11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Η μάχη των browser

firefoxBrowser

Εάν δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ για το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς στον υπολογιστή σου, έφτασε η στιγμή να δώσεις λίγη προσοχή, διότι τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας τσακώνονται για το ποιος θα επικρατήσει στην οθόνη σου...

Λίγο καιρό αφότου η Goοgle κυκλοφόρησε τον browser Chrome το 2008, η εμπορική ομάδα της εταιρείας βγήκε στους δρόμους του Μανχάταν με μια κάμερα, ρωτώντας τους περαστικούς τι θεωρούσαν ότι είναι στην πραγματικότητα ένας browser. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις πόλεις με το ευρύτερο δίκτυο ίντερνετ, οι περισσότεροι ερωτώμενοι δεν είχαν ιδέα.

Ακόμη πιο πρόσφατα, η Mozilla, δημιουργός του browser Firefox, πραγματοποίησε έρευνα σε 6 ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με το ζήτημα. Το 1/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούσε ότι ο browser είναι το ίδιο με τη μηχανή αναζήτησης. Στην πραγματικότητα, ο browser είναι το λογισμικό χάρη στο οποίο παρακολουθείς και σερφάρεις στο Ίντερνετ, δηλαδή ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του υπολογιστή σου.

Η μάχη του διαδικτύου: Τα 5 κύρια portals

Internet Explorer

Εντάχθηκε για πρώτη φορά στο λειτουργικό σύστημα των Windows το 1995 και θριάμβευσε στον πρώτο «πόλεμο των browser» ενάντια στο Netscape Navigator, επικρατώντας ως ο πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούμενος browser το 1999. Τη θέση αυτή διατήρησε μέχρι πρόσφατα. Αφού άγγιξε ένα μερίδιο της τάξης του 95% στην αγορά στις αρχές του 2000, πλέον απολαμβάνει ένα ποσοστό περίπου 60%.

Mozilla Firefox

Ο Firefox ήταν ο φοίνικας που αναδύθηκε από τις στάχτες του Netscape – στην πραγματικότητα, αρχικά θα ονομαζόταν Phoenix (Φοίνικας) – μετά τη απόφαση του μη κυβερνητικού ιδρύματος Mozilla να δημιουργήσει ένα νέο browser ως αντιστάθμισμα στο επερχόμενο μονοπώλιο της Microsoft. Πρωτοκυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2004.

Google Chrome

Ο browser της Google, ο οποίος κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2008, σχεδιάστηκε ρητώς για την ψηφιακή ζωή στα... σύννεφα. Το Δεκέμβριο, ο Chrome ξεπέρασε το Safari και μετατράπηκε στον 3ο δημοφιλέστερο browser.

Opera

Πρόκειται για τον μοναδικό browser ευρωπαϊκής προέλευσης που εμφανίζεται στη λίστα των 5 δημοφιλέστερων. Πρωτοκυκλοφόρησε από τη νορβηγική εταιρεία με την ίδια ονομασία. Ήταν οι δημιουργοί του Opera που κίνησαν τις διαδικασίες κατά της Microsoft.

Safari

Ο browser της Apple απέκτησε περισσότερη δημοφιλία μετά την κυκλοφορία, πέρυσι, του Safari 4. Χάρη στο iPhone, για το οποίο παραμένει προεπιλεγμένος browser, έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιο έδαφος.

Πηγή: Independent / tvxs