01232018Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Με Φτερό και Μελάνι

Το καραβάκι!

Λίγες ώρες έμεναν μόνο. Και εκείνη όπως και όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία το ήξεραν. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και κάπως έπρεπε να πιέσουν. «Τα κανάλια» πρότεινε κάποιος. Ναι, ακούγονταν λογικό. Η δύναμη της ενημέρωσης! Αυτή θα στήριζε την προσπάθεια. Αποφάσισαν λοιπόν, αφού δεν είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στα πλοία, να βοηθήσουν από όπου μπορούσε ο καθένας. Ελλάδα, Αγγλία , Αμερική, Ιρλανδία και άλλες χώρες.

Οι ιστοσελίδες με τα στοιχεία επικοινωνίας των κατά τόπων τηλεοπτικών σταθμών έπεφταν βροχή και τα τηλέφωνα πήραν μπρος. Η κοπέλα που της απάντησε στον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό πέταξε ένα «Δεν είμαστε ενήμεροι για την πρωτοβουλία αυτή» και βιάστηκε να κλείσει το τηλέφωνο.  Απορίας άξιο το πώς και δεν ήταν ενήμεροι, όταν ένας δικός τους άνθρωπος, δημοσιογράφος και μάλιστα αξιόλογος,  ήταν επιβιβασμένος σε ένα από τα πλοία.  «Δεν βαριέσαι» σκέφτηκε και σχημάτισε τον αριθμό τους δεύτερου σταθμού. Εκεί είπε πάλι όλη την ιστορία από την αρχή. Πως πλοία με καθημερινούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο σχεδόν, κατευθύνονταν σε μια γη κατακτημένη εδώ και εξήντα χρόνια. Και αυτοί οι απλοί , καθημερινοί άνθρωποι που παράτησαν τις ζωές τους, την άνεση τους, τις οικογένειες και τα σπίτια τους μόνο και μόνο για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε έναν λαό που βασανίζεται, κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να χάσουν την ελευθερία τους ή ακόμη και τη ζωή τους. Αυτή η κοπέλα ήταν λίγο πιο σαφής και άμεση. «Δεν ενδιαφερόμαστε για αυτό το γεγονός» απάντησε βιαστικά χωρίς να αφήνει περιθώρια αντιλογίας.  Ίσως είχε να μοντάρει το ρεπορτάζ με την καλλίγραμμη πλατινέ ξανθιά εικοσάχρονη που έφερνε νούμερα, ποιος ξέρει……

Η ώρα πέρασε και στην λίστα εξερχομένων του τηλεφώνου είχαν προστεθεί  τουλάχιστον τριανταπέντε νέοι αριθμοί. Και ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Με απογοήτευση και μια δόση ντροπής για την κατάσταση στην χώρα της, κάθισε μπροστά στον υπολογιστή να ενημερώσει τους ομοϊδεάτες της. Και οποία έκπληξης…… όλοι, μα όλοι είχαν να αναφέρουν ένα και το αυτό. «Κανείς δεν νοιάζεται». Και το φαινόμενο ήταν παγκόσμιο.   Έμειναν να το συζητούν αλλά και να προσπαθούν να μάθουν νέα από τα πλοία μέχρι αργά. Απογοητευμένη αλλά με την ελπίδα μέσα της, έσυρε τα βήματά της μέχρι το κρεβάτι για να ξεκουραστεί. Λίγες οι ώρες του ύπνου της και όταν άνοιξε τα μάτια της , η πρώτη κίνηση ήταν να μάθει τι απέγινε. Οι φίλοι της , την ενημέρωσαν γρήγορα, άλλωστε τα κακά νέα πάντοτε ταξιδεύουν  γρήγορα.  Τα πλοία δέχθηκαν επίθεση, «Εκείνοι» λειτούργησαν σαν πειρατές. Κατέστρεψαν, πλήγωσαν, σκότωσαν και έκλεψαν.

Φίλοι από άλλες χώρες ανέφεραν ότι τώρα όλα τα κανάλια μίλαγαν για αυτό. Έτρεξε και στον δικό της δέκτη. Και ώ το θαύμα! Όλοι μίλαγαν για αυτό, όλοι τώρα ήξεραν, είχαν ενημέρωση, ενδιαφέρονταν. Βέβαια, όλα τα όρνια ενδιαφέρονται όταν υπάρχουν πτώματα! Και εδώ υπήρχαν! Πολλά!  Όσο οι άνθρωποι ήταν ζωντανοί, ήταν καλά και όδευαν προς τον σκοπό τους, το θέμα δεν πούλαγε. Μα τώρα που κάποιες σφαίρες καρφώθηκαν σε σάρκα, τώρα που ήρθε ο θυμός, η καταστροφή και το μακελειό, όλοι έτρεξαν  να εξασφαλίσουν νούμερα.  Έτρεξε στην τουαλέτα και έκανε εμετό! Συνειδητοποίησε την αξία της, την αξία που έχουμε όλοι μας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όσο το αίμα σου κυλάει στις φλέβες σου, δεν ενδιαφέρεις. Μα όταν το αίμα σου, κόκκινο και αχνιστό, βάψει τον δρόμο, το πάτωμα ή το κατάστρωμα ενός πλοίου, τότε….. έ, κάτι μπορεί να αξίζεις!

Όταν συνήλθε λίγο,  έβγαλε την τηλεόραση από το τραπεζάκι και στη θέση της έβαλε ένα καραβάκι! Αυτό ήταν πολύ πιο χρήσιμο, πολύ πιο καλαίσθητο και σαφώς λιγότερο βρώμικο! Αποφάσισε πως από τώρα και στο εξής,  θα ενημερώνεται από πηγές που εκείνη επιλέγει και όχι από ότι της «σερβίρουν» οι υπεύθυνοι των καναλιών. Θα φροντίζει να παίρνει πληροφορίες από πολλές πηγές και να κρίνει εκείνη τι είναι ορθό και τι όχι! Και σε στιγμές που θα θέλει κάτι να ξεχαστεί, κάτι για να χαζέψει, θα κοιτάζει το καραβάκι της και ταξιδεύει!!