01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικές Προτάσεις

Φύλλο 100 - Απρίλιος 2011

mousikorama_palies_agapes_tsanaklidou
KollektivaCDcoverlyralogo-1

Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα | LYRA, 2010

Πρόκειται για την ζωντανή ηχογράφηση μιας μοναδικής παράστασης που παρουσίασε η Τάνια Τσανακλίδου τον χειμώνα 2007-2008 στην μουσική σκηνή «Μετρό».

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τραγούδια του Τσιτσάνη, του Σπανού, του Πλέσσα και του Κραουνάκη με προορισμό το παρόν και τη λύτρωση του.

Με τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη στην κιθάρα και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν, η Τάνια Τσανακλίδου από το πρώτο κιόλας τραγούδι σε μεταφέρει σε μια καρέκλα μπροστά στην σκηνή της. Με την γνωστή της εφηβική διάθεση, άλλοτε μελαγχολική και άλλοτε έξω καρδιά αποτυπώνει αυθεντικά το συναίσθημα σε κάθε τραγούδι. Δεν τραγουδάει πολύ το δικό της ρεπερτόριο αφήνοντας χώρο για λαϊκά τραγούδια μέσα σε ένα κλίμα χαβαλέ μεταξύ κοινού και ορχήστρας.

Στον δίσκο αυτό κλείνονται μοναδικές εκτελέσεις που τον κάνουν συλλεκτικό. Η ερμηνεία της στο «Surabaya Johnny» από το θεατρικό έργο Happy End και στον «Ηθοποιό» του Χατζιδάκι είναι συγκλονιστικές. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το «Αυτή η νύχτα μένει» με τον ήχο του ακορντεόν και τις φωνές του κόσμου να χαρίζουν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παράστασης. Εκτελέσεις που χαρακτηρίζουν τον δίσκο είναι ακόμη το «Νανούρισμα», «Αποκοιμήθηκα», «Αχάριστη» και «Χάθηκε το φεγγάρι».

Ανάμεσα στα τραγούδια ακούγονται γέλια, φωνές, σιωπές και χειροκροτήματα που δίνουν κάτι από την μαγεία εκείνης της στιγμής. Δίσκος με φόντο μια εποχή που νοσταλγούμε και συναντάμε ξανά στο αίσθημα της Τάνιας.

Κείμενο: Εύη Αργυρίου / συνεργασία : http://www.e-orfeas.gr

 

KollektivA / LYRA, 2010

Αποτελούν ουσιαστικά την μετεξέλιξη του Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού (ΦΕΜΔ) και μας συστήνονται με ένα δίσκο άκρως ανατρεπτικό αλλα και κεφάτο.

Ταυτόχρονα είναι εμφανείς οι μουσικοί πειραματισμοί τους, άλλοτε προκαλώντας πολύ όμορφη ακουστική εντύπωση και άλλοτε όχι.

Οι KollektivA με το ομώνυμο album τους σίγουρα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την αντίληψή μας για το Ελληνικό Ροκ.

Τα περισσότερα τραγούδια βασίζονται σε ενδιαφέρουσες μελωδικές εμπνεύσεις ενώ δένονται αρμονικά με έναν πρωτότυπο τρόπο. Ξεχώρισα προσωπικά τη “ροκιά” με τίτλο “Τώρα πια”, το “Νανούρισμα” με τη φωνή της Πέννυς Ραμαντάνη απο τους Όναρ, το “Ανάμνηση” για την ιδιαίτερη εισαγωγή του, καθώς επίσης και το “Πρόσφυγας” που συμμετέχει ο Αλκιβιάδης Κωσταντόπουλος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην επανεκτέλεση του “Which side are you on” που συμμετέχει ο μεγάλος Μάνος Ξυδούς.

Αξίζει να αναφερθεί οτι ο Μάνος είχει την ιδέα της μετονομασίας σε KollektivΑ ενώ με την παρότρυνσή του και την δική του επιμέλεια το υλικό ηχογραφήθηκε και δισκογραφήθηκε.

H γενική εντύπωση του cd αυτού, το οποίο και ακούω εδώ και αρκετές ημέρες σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Μου αρέσει το ενορχηστρωτικό αποτέλεσμα και μερικές απο τις ερμηνείες ενώ και ο στίχος σίγουρα δεν εξαντλείται σε κοινότυπη θεματολογία. Αν το ζητούμενο για την KollektivA ήταν ένα hit που θα τους κάνει γνωστούς, τότε ο δίσκος αυτός δεν εξυπηρέτησε το σκοπό του. Πιστεύω όμως πολύ περισσότερο στις ολοκληρωμένες δουλειές, με το σύνολο των τραγουδιών σε πολυ καλό επίπεδο παρά σε albums του ενός χιτ και 10 τραγουδιών που συμπληρώνουν απλά. Έτσι λοιπόν, συστήνω ανεπιφύλακτα το KollektivA σε αυτούς που θέλουν τον ελληνικό στίχο πάνω σε ηλεκτρικά, δυναμικά και ταυτόχρονα, άκρως μουσικά μονοπάτια.

Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς / συνεργασία : http://www.e-orfeas.gr