11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Πίσω Σελίδες... από το Περίπτερο

Περιγραφή για τυφλούς

Από τότε που ήρθα στη Νότια Αφρική δεν παρακολουθώ, φυσικά, με τις μεταδόσεις της ΝΕΤ. Είχα την ευκαιρία να τις «απολαύσω», αλλά δεν αποδέχθηκα την πρόσκληση ενός ομογενούς που μου εξήγησε ότι αν κλέψεις το σήμα από την Αυστραλία, βλέπεις μια χαρά τα ελληνικά κανάλια και στο νότιο κομμάτι της Αφρικής.

 


Εκ των πραγμάτων η ανάγκη με έριξε στους Νοτιοαφρικανούς, παρακολουθώντας το Μουντιάλ από το Super Sport, της ίδιας εταιρίας που «έτρεχε» μέχρι πρόσφατα την πλατφόρμα της Nova. Και κατάλαβα πως οι Ελληνες συνάδελφοι κάνουν μια χαρά περιγραφή, αρκεί να είσαι τυφλός και να ακούς το παιχνίδι περιμένοντας το Σταύρο που κάνει θέμα για τη Σχολή Τυφλών. Οι Ελληνες κάνουν περιγραφή για τυφλούς. «Καραγκούνης θα βγάλει μια ωραία μπαλιά μπροστά και δεξιά για τον Σαλπιγγίδη.» Το βλέπεις, δεν χρειάζεται να στο πει. Βλέπεις ότι ένας ποδοσφαιριστής από το κέντρο κάνει μία προωθημένη πάσα προς έναν άλλον ποδοσφαιριστή που κινείται μπροστά και δεξιά. Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην το βλέπεις. Και τα ονόματα αναφέρονται μόνο προς χάρη των γυναικών που έχουν ακούσει πολλά για τον Καραγκούνη, αλλά δεν τον γνωρίζουν φυσιογνωμικά. Πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να στο πουν. Και πράγματι, ο ξένος σχολιαστής δεν το λέει. Θα αναφέρει τα ονόματα για την περίπτωση που ο θεατής δεν γνωρίζει τους παίκτες της Δανίας και του Καμερούν, αλλά θέλει να συγκρατήσει το όνομα του παίκτη με την ωραία ενέργεια.

 

Ακούω την περιγραφή του Νοτιοαφρικανού στο παιχνίδι Καμερούν-Δανίας. Και του την έχω στημένη. Περιμένω να ακούσω πότε θα πει ότι ο Ετό κινείται στην περιοχή, λες και δεν τον βλέπω. Δεν το κάνει. Αναφέρει τον Ετο και την παρουσία του στην περιοχή μόνο και μόνο για να παρουσιάσει τις επιλογές του παίκτη που έχει εκείνη τη στιγμή τη μπάλα. Μία από αυτές είναι και ο Ετο. Ο Ελληνας δεν το κάνει αυτό. Γιατί; Θα δεχθώ την εξήγηση ενός έμπειρου σχολιαστή: «Η γενιά του Διακογιάννη, όπως και η επόμενη, ήταν κατά βάση ραδιοφωνικοί σχολιαστές. Περιέγραφαν το παιχνίδι για το ραδιόφωνο και στη συνέχεια πέρασαν στην τηλεόραση. Εμεινε, όμως, ως συνήθεια το να περιγράφεις κάτι με λεπτομέρειες, ακόμα και όταν ο άλλος το βλέπει. Το να πεις ότι ο Τοροσίδης κινείται πάνω στη γραμμή έχει νόημα στο ραδιόφωνο, αλλά στην τηλεόραση είναι μάλλον ηλίθιο. Ε, μετά ήρθε και η επόμενη γενιά σχολιαστών που μεγάλωσε ακούγοντας ραδιόφωνο και μιμήθηκε τους προηγούμενους. Και πάει λέγοντας.»

 

Δεν πρέπει να αδικεί την αλήθεια. Ακόμα και εγώ αν με έβαζαν τώρα να κάνω περιγραφή, εκτός από την εξασφαλισμένη γελοιοποίηση, θα ακολουθούσα την πεπατημένη. Θα περιέγραφα αυτό που βλέπουν όλοι. Και έτσι θα κάλυπτα, τουλάχστον, την αμηχανία μου...

γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

πηγή : http://www.protagon.gr