01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ήχοι Εικόνες Σημειώσεις

Οινοκρητικά 2010

06_DSC9470

του Γιώργου Μακρή – οινικού ερευνητή, οινογράφου

Με επιτυχία και προσέλευση οινόφιλου κοινού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία έγιναν εφέτος τα Οινοκρητικά, η καθιερωμένη, πλέον, οινική εκδήλωση που στην 4η χρονιά της και σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε εξέπεμψε ένα άκρως αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου 2010, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, το Κ.Α.Μ. – Μεγάλο Αρσενάλι φιλοξένησε για άλλη μια φορά οινοπαραγωγούς από όλη την Κρήτη, οι οποίοι παρουσίασαν γνωστά αγαπημένα κρασιά τους και τις νέες οινικές τους δημιουργίες και απέδειξαν ότι το κρητικό κρασί βαδίζει σταθερά στο δρόμο που έχει χαράξει την τελευταία δεκαετία, το δρόμο της ποιότητας και της ανάδειξης των μοναδικών κρητικών ποικιλιών αμπέλου.

Η συμμετοχή οινοπαραγωγών ήταν εφέτος μειωμένη, γεγονός κατανοητό ως ένα βαθμό, περιοριζόμενη σε 15 εκθέτες από τα Χανιά (4), το Ρέθυμνο (1) και το Ηράκλειο (10). Μεταξύ τους και μια νέα αμπελουργική εκμετάλλευση από το Ηράκλειο, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην οινική σκηνή. Αντιθέτως, η συμμετοχή του οινόφιλου κοινού ήταν αυξημένη, με το βράδυ του Σαββάτου να δίνει την αίσθηση μεγάλων και καθιερωμένων εκθέσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότεροι οινοποιοί είχαν δείγματα κυρίως λευκών αλλά και κάποιων ροζέ κρασιών από τον φετινό τρύγο. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είναι πολύ φυσικό, τα κρασιά δεν ήταν ακόμα πλήρως έτοιμα, η δοκιμή τους έπεισε ότι το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για τα αμπέλια της Κρήτης. Με υψηλό αρωματικό δυναμικό και πολύ καλές οξύτητες, τα κρητικά λευκά και ροζέ κρασιά του 2010 θα είναι απολαυστικά στη διάρκεια του 2011. Γνωστά δείγματα αλλά και νέες οινοποιήσεις – προσεγγίσεις στο βιδιανό, το δαφνί, το πλυτό και το μοσχάτο Σπίνας δείχνουν τόσο τη σοβαρή δουλειά που γίνεται, όσο και το μέλλον που επιφυλάσσεται σε ποικιλίες αμπέλου που το όνομά τους και μόνο λέει «Κρήτη».

Ιδιαιτέρως ευχάριστη γευστική νότα και ευκαιρία για εξάσκηση στο παιχνίδι ταιριάσματος φαγητού και κρασιού ήταν η προσφορά του ΜΑΙΧ στους εκθέτες και επισκέπτες των Οινοκρητικών, με τα πρωτότυπα μεζεδάκια που τράταρε ο σεφ Γιάννης Αποστολάκης το βράδυ του Σαββάτου.

Μια νέα διάσταση των φετινών Οινοκρητικών ήταν αυτή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι συμμετέχοντες οινοπαραγωγοί προσέφεραν 6 φιάλες κρασιού ο καθένας. Οι 90 φιάλες που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν σε λαχειοφόρο αγορά και οι επισκέπτες της έκθεσης ανταποκρίθηκαν με ζέση εξαντλώντας τους λαχνούς. Το συμβολικό, μα όχι ευκαταφρόνητο, ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων).

Μόνον έπαινος ταιριάζει στο Δίκτυο Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνης που είχε την ευθύνη διοργάνωσης των Οινοκρητικών του 2010 και σε όλους τους οινοποιούς που υποστήριξαν την έκθεση με τη συμμετοχή τους. Μετά την εμπειρία 4 ετών και έχοντας επισημάνει αδυναμίες αλλά και δυνατότητες, το ραντεβού ανανεώνεται για τα 5α Οινοκρητικά του 2011, με τη βεβαιότητα ότι θα δοκιμάσουμε ακόμα καλύτερα κρητικά κρασιά.