01232018Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Με Φτερό και Μελάνι

Τι είπαμε ότι είναι ο ρατσισμός μαμά;


Ωραιότατο αυτό το Σάββατο, από το πρωί!! Λίγα σύννεφα στον ουρανό ίσα που να θυμίζουν ότι μπήκε το φθινόπωρο και ένα ελαφρύ αεράκι που ανάγκαζε τις νοικοκυρές να βγάλουν και πάλι στην επιφάνεια τις καταχωνιασμένες εδώ και μήνες ζακέτες.
Εκεί κάπου στο απόγευμα το πάρκο άρχισε να γεμίζει από κόσμο. Κάθε λογής, κάθε ηλικίας και κυρίως κάθε εθνικότητας. Το φεστιβάλ ξεκίναγε και όλοι ήταν χαρούμενοι σαν αθώα παιδιά! Ένα πράγμα ένωνε όλο αυτό το πλήθος. Η αντίθεσή τους στην ξενοφοβία. Υπέροχο να το βλέπεις αυτό και κυρίως να το ζεις.
Κάπου μέσα στο πλήθος και μια νεαρή μητέρα με την κόρη της, εκεί γύρω στην ηλικία των επτά ετών. Περίεργο το κοριτσάκι συνέχεια ρώταγε και η μητέρα, με ήρεμη φωνή εξηγούσε ακούραστα και διαμόρφωνε με τα λόγια της τον χαρακτήρα του παιδιού, τον χαρακτήρα της νέας γενιάς.
Πέρναγαν πιασμένες χέρι χέρι μπροστά από τα περίπτερα των διαφόρων εθνικοτήτων. Εδώ το φόρουμ  Αλβανών, εκεί το φόρουμ Παλαιστινίων και πολλά άλλα. Κοίταζε το κοριτσάκι με περιέργεια. "Δηλαδή μαμά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει από άλλες χώρες;" ρώταγε και πριν πάρει απάντηση συνέχιζε "Και γιατί έφυγαν από τα σπίτια τους και ήρθαν εδώ;".
Και εξηγούσε η μητέρα. Για την φτώχεια και τον πόλεμο. Για την ανέχεια και τον ξεριζωμό. Μετά σώπαινε η μάνα, σώπαινε και το κορίτσι. Και έστεκαν κάθε λίγο και οι δύο κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των περιπτέρων. Γυναίκες με μαντήλες και παιδιά με κουρελιασμένα ρούχα να κλαίνε. Συρματοπλέγματα να χωρίζουν έναν δρόμο στα δύο.
Έφτασαν σε ένα θεατρικό. Θέμα η λαθρο-μετανάστευση. Άγριος όρος και σκληρός, μα ακόμη πιο σκληρή η πραγματικότητα που τον κάνει επίκαιρο. "Και δηλαδή μαμά, τι σημαίνει ότι αυτοί  οι άνθρωποι δεν έχουν χαρτιά; Γιατί είναι κακό; Και πως έφτασαν ως εδώ αν δεν έχουν χαρτιά;" Και προσπαθούσε να εξηγήσει η μάνα για την έννοια της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Για το τι σημαίνει να φεύγεις από την πατρίδα σου κυνηγημένος από το πολιτικό καθεστώς, τι σημαίνει να χρεώνεσαι σε φίλους και γνωστούς για να πληρώσεις τους δουλεμπόρους, τι σημαίνει να κρυώνεις και να πεινάς, μα κυρίως να φοβάσαι πάνω σε ένα σκουριασμένο σκαρί που σε οδηγεί στο άγνωστο.  Εκεί σταμάτησε να μιλά, πριν πει για το τι συμβαίνει όταν το σκουριασμένο σκαρί δεν αντέξει. Δεν ήθελε να πληγώσει την ευγενική ψυχή του μικρού παιδιού.
Πιο κάτω, συνάντησαν ένα πανό που έγραφε με κόκκινα γράμματα "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ". "Μαμά, τι είναι ρατσισμός;" ακούστηκε η παιδική φωνή. "Ρατσισμός μωρό μου, είναι να κρίνεις τον άλλο από την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλλο ή ακόμη και το επάγγελμά του. Να μην τον αντιμετωπίζεις σαν ίσο αλλά σαν υποδεέστερο επειδή δεν είναι σαν εσένα. Να θυμάσαι, ο ρατσισμός, είναι πολύ κακό πράγμα."
Συνέχισαν να περπατούν, να χαζεύουν και να μιλούν. Πέρασε η ώρα, σκοτείνιασε για τα καλά ο ουρανός και οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν. Το ίδιο και η μάνα με την κόρη. Ευτυχισμένες και οι δύο. Η μία γιατί δίδαξε και η άλλη γιατί διδάχθηκε. Βγήκαν στο δρόμο και κατευθύνθηκαν προς το αυτοκίνητο. Ξάφνου μια σκιά βγήκε δίπλα από ένα δέντρο και τις πλησίασε. Ένας άνθρωπος. Ένα παιδί. Ένα κορίτσι.
Ξυπόλυτο, με βρώμικα ρούχα. Και με φωνή που ίσα που ακούγονταν ζήτησε χρήματα. "Χρήματα για να φάω κάτι, κυρία." Η μάνα το κοίταξε αγριεμένη και συνέχισε το δρόμο της. Μα η κόρη στάθηκε ακριβώς απέναντι από το κορίτσι. Είχαν το ίδιο ύψος, πάνω κάτω την ίδια ηλικία και όμως ήταν τόσο διαφορετικές.
Βιαστικά, για να μην το καταλάβει η μητέρα της, άνοιξε το πορτοφολάκι της και το άδειασε στο χέρι της μικρής  ζητιάνας. Τα παιδικά βλέμματα συναντήθηκαν και τα δύο προσωπάκια έλαμψαν από χαρά. "Έλα παιδί μου, θα αργήσουμε" ακούστηκε η φωνή της μάνας και η κόρη έτρεξε πίσω της.
Σαν μπήκαν στο αυτοκίνητο, η μάνα άρχισε να λέει στην κόρη για τους ζητιάνους. "Παιδί μου, αυτοί οι άνθρωποι είναι Τσιγγάνοι. Μας κοροϊδεύουν, δεν έχουν πραγματικά ανάγκη τα χρήματα αυτά. Βαριούνται να δουλέψουν και ζητιανεύουν. Δεν θέλω να έχεις επαφές μαζί τους…." μίλαγε η μάνα για πολύ ώρα. Σαν έπαψε, γύρισε η κόρη και τη ρώτησε: "Μαμά, θύμισε μου. Τι είπαμε ότι είναι ο ρατσισμός;"