12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Είναι η ζωή στο σχολείο…

Είναι οι ταινίες που μας ταξιδεύουν…
Είναι μια ιδέα…
 
 
Μια από δραστηριότητες που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται αθόρυβα αλλά ιδιαίτερα δυναμικά είναι αυτή της κινηματογραφικής ομάδας του 2ου λυκείου Χανίων. Κόντρα στις δυσκολίες (ευκολίες!) της σχολικής καθημερινότητας και σε πείσμα κάθε δύσπιστου μαθητές, καθηγητές αλλά και πρόθυμοι συνεργάτες συνυπάρχουν κινηματογραφικά.
Με διάφορες αφορμές έχουμε παρακολουθήσει από την πρώτη μέρα τα βήματα αυτής της ομάδας. Ενθουσιασμός, δυσκολίες, γκρίνιες, επιτυχίες, προβληματισμοί… Ότι δηλαδή συνθέτουν ένα ζωντανό οργανισμό. Αποκορύφωμα της ζωντάνιας αποτελεί το κινηματογραφικό τριήμερο που για τρίτη χρονιά, και με μεγάλη επιτυχία, η ομάδα μας παρουσίασε και φέτος. Την εμπειρία από την συμμετοχή ζητήσαμε και μας καταθέτουν δυο από τα νεότερα μέλη της ομάδας.
Μ.Φ.
 
 
 
 
Ε λοιπόν δεν μετανιώνω που αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ σε αυτήν την ομάδα. Γιατί, ναι, στην αρχή είχα τους ενδοιασμούς μου. Ναι μεν με ενθουσίαζε η ιδέα της προβολής ταινιών κάθε Σάββατο σε μια αίθουσα του σχολείου, μιας και δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο, απ΄την άλλη όμως αμφέβαλα κατά πόσο θα μπορούσα να συμβάλλω, γιατί ιδιαίτερες γνώσεις για τον κινηματογράφο δεν είχα.
 
Με συνεπήρε (ευτυχώς!) ο ενθουσιασμός τελικά και ξεκινήσαμε όλοι μαζί με όρεξη και ζεστασιά. Έτσι λοιπόν κάθε Σάββατο, τα θρανία κολλούσαν στον τοίχο, το σεντόνι έπεφτε μπροστά απ΄τον πίνακα που ήταν γεμάτος ασκήσεις που δεν έσβησαν την προηγούμενη, και αφού μαζευόμασταν, τα φώτα έκλειναν και ξεκινούσε η ταινία. Γέλια, ποπ-κορν, όμορφη ατμόσφαιρα, όπως σε κάποιο σπίτι με φίλους, μόνο που τώρα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και νέους φίλους. Υπήρχαν στιγμές που ξεχνούσα ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούσα ότι όλο αυτό γινόταν στην ίδια αίθουσα όπου έκανα μαθηματικά, αρχαία, ιστορία…
 
Και μετά την ταινία, ψάχνοντας το νόημα, κρίνοντας σκηνοθεσία, σενάριο, υποκριτική, δίνονταν η ευκαιρία να μάθουμε, να προβληματιστούμε, να αμφισβητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να επικοινωνήσουμε και να ωφεληθούμε μέσα από κάτι τόσο ευχάριστο.
 
Όπως  σε κάθε ομάδα με άτομα με προσωπικότητα και άποψη, έτσι και απ΄ αυτήν δεν έλειψαν οι διαφωνίες, συνήθως, για την επιλογή ταινίας.
 
Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν το κινηματογραφικό τριήμερο. Μας έφερε ακόμα ποιο κοντά καθώς συνεργαστήκαμε για να παρουσιάσουμε και σε όσους έρθουν κάτι ευχάριστο και μέσα από αυτό να μπορέσουν να νιώσουν κάτι απ΄αυτό που νιώθαμε εμείς όλη τη χρονιά.
 
Βλέποντας λοιπόν με πόση αγάπη αγκαλιάστηκε, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε με περισσότερη όρεξη, λιγότερες αδυναμίες και νέες ιδέες.
 
Ελπίζω να είναι το ίδιο καλά και ακόμη καλυτέρα και του χρόνου και παρότι θα είμαστε χωρίς Μαριαλένα, Βίνια, Μίνωα, Νίκο, Γιάννη, Φλουρή, Νάνσυ που φεύγουν και να καταφέρουμε να συνεχίσουμε ότι ξεκίνησαν με τόση αγάπη.
 
Θα έχουμε φυσικά και την υποστήριξη της κ. Ουρανίας Κατσουλάκη, να μας συντονίζει, να μας δίνει ερεθίσματα ώστε να μένουμε ενεργοί, να δημιουργούμε, να αντιστεκόμαστε και μαζί με αυτήν μέσα από αυτό να καλύπτουμε την ανάγκη για διαφυγή απ΄την πεζή καθημερινότητα όταν λείπει απ΄ αυτήν η φαντασία.
 
Κατερίνα Παπασηφάκη
 
 
 
 
 
 
Η κινηματογραφική ομάδα του 2ου Λυκείου Χανίων ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Εγώ ως μαθήτρια της πρώτης τάξης είχα την ευκαιρία να γίνω μέλος της φέτος. Ωραία εμπειρία...!Ωραία ιδέα!
 
Υπάρχουν πράγματα που μαθαίνεις μέσα από αυτή την διεργασία  που μπορεί να μην είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσεις τις πανελλήνιες αλλά μέσα από τον κινηματογράφο μαθαίνουμε, ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, αμφισβητούμε, επικοινωνούμε, αντιστεκόμαστε…
 
Κάθε Σάββατο βράδυ μέσα από τις προβολές είχα την ευκαιρία να αποδράσω από το σχολείο πως είναι σήμερα και να μάθω πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο. Το σχολείο λοιπόν πέρα από το να μου παρέχει την στοιχειώδη γνώση μου έδινε και μια ευκαιρία να προβληματιστώ πάνω σε θέματα όπως η βία, ο ρατσισμός, η δικαιοσύνη, κτλ. Μέσω της ψυχαγωγίας, μέσω μιας ταινίας, μέσω του κινηματογράφου…
 
Για μένα ήταν μια ωραία εμπειρία μέσα από την οποία γνώρισα καινούργια άτομα που είχαν τη διάθεση να πειραματιστούν και μπόρεσα να μάθω ταινίες και σκηνοθέτες που δεν γνώριζα. Να προβληματιστώ, να ονειρευτώ και κυρίως να αποδέχομαι το διαφορετικό και να προβληματίζομαι από αυτό.
 
Σε όλες τις ομάδες πάντα υπάρχουν διαφορές και δεν είναι όλα τέλεια. Έτσι και στη δική μας υπήρχαν διαφορές οι οποίες μετά από συζητήσεις λύνονται στοιχείο θετικό για όλους μας. Το σπουδαιότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, ήταν το κινηματογραφικό διήμερο που διοργανώθηκε από την ομάδα.
 
Η προετοιμασία, η ηχογράφηση του ραδιοφωνικού σποτ, η παρουσία μας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, η δημιουργία της αφίσας, η επιλογή των ταινιών, αλλά και η μεγάλη προσέλευση κόσμου κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
 
Το τελικό αποτέλεσμα και το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μας καθώς και οι ωραίες στιγμές με έκαναν να νιώσω ότι άξιζε να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Η ομάδα είναι κάτι απ΄ όλους μας. Κάτι από τη γνώση των ονείρων μας, της αμφισβήτησης, της αναζήτησης μας …!
 
 
Ιωάννα Άλλα