12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εκπαίδευση... από το Περίπτερο

Δύσκολη χρονιά, του του Αλέκου Λασκαράτου

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι η δυσκολότερη, από τη μεταπολίτευση και μετά, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου! Πραγματικά εντυπωσιακή δήλωση-ομολογία. Και ποιος φταίει για αυτό το ρεκόρ τριακονταπενταετίας;

Μα, οι μειωμένοι διορισμοί (2825 φέτος, μισοί από τους περσινούς) και ο μεγάλος, διπλάσιος, αριθμός αιτήσεων εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση (11.0000 φέτος). Με άλλα λόγια το ΔΝΤ και η Τρόικα που μείωσαν τις προσλήψεις στο δημόσιο και με το συνταξιοδοτικό που μας επέβαλαν έτρεψαν τους δημόσιους υπαλλήλους σε φρενίτιδα συνταξιοδότησης.


Αιδώς Αργείοι... Δηλαδή η κα. υπουργός δεν μετέχει ένα χρόνο τώρα στο υπουργικό συμβούλιο, δεν βλέπει και δεν ακούει τους συναδέλφους της υπουργούς οικονομίας και εργασίας να συζητούν τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν έτσι ώστε να πάρει και εκείνη τα απαραίτητα μέτρα για την καινούργια σχολική χρονιά που έρχεται; Εδώ τα ακούμε εμείς μήνες και μήνες τώρα από την τηλεόραση.


Αντ’ αυτού η κ. Υπουργός μας χάιδεψε τα αυτιά όλον αυτόν τον καιρό με τα μεγαλεπίβολα σχέδιά της (με τι χρήματα;) για όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης. Λειτουργία 800 ολοήμερων δημοτικών, ψηφιακό σχολείο, αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Νέο Λύκειο που θα το ακολουθήσει το Νέο Πανεπιστήμιο. Τι άλλο έκανε; Κατάργησε τη βάση του δέκα στις εισαγωγικές αυξάνοντας τους εισακτέους κατά 15 χιλιάδες για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, και ανεβάζοντας αντίστοιχα το κόστος λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και όλα αυτά σε περίοδο αυστηρής, αυστηρότατης λιτότητας.

 

Πάντως, ας μην ανησυχούμε και πολύ για τη φετινή σχολική χρονιά γιατί, όπως είπε η κα Διαμαντοπούλου, θα επιστρέψουν στις αίθουσες 5.000 εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ και το Υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει με 300 λιγότερους υπαλλήλους. Τελικά μπερδεύτηκα. Πρέπει να ανησυχούμε ή όχι. Αυτή η επιστροφή των αποσπασμένων θα γίνει μέσα στις επόμενες 20 μέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία; Αφήστε που μπαίνει το ερώτημα, αυτές οι 5.000 αποσπασμένοι από τις αίθουσες δεν χρειάζονται εκεί που πήγαν; Τότε γιατί πήγαν; (η απάντηση λέγεται Ρουσφέτι, από την τουρκική λέξη Rusvet,).


Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «τα προβλήματα είναι εξαιρετικά μεγάλα σε όλους τους τομείς και οι υπουργοί πρέπει να δουλεύουν για να τα λύσουν», ενώ για το εάν θα ήθελε να τοποθετηθεί σε άλλο υπουργείο, η υπουργός απάντησε ότι για αυτήν το υπουργείο Παιδείας είναι «αποστολή».


Την «αποστολή» αυτή πάντως θα την πληρώσουν φέτος τα παιδιά που θα μπαίνουν στην αίθουσα για μάθημα και μάθημα δεν θα γίνεται. Μήπως θα έπρεπε να μπεί τέλος στον πολιτικό αμοραλισμό και τη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών παλαιάς κοπής που μας φέραν σαν κοινωνία εκεί που βρισκόμαστε; Λέω μήπως;


Την ώρα που τελείωνα τις παραπάνω γραμμές, άκουσα στην τηλεόραση την ανακοίνωση και κάποια στατιστικά για τα αποτελέσματα των φετινών εισαγωγικών. Ειλικρινά δεν έχω το κουράγιο να ξαναγράψω κάτι για τις επιπτώσεις της κατάργησης της βάσης του δέκα. Είμαι όπως λέμε πολύ down!

Στο ΤΕΙ Κοζάνης οι δύο τελευταίοι μπήκαν με γενική βαθμολογία 0.9/20, ουσιαστικά δηλαδή με άσπρη κόλλα σε όλα τα μαθήματα. Τι να πρωτοκαμαρώσει κανείς; Τους δύο αυτούς φωστήρες; Το (ανώτατο) τεχνολογικό ίδρυμα της Κοζάνης (να βράσω τις Λωζάνες, τις Οξφόρδες, τα Χάρβαρντ κλπ.); Η μήπως την υπουργό παιδείας που αγωνίζεται τόσο σκληρά για το καλό όλων μας;

Δύο διπλά ουίσκυ(s) παρακαλώ...Ναι, ναι για μένα. Σκέτα χωρίς πάγο παρακαλώ!

πηγή: www.protagon.gr