12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟ  ΠΑΝΟΡΜΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ, την Παρασκευή 30/05/08, είκοσι πέντε Δήμοι της Κρήτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπογραμμίσουν την θέλησή τους και να απαντήσουν σχεδιασμένα, επιστημονικά και προγραμματισμένα στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση αξιόλογων οικισμών τους μέσα από τη δημιουργία ενός Συνδέσμου με την επωνυμία " Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης".
  
Οι διαδικασίες, τα κριτήρια και οι προυποθέσεις επιλογής που πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένας οικισμός να μπορεί να ενταχθεί, θα διερευνηθούν από μια "ειδική επιτροπή " που συνέστησαν οι συμμετέχοντες δήμοι, λαμβάνοντας υπόψιν αντίστοιχες προσπάθειες άλλων Ευρωπαικών Χωρών.
 
Βασικά σημεία και ουσιαστικές παράμετροι προώθησης αυτής της κίνησης αποτέλεσε η θέληση των Τοπικών Αρχών που συμμετέχουν σ αυτήν, να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη μιας σημαντικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) που διαθέτουν πολλοί μικροί οικισμοί, μια κληρονομιά που σταδιακά χάνεται και μαζί της η πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.
 
Παράλληλα στοχεύουν στην διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ποιότητας ζωής και απασχόλησης για τους κατοίκους των οικισμών αυτών αλλά και των ενδιαφερομένων επισκεπτών μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών προσέλκυσής τους.
 
Τέλος επιδιώκεται να καταστούν τα χωριά αυτά, σημεία αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός άλλου "τουριστικού μοντέλου " με ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό του τοπικού πολιτισμού, της φύσης και ό,τι αυτά μέχρι σήμερα μας κληροδότησαν σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες των ανθρώπων του κάθε τόπου.
 
Οι 25 Δήμοι που συμμετέχουν στην προαναφερόμενη προσπάθεια είναι:
 
Αγ. Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Ρούβα, Επισκοπής, Τεμένους, Γουβών, Χερσονήσου, Ν.Καζαντζάκη,Ζαρού,Παλλιανής,Καστελίου,Αγ.Βαρβάρας,Βιάννου,Τυλίσου,Ιεράπετρας,
Ιτάνου,Βάμου,Ρεθύμνης,Κουρητών, Συβρίτου,Αρχανών,Κρυονερίδας,Αρκαδίου,Ανωγείων.
 
Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι δήμαρχοι:
Ροδιτάκης Χάρης, Δήμαρχος Επισκοπής Ν. Ηρακλείου
Δανέλλης Σπύρος, Δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου
Φραγκουλάκης Δημήτρης, Δήμαρχος Αρχανών Ν.Ηρακλείου
Κεφαλογιάννης Σωκράτης, Δήμαρχος Ανωγείων Ν. Ρεθύμνου
Μαρκάκης Γρηγόρης, Δήμαρχος Κρυονερίδας  Ν. Χανίων
Μαρκόπουλος Μανώλης Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου