11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

"Φιλτράρισμα" στο Ίντερνετ θα επιβάλει η Αυστραλία

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αξίας 62 εκατομμυρίων ευρώ θα θέσει σε εφαρμογή η αυστραλιανή κυβέρνηση στα μέσα Ιανουαρίου. Την κατασκευή ενός γιγαντιαίου συστήματος "φιλτραρίσματος" του Ίντερνετ, που θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ένα διαδικτιακό περιβάλλον ασφαλές, νόμιμο, και κυρίως προστατευτικό για τους ανηλίκους.


Πάνω από 1.300 ιστοσελίδες θα μπλοκαριστούν λόγω του παράνομου περιεχομένου τους. Το σύστημα ελέγχου θα λειτουργεί ως εξής: Η Εθνική Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης θα δημιουργήσει μια λίστα με όλες τις ιστοσελίδες που οφείλουν να απαγορευθούν. Το περιεχόμενο αυτών κυμαίνεται από παιδική πορνογραφία, μέχρι "υποκίνηση τρομοκρατίας" και υποστήριξη των ναρκωτικών. Επίσης, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις ιστοσελίδες "πειρατικής" ανταλλαγής αρχείων μουσικής και βίντεο, όπως το BitTorrent. Η μαύρη λίστα θα κρατείται μυστική από τις αρχές και θα περιλαμβάνει ακόμα και ιστοσελίδες που είναι νόμιμες σε ξένες χώρες, μα παράνομες υπό την αυστραλιανή νομοθεσία.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και... το λόμπι πορνογραφίας

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις οργανώσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων. "Η λίστα αυτή εύκολα θα μετατραπεί σε "γκρίζα λίστα", αφού θα είναι μυστική και κανένας δεν θα μπορεί να διαπιστώσει το περιεχόμενό της. Σύντομα, θα δούμε στη λίστα και ιστοσελίδες που θα μιλούν για την ευθανασία και την πολιτική!" δήλωσε ο γερουσιαστής Scott Ludlam.

Η μεγαλύτερη αντίδραση, ωστόσο, προέρχεται από το λόμπι της βιομηχανίας πορνογραφίας! Ο λόγος είναι πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιέχει ένα "δεύτερο επίπεδο" φιλτραρίσματος ακόμα και για τις ιστοσελίδες πορνογραφίας για ενηλίκους. Αυτό θα είναι εξαρχής εγκατεστημένο από τους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, αλλά θα μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Παγκόσμια πρωτοπορία...


Ο αρμόδιος υπουργός, Stephen Conroy, από την άλλη, υπερασπίζεται το σχέδιο λέγοντας πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από "εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη νομιμότητα στο Ίντερνετ. Η ελευθερία της έκφρασης δεν κινδυνεύει, διότι δεν θα απαγορευθεί το πολιτικό περιεχόμενο, παρά μόνο το παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους".

Παρ’ όλα αυτά, όταν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, η Αυστραλία θα είναι η πρώτη δημοκρατική χώρα παγκοσμίως που θα επιβάλει φιλτράρισμα στο Ίντερνετ. Ως τώρα, ανάλογα μέτρα έχουν λάβει μόνο η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.