01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Ένα Λεύκωμα για τις πινακοθήκες

Παρουσιάστηκε, στις 28 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η έκδοση:
 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - UNDISCOVERED ART
 
του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Ευρωβουλευτή, πρώην υπουργού. Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Παν. Τέτσης, ακαδημαϊκός, Μ. Τσόκλη, δημοσιογράφος, Ολ. Μηλιαρέση- Βαρβιτσιώτη, τεχνοκριτικός, Αν. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και οι συντελεστές της έκδοσης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Εύη Κυριακοπούλου, δημοσιογράφος.
      Το λεύκωμα παρουσιάζει δεκαεννέα περιφερειακές πινακοθήκες στην Ελλάδα, στα ελληνικά και αγγλικά. Ο συγγραφέας, αν και πολιτικός με μεγάλη σταδιοδρομία, ασχολείται σε βάθος και αφιερώνει χρόνο στην τέχνη, οργανώνοντας το κείμενό του με σαφήνεια και διαφανή δομή.
 
Κάθε πινακοθήκη αναλύεται ξεχωριστά και περιλαμβάνεται η ιστορία της, στοιχεία για τον ιδρυτή της, παρουσίαση του κτιρίου και των συλλογών της. Ο τόμος εικονογραφείται με τα έργα των συλλογών αυτών, σε φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλων διαστάσεων. Μεμονωμένα έργα τέχνης, τα πολύτιμα αποκτήματα κάθε πινακοθήκης, σχολιάζονται ξεχωριστά. Το λεύκωμα εμπλουτίζουν εισαγωγικά σημειώματα των Π.Τέτση και Μ. Λαμπράκη Πλάκα. Το βιβλίο αυτό, συνδυασμός λόγου και εικόνας, είναι το μοναδικό αναλυτικό εγχειρίδιο για τις συλλογές τέχνης και τις Πινακοθήκες της ελληνικής περιφέρειας.
 
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σελίδες 128-135 της έκδοσης, είναι αφιερωμένες στη συλλογή και στο εκθεσιακό και εκδοτικό έργο της  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ. Στο σχετικό κείμενο γίνετε αναφορά και στην ανάγκη επέκτασής της με την απόκτηση του προς βορρά όμορου με αυτήν κτιρίου, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της γενικότερης λειτουργίας της και στον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής της.