11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή του Τραγουδιού

Στην Αρχή Του Τραγoυδιού / Μάρτιος 2008 - φ.66

                  ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

 
            30 χρόνια συμπληρώνονται από την έκδοση του δίσκου "Μαρίζα Κωχ". Ο δίσκος της Μαρίζας Κωχ που έχει για τίτλο το όνομά της είναι ίσως και ο αντιπροσωπευτικότερος και χαρακτηριστικότερος της περιόδου εκείνης που η δημιουργός πρωταγωνιστούσε στην ελληνική μουσική σκηνή. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι στο δίσκο αυτό κυριαρχεί η μελοποιημένη ποίηση του Ν. Καββαδία, μαζί με τραγούδια του Β. Τσιτσάνη, του Μ. Χατζιδάκι και δικά της.
              
            Πιο συγκεκριμένα ο δίσκος περιλαμβάνει 14 τραγούδια (αριθμός μεγάλος για τα δισκογραφικά δεδομένα της εποχής – 1978 εκδίδεται ο δίσκος). Από αυτά τα 8 είναι ποιήματα του Ν.Καββαδία, τα 3 δικά της, τα 2 του Β. Τσιτσάνη και 1 του Μ. Χατζιδάκι. Για να τα θυμηθούμε:
 
 1. ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ         Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
 2. ΠΟΥΣΙ       Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
 3. ΑΡΜΙΔΑ    Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
 4. Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ       Μαρίζα Κωχ
 5. Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΑΣ        Βασίλης Τσιτσάνης
 6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ          Βασίλης Τσιτσάνης
 7. ΜΟΥΣΩΝΑΣ         Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
 8. ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ   Μαρίζα Κωχ
 9. ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ     Μαρίζα Κωχ
10. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
11. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΙ          Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
12. ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ           Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
13. ΜΑΡΑΜΠΟΥ       Μαρίζα Κωχ – Ν. Καββαδίας
14. ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ 'ΓΙΝΕΣ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ         Μ. Χατζιδάκις – Μ. Κακογιάννης
 
           


            Ο δίσκος "Μαρίζα Κωχ" αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια μουσικής προσέγγισης του ποιητή Ν. Καββαδία  (προηγείται χρονικά του Θ. Μικρούτσικου). Η έκδοση του "Σταυρού του Νότου" μοιραία οδήγησε σε σύγκριση, που πάντως ήταν χωρίς νόημα καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μουσικές προτάσεις. Ιδιαίτερο γνώρισμα της μουσικής της είναι η χρησιμοποίηση παραδοσιακής μουσικής φόρμας και λαϊκών οργάνων. Η ίδια η δημιουργός στο βιογραφικό της τονίζει ότι παρακινήθηκε στη μελοποίηση των ποιημάτων αυτών από τις αιγαιοπελαγίτικες καταβολές της και τη γνωριμία της με τη ζωή των ναυτικών. Η Μ. Κωχ -με καταγωγή από τη Σαντορίνη - μεταφέρει ήχους "θαλασσινούς"  με  βιολί,  μαντολίνο,  σαντούρι και  κρουστά. Αντιμετωπίζει τους στίχους του ποιητή σαν να ήταν στίχοι ενός παραδοσιακού  τραγουδιού από το Αιγαίο.  Το δέσιμο είναι επιτυχές και η επιτυχία του έγκειται στο ότι πράγματι τα τραγούδια αυτά "μυρίζουν" θάλασσα.
 
            Ίσως το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του δίσκου αυτού είναι η "Fata Morgana": Η αιώνια περιπλάνηση του ναυτικού, η σκουριά η πυρόχρωμη, το σαράκι που τρώει τον περιπλανώμενο και η αναζήτηση της μοιραίας γυναίκας, της Fata Morgana.
"Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό
στάλα τη στάλα συναγμένο απ' το κορμί σου
σε τάσι αρχαίο, μπακιρένιο αλγερινό,
που κοινωνούσαν πειρατές πριν πολεμήσουν".
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από τον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Φερρέρι ως soundtrack στην βραβευμένη ταινία του "Η ιστορία της Πιέρρα" (Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ των Κανών το 1983).
Κοντά σ’ αυτό και η εκπληκτική απόδοση στο "Πούσι" (Έπεσε το πούσι αποβραδίς/ το καραβοφάναρο χαμένο). Κι εδώ ο ρυθμός κυλά όμοια  με το λίκνισμα του καραβιού στο ελαφρύ κύμα στη μέση του πελάγους.
Στο δίσκο ακούγονται και δύο γνωστά τραγούδια του Β. Τσιτσάνη, με κριτήριο επιλογής μάλλον τη θεματική συνάφεια με τα ποιήματα του Καββαδία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δικά της τραγούδια με καλύτερο το ρυθμικό και δυνατό  "Σε ποια γωνιά" που ακούστηκε πολύ και νομίζω ότι το ίδιο ζωντανό ακούγεται μέχρι και σήμερα.
 
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1978 από την εταιρεία CBS (κωδ.Αιθμ. 82569). Η ενορχήστρωση έγινε από τον Τάσο Καρακατσάνη και στην ηχογράφηση πήραν μέρος αξιόλογοι μουσικοί, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ζουγανέλης στην τούμπα, η Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο, ο Χρήστος Νικολόπουλος στον τζουρά, ο Νότης Μαυρουδής στην κιθάρα κ.α.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα κλασικό δίσκο στην ελληνική δισκογραφία που θεωρώ ότι μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον και στον σημερινό ακροατή και σίγουρα αξίζει να βρίσκεται στη δισκοθήκη καθενός που αγαπά το ελληνικό τραγούδι.