01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Πρόσωπα στην Πυξίδα της Πόλης

Ludion από την Αλίκη Χιωτάκη

 
Πριν μερικές μέρες είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε στην κατάμεστη αίθουσα Αλίκη Βατικιώτη του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων την παράσταση Ludion από την Αλίκη Χιωτάκη. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση μέσα από την μεταμόρφωση της δημιουργού. Για την παράσταση και τις προσδοκίες μιλήσαμε με την  χορεύτρια και βιντεογράφο.
Μ.Φ.
      Μπορείς να μας δώσεις το στίγμα της παράστασης σου;
 
 
 
Όσον αφορά τον τίτλο, το ludion σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει σε ένα από τα σχέδια της η εξιστενσιαλίστρια Luise Bourgeois, είναι ένα παιχνίδι με κάθετο άξονα με το βάρος χαμηλά ώστε όταν κάποιος το χτυπάει πέφτει αλλά επανέρχεται στην αρχική του θέση. Ένα αντικείμενο εύθραυστο αλλά συγχρόνως δυνατό.
 
Για μένα η συνεχής επανάληψη αυτής της ενέργειας αποκτά πνευματική διάσταση ορατή στον θεατή με την μορφή της μεταμόρφωσης. το Ludion είναι η πρωταρχική μορφή μιας σωματικής έρευνας  που σπάει τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς την σχέση του υποκειμένου με το χώρο. Το κομμάτι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και εκτελείται σε ένα μικρό χωρικό πεδίο.
 
Μέσα από μια πολυπλοκότητα κινήσεων το σώμα κάμπτεται, αναδιπλώνεται και εκτείνεται σαν ένα πολυκουρδισμένο όργανο με τάσεις ροπής στους ήχους του Hugo Harmens αλλά και του ίδιου του σώματος.. Το Ludion είναι η αρχή μιας κινησιολογικής έρευνας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και εξελίσσεται σε άλλες μορφές ενσωμάτωσης  σε σχέση με την  κίνηση του σώματος και τα New Media.
 
 
Σε ποιο βαθμό τα Χανιά έχουν κοινό έτοιμο να δεχθεί δημιουργίες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη;
 
 
 
 
Ελπίζω και συνάμα πιστεύω ότι ο κόσμος των Χανίων είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις και στο μέλλον σίγουρα θα μπορεί και να τις ερμηνεύει. Δεν πιστεύω ότι σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει τουλάχιστον μια ομάδα ανθρώπων που έχει την ανάγκη να εξελιχθεί λαμβάνοντας καινούργια ερεθίσματα τα οποία αργότερα ενσωματώνει.
 
 
 
 
 
 
Η Αλίκη Χιωτάκη...
 
είναι σόλο χορεύτρια και βιντεογράφος που ερευνά τις αισθήσεις και τα πρωταρχικά σωματικά αντανακλαστικά μέσα από την περφόρμανς και την παρατήρηση της κίνησης. Από το 2001 έως το 2003 δίδαξε εντατικά και παρατήρησε την κίνηση σε παιδιά και ενήλικες με νοητική και κινητική υστέρηση. Παράλληλα με αυτή την δραστηριότητα ξεκίνησε να διδάσκει αυτοσχεδιασμό μέσω διαισθητικής εικόνας και τεχνική release σε ενήλικες στο στούντιο ΚΕΡ της Έφης Καλούτση.
 
Έχει πτυχίο στο Χορό και στις Εικαστικές τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Brighton της Αγγλίας και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με θέμα: Θεωρητική και Πρακτική Ανάλυση του συστήματος Laban Movement Analysis Και Θεωρία Σωματικών Προσεγγίσεων από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας. Επίσης έχει Πτυχίο Γραφιστικών Τεχνών από την Σχολή Βακαλό της Αθήνας και είναι Αναλύτρια Κίνησης με το σύστημα Laban Movement Analysis. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί κυρίως στην Ευρώπη: Αγγλία, Ολλανδία, Κολωνία-Γερμανία, Κρακοβία-Πολωνία και Ελλάδα.
 
Ζει στα Χανιά και έχει δυο παιδιά.