01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

αρχικά γραμμένο στις 24 Απριλίου 2007

Όταν το 2005 δύο άγνωστοι βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Άπτερας λίγο πιο έξω από τα Χανιά για την πρώτη μας κοινή αστροπαρατήρηση η πρώτη μας σκέψη δεν ήταν “α! τι ωραία, να μαζευτούμε πολλοί να κάνουμε σύλλογο”, αλλά “ουφ! ευτυχώς βρήκα και κάποιον να κάνω παρατηρήσεις τα βράδια χωρίς να κινδυνεύω να με φάνε οι λύκοι”.

 Η ιδέα του συλλόγου ήταν κάτι που ήρθε αργότερα. Ξεκίνησε με την προτροπή εραστών της αστρονομίας που γνωρίσαμε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Αθήνα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Άνθρωποι από τους Συλλόγους της Πάτρας, της Ξάνθης, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που μόνο στην ιδέα δημιουργίας ενός συλλόγου στην Κρήτη βρέθηκαν στο πλευρό μας, να μας προσφέρουν την όποια βοήθεια θα μπορούσαμε να χρειαστούμε.

Γυρίσαμε στα Χανιά γεμάτοι ιδέες και σχέδια. Συνεχίσαμε να βγαίνουμε οι δυο μας το χειμώνα του 2005, να ψάχνουμε για αντικείμενα χιλιάδες έτη φωτός μακριά και λύσεις για την δημιουργία ενός συλλόγου εδώ στην Γη, τις οποίες θα βρίσκαμε τελικά ένα χρόνο αργότερα μόνο μερικά μέτρα πιο εκεί από το σημείο που έστεκαν συνήθως τα τηλεσκόπια μας.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι του 2006 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Δημήτρη. Κάποιος Στέλιος με κάποιον Μανόλη έβαλαν ανακοίνωση στα Χανιώτικα Νέα για ανοιχτή παρατήρηση στην Αρχαία Άπτερα και να πάμε να τους στηρίξουμε. Όταν έφτασα στον οικείο χώρο παρατήρησης χάζεψα. Δεκάδες κόσμος ανάμεσα σε 5 τηλεσκόπια και μερικούς ανθρώπους να δείχνουν αστέρια και να εξηγούν σε ένα κοινό που διψούσε να μάθει, να δει να σχολιάσει.

Οι μετέπειτα ανοιχτές εκδηλώσεις μας έφερναν συνέχεια καινούριο κόσμο μπροστά στα προσοφθάλμια των τηλεσκοπίων μας. Μερικοί αγόρασαν τηλεσκόπια και έρχονται μαζί μας άλλοι περιστασιακοί επισκέπτες δεν χάνουν την ευκαιρία να φέρουν και τα παιδιά τους να γνωρίσουν τον όμορφο έναστρο ουρανό. Άρθρα στον τοπικό τύπο, εμφανίσεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, εκλείψεις Ήλιου και Σελήνης “Παιδιά, μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε ένα σύλλογο;”

Ένας σύλλογος φίλων με ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου γνώσεις ή αρκετές, με τηλεσκόπια, με κιάλια ή απλά και μόνο με το καλύτερο εργαλείο παρατήρησης που μας δόθηκε, τα μάτια μας. Φίλων που αγαπούν τον ουρανό, που διψάνε να μάθουν καινούρια πράγματα και να θαυμάσουν μαζί μας την μαγεία των θησαυρών που κρύβει στο σεντούκι του ο Γαλαξίας.


H ερασιτεχνικη αστρονομια στην κρητη

 


Η Κρήτη ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, τον ευρωπαϊκό Βορρά με τον αφρικανικό Νότο. Για τους αστρονόμους ερασιτέχνες και επαγγελματίες η Κρήτη έχει και μια επιπρόσθετη αξία. Τους σκοτεινούς της ουρανούς που την φέρνουν στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των αστρονόμων. Μακριά από την φωτορύπανση των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωγραφική της ιδιότητα να βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κρήτη έχει επιλεγεί από διάσημα ιδρύματα και πανεπιστήμια για έρευνα, παρατήρηση και αστροφωτογράφιση. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τμήματα αστροφυσικής έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ούτε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο αστεροσκοπείο της χώρας με δεκάδες ανακαλύψεις και συμμετοχή σε αναρίθμητα προγράμματα βρίσκετε στην κορυφή του όρους Σκίνακα.

Οι σκοτεινοί ουρανοί της Κρήτης έφεραν κοντά ερασιτέχνες αστρονόμους, ανθρώπους που αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό, που δημιούργησαν τον 16ο ελληνικό σύλλογο ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Αρχικός σκοπός του Συλλόγου είναι να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Αστρονομία ανεξάρτητα με την κατάρτιση ή την εμπειρία τους, με το αν έχουν εξοπλισμό ή γνώσεις. Τα μέλη του Συλλόγου δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά σύνορα του νησιού αλλά βρίσκονται Στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο, περιλαμβάνουν ερευνητές, αστροφυσικούς, επαγγελματίες αστρονόμους αλλά και απλούς ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους, τις γνώσεις τους, τις απορίες τους και τις εμπειρίες τους πάνω σε μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες επιστήμες, αυτής της Αστρονομίας, μια από τις ελάχιστες επιστήμες που η συμμετοχή του ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ουσιώδης, την έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί και έχει συμβάλει σε πάρα πολλές ανακαλύψεις με στόχο την κατανόηση του άγνωστου αλλά πολύ γνώριμου Σύμπαντος.

Καλή συνέχεια και καθαρούς  ουρανούς!

Info:  http://www.sfak.gr