12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Τροχιοδεικτικά Πυρά

Τροχιοδεικτικά Πυρά /Σεπτέμβριος 2009 - φ.82

 
 
 Αν αφήσουμε κατά μέρος τις προσφιλείς θεωρίες συνωμοσίας, που τα τελευταία χρόνια προκρίνονται κυρίως από κόμματα της τάχα μου αριστεράς, και ρίξουμε μια ματιά σε δορυφορικούς χάρτες της βορειοανατολικής Αττικής θα διαπιστώσουμε με λύπη και θλίψη ότι το όρος Πεντέλη και οι πέριξ αυτής ορεινοί σχηματισμοί έβριθαν πεύκων κι άλλων δέντρων.
Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες υπήρχε πλουσιότατη πανίδα και χλωρίδα. Η ανεύθυνη, απρογραμμάτιστη κι ανοργάνωτη όμως οικιστική εξάπλωση της νέας αστικής τάξης οδήγησε στη δημιουργία κατοικιών εντός αυτής της πάλαι ποτέ πανέμορφης δασικής περιοχής.
 
Η αδηφάγος διάθεση μιας μερίδας συμπολιτών μας για την κατασκευή κατοικιών "εντός σχεδίου" ειδυλλιακών τοπίων συνεπικουρούμενη από επίορκους δημοσίους υπαλλήλους έβγαλε εκτός σχεδίου λογικής την ρυμοτομία και την πολεοδομία και προέκρινε ως μόνο αποδεκτό όργανο χωροταξίας το κέρδος πάσης φύσεως.
 
Χτίζω μέσα στο δάσος κι όπου μ’ αρέσει γιατί γουστάρω να κοιμάμαι μέσα στα πεύκα, αρέσκομαι να σκιάζομαι από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, έχω μουσική υπόκρουση ωδικών πτηνών, διαθέτω φυσικό οικολογικό κλιματισμό και έχω κατοχυρωμένη θέα απαράμιλλου κάλλους κι ουχί τη βεράντα του κάθε ενός ή την ταράτσα του δείνα μαλάκα.
 
Μαζί με μένα ακολούθησαν το παράδειγμά μου χιλιάδες άλλοι συμπολίτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον ίδιο νόμο αποίκησαν μανιωδώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους τα οποία το κράτος νουνός είχε φροντίσει να βαφτίσει παιδιά που αναζητούσαν στοργικούς γονείς προς υιοθέτηση. Κάπως έτσι μέσα σε τρεις δεκαετίες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόθυμοι "άκληροι" έγιναν δια αναδοχής νόμιμοι γονείς εγκαταλελειμμένων στη νόμιμη μοίρα της διαστρεβλωμένης ερμηνείας νομικών διατάξεων.
 
Τι ενθάρρυνε αυτό το αλισβερίσι; Κατά την ταπεινή μου γνώμη η μάστιγα που λέγεται παραοικονομία. Δισεκατομμύρια ευρω σε ετήσια βάση είναι προϊόν παραοικονομίας. Η παροιμία λέει, θέλει η πουτάνα να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει. Είναι κοινό μυστικό ότι η πέρα για πέρα άναρχη, ανορθόδοξη κι επικίνδυνη οικοδομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές έγινε, στην πλειονότητά της, από ανθρώπους που τα "κονόμησαν" με μη νόμιμο τρόπο ή αποκρύπτοντας εισοδήματα συστηματικά.
 
Η αλαζονεία του εύκολου πλουτισμού οδηγεί τον άνθρωπο, σε όλο τον κόσμο, σε συμπεριφορές προκλητικές οι οποίες καθοδηγούνται από ταπεινά κι ευτελή κίνητρα. Life style το λένε ελληνικά. Ένας τρόπος ζωής πλουμιστός, γεμάτος "αγαθά" για λίγους. Ακριβά αυτοκίνητα, ακριβά σπίτια, ακριβά ρούχα, δεξιώσεις, πολλών αστέρων επιδιώξεις και συμπεριφορές.  
 
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση μ’ έναν Γέροντα μοναχό. Κάποια στιγμή μου αφηγήθηκε μια πρόσφατη εμπειρία του. Τον είχε επισκεφθεί μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Είχε χάσει από έναν απατεώνα σχεδόν όλη την περιουσία της, κάπου 700.000€. Χρήματα που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της.
 
 Ο Γέροντας προσπάθησε να την συνεφέρει και να την νουθετήσει με λόγια ταπεινά αλλά τόσο ουσιαστικά. Της είπε λοιπόν ότι τα χρήματα ο πατέρας της τα είχε κάνει εξαπατώντας πολύ κόσμο. Γι αυτό και τα έχασε. Και πως πρέπει από δω και πέρα ν’ ανασυνταχτεί, να βρει μια εργασία, 40 χρονών κοπέλα και δεν είχε ποτέ της εργαστεί, και να κοιτάξει το μέλλον κι όχι το παρελθόν. Θεία δίκη; Δεν ξέρω, δεν παίρνω θέση. Η ιστορία αυτή όμως μου ήρθε στο νου βλέποντας την τεράστια κι ανυπολόγιστη καταστροφή που συντελέστηκε καταστρέφοντας περιουσίες των οποίων η προέλευση τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια δεν ήταν αποτέλεσμα κάματου και τίμιου ιδρώτα.
 
Θα πείτε τώρα ίσως πως δεν κάηκε η Εκάλη, άντρο "επιχειρηματιών" ή κάποια σπίτια στην Πεντέλη, όπως κατήγγειλε κι ένας ανταποκριτής του BBC που είπε ότι κατά περίεργο τρόπο σώθηκαν όλα τα σπίτια των πλουσίων και κάηκαν των φτωχών. Μπορεί, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Μια ματιά στις δορυφορικές φωτογραφίες του Google των περιοχών δείχνει μια άλλη εικόνα.
 
Θ’ αλλάξει κάτι; Όχι βέβαια...θα έπρεπε όμως. Είναι εύκολο κανείς να κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Το δύσκολο είναι να κατηγορήσουμε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν τον τόπο και δεν νοιάστηκαν να σχεδιάσουν το μέλλον όπως όφειλαν κι όπως ήταν κι είναι υποχρεωμένες να κάνουν. Αντίθετα, με τις πολιτικές τους ενθάρρυναν κι ενθαρρύνουν την παραοικονομία, την διαφθορά, την εξαγορά συνειδήσεων. Το βλέπουμε καθημερινά δεκαετίες τώρα.
 
Δεν έχει νόημα ν’ αναζητούμε εμπρηστές για την τεράστια καταστροφή. Η καταστροφή αυτή, συγχωράτε με, δεν είναι για μένα οικολογική. Είναι καταστροφή της λογικής της αρπαχτής. Δεν έχετε παρά να δείτε πως έχουν χτιστεί πόλεις όπως το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Ρώμη. Οι πόλεις από αρχαιοτάτων χρόνων φτιάχνονταν βάσει μιας λογικής στηριγμένης στους νόμους τόσο της φύσεως όσο και της Φυσικής, και των Μαθηματικών και της Ιστορίας και της Γεωγραφίας αλλά και πολλών άλλων υποθέτω.
 
Όταν οι νόμοι αυτοί καταπατώνται τότε οι εμπρηστές, από όπου κι αν προέρχονται κι όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, εκείνο που διαθέτουν ως ανίκητο όπλο δεν είναι παρά η Φύση κι οι Επιστήμες.       
 
Κωνσταντίνος Ε. Γυπαράκης