτο της βιβλίο.
 

Σημείωμα σκηνοθέτη για την ταινία του:

 
Η ταινία αναφέρεται στη δύσκολη σχέση ανάμεσα στη μοναχική καλλιτεχνική δημιουργία και τον βιοπορισμό. Σ΄ένα άλλο επίπεδο, υπάρχει η αναζήτηση του ανέφικτου, μέσα σ΄ένα παράλογο και δίχως νόημα κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι αρνούνται ή αδυνατούν να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια. Θα μπορούσαμε να δούμε όμως και την σχέση μεταξύ λογοτεχνικής και κινηματογραφικής αφήγησης, η οποία τορπιλίζει την ίδια την ταινία: Στο κάτω - κάτω της γραφής, όλα αυτά που σας λέει ο ίδιος ο δημιουργός μπορεί να είναι και ψέματα! Ίσως όμως η ταινία και να θέλει απλούστατα να μας πει τι κρύβεται κάτω από την αγωνία ενός συγγραφέα για το πλάσιμο των προσώπων του έργου του, την πλοκή, και το προσωπικό του ύφος.
 

Βιογραφικό:

Ο Κώστας Νταντινάκης γεννήθηκε το 1960 στα Χανιά. Σπούδασε κινηματογράφο και λογοτεχνία στο Παρίσι όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris 3 (Sorbonne Nouvelle), πάνω στο Κρητικό Θέατρο της Αναγέννησης. Δίδαξε δύο χρόνια στο γαλλικό πανεπιστήμιο Rennes-2, εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτης σε πολιτιστικά θέματα στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο και το κρατικό ραδιόφωνο, ενώ σκηνοθέτησε ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση.
 
"Χανιά: Γιώργης Μανουσάκης"
 
Παράλληλα ο Κώστας Νταντινάκης ολοκληρώνει ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του Χανιώτη ποιητή Γιώργη Μανουσάκη το οποίο θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2008 στα Χανιά στα πλαίσια εκδήλωσης για τα 75 χρόνια του ποιητή.