12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εκπαιδευτικά

Cine – μαθήματα 2009-2010

Cine – μαθήματα 2009-2010

Η ταυτότητα :

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης   πριν από ένα ακριβώς χρόνο και  μετά από 8 χρόνια παρέμβασης στο χώρο του παιδαγωγικού κινηματογράφου στην Κρήτη έκανε ένα βήμα ακόμα μέσα από την δράση cine-μαθήματα.

Ξεκινώντας από την αρχή της σχολικής χρονιάς (2008-2009)  και με την αγαστή συνεργασία εκπαιδευτικών και κινηματογραφικών φορέων πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ένα πλήθος από ενέργειες για τον κινηματογράφο αλλά και γενικότερα τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων  στο χώρο της εκπαίδευσης.

Από τον πρώτο αυτό χρόνο της ολοκληρωμένης αυτής μορφής της δράσης καταγράφησαν ,κατά κοινή ομολογία, μια σειρά από απόλυτα επιτυχημένες παρεμβάσεις αλλά και από συνεργασίες τόσο με τοπικούς όσο και με υπερτοπικούς φορείς..

Είναι αλήθεια ότι με κόπο και μεγάλη προσπάθεια η δράση αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία ως μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της παρέμβασης στο χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας.

Η μεγάλη συμμετοχή στο σύνολο των δράσεων αλλά και οι προσδοκίες που αναπτύχθηκαν πέραν από το αίσθημα ικανοποίησης γέννησαν και αίσθημα ευθύνης για την συνέχεια και επέκταση της δράσης cine-Μαθήματα.

 

Cine – μαθήματα

Οι αποδέκτες της δράσης είναι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναζητούν τρόπους να ακούσουν και να δουν προτάσεις σε δυο βασικά επίπεδα.

Α.  Ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά. Ταινίες με θέματα όπως η λειτουργία της κοινωνίας, η ιστορία, οι τέχνες, η οικολογία, ο πολιτισμός. Ταινίες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές σ΄ αυτά τα ζητήματα και να τους εκπαιδεύσουν έτσι ώστε να είναι  καχύποπτοι και δύσπιστοι θεατές και, τελικά, υποψιασμένοι πολίτες.

Β.  Βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιγνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο σχεδιασμός της δράσης για το 2009-2010 προβλέπει :

α) Διοργάνωση προβολών ταινιών παιδαγωγικού κινηματογράφου για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο.

β) Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η οπτικοακουστική αγωγή στην εκπαίδευση» (Φεβρουάριος 2010 συνεργασία με ΙΟΜ και safari internet)

γ) Διοργάνωση προβολών και εκδήλωσης σε συνεργασία με το emotion pictures (Φεστιβάλ ταινιών ατόμων με ειδικές ανάγκες)

δ) Διοργάνωση  εργαστηρίων  με ειδικούς του κινηματογράφου  οι οποίοι θα βοηθήσουν δασκάλους – καθηγητές – μαθητές ώστε να μπορούν να εκφραστούν με οπτικοαουστικά μέσα.

ε) Υποστήριξη ομάδων εκπαιδευτικών – μαθητών για την παραγωγή οπτικοακουστικού προϊόντος στα πλαίσια των εργαστηρίων αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ζ) Οργάνωση δράσης  με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην παραγωγή ταινίας είτε  photo – show πάνω σε συγκεκριμένη θεματική.

η) Κινηματογραφικά Αφιερώματα με σπάνιες ταινίες.

θ) Αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

ι) Έκθεση Κινηματογραφικής Αφίσας  και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

κ) Επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με την υποστήριξη σκηνοθέτη ο οποίος θα δίδει βασικά μαθήματα γύρω από την κινηματογραφική παραγωγή.

Cine – μαθήματα Η ταυτότητα…


Ιδέα - Σχεδιασμός – Υλοποίηση :

Ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης

  • Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Συνδιοργάνωση :

  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων

Με την Συνεργασία των:

Την υποστήριξη των:

Με την χορηγία των :

  • PORTO VENEZIANO HOTEL

info : Η πορεία της δράσης καταγράφεται στο blog :

http://cine-mathimata.blogspot.com/

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο στο 6974739122

 

cine – Μαθήματα :


2 εργαστήρια για τα οπτικοακουστικά στην εκπαίδευση

1o Εργαστήρι (2ου κύκλου) cine - Μαθήματα

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το εργαστήρι :

«Βασικές αρχές της κινουμένης εικόνας. Από την θεωρία στην πράξη»

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες να καταλάβουν πώς μπορεί να καταγραφεί μια δράση με την κινούμενη εικόνα.
Θα ξαναμιλήσουμε για τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας μέσα από παραδείγματα ταινιών μικρού μήκους. Ποια είναι η ουσία αυτού που συμβαίνει μπροστά μας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του στοιχεία; Πως συμπυκνώνεται ο χώρος και ο χρόνος μέσα από ένα οπτικοακουστικό έργο;

Η εκπαιδεύτρια

 

Μαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης –Εκπαιδευτής στα οπτικοακουστικά μέσα                              

2o Εργαστήρι (2ου κύκλου) cine - Μαθήματα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Το εργαστήρι :

«Το animation στην εκπαιδευτική πράξη»

 

Με  τον όρο animation ορίζεται κάθε ακολουθία κίνησης που έχει δημιουργηθεί εικόνα-εικόνα. Η διαδικασία δημιουργίας animation είναι μια συνεργατική διαδικασία όπου ποικίλες ειδικότητες, (συγγραφείς, σχεδιαστές, μουσικοί, μοντέλα, τεχνικοί, φωτιστές κ.λπ.) συνεργάζονται.

 

Η μεταφορά της στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ομαδικοσυνεργατικών τεχνικών διδασκαλίας αξιοποιώντας  τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή. Επιπλέον μπορεί να  βοηθήσει τον μαθητή να εμπλακεί σε μια δημιουργική διαδικασία μάθησης και στην  επίλυση προβλημάτων ενεργοποιώντας ποικίλες πλευρές της νοημοσύνης του.

 

Ο εκπαιδευτής

Σπύρος Σιάκας , Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης animation http://www.siakasanimation.com/