12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικές Προτάσεις

Φύλλο 102 - Ιούνιος 2011

Proino Astro
abbie_gale_family_life

Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Ρίτσος

Πρωινό Άστρο

Μετρονόμος

 

Το 1975 ο Χρήστος Λεοντής τάραζε τα νερά της ελληνικής μουσικής μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο και δημιουργώντας το ιστορικό πλέον «Καπνισμένο Τσουκάλι».

Σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά, παρουσιάζει το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Έξι καινούργια λυρικά τραγούδια με ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη. Απαγγέλλει επίσης η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή. Το «Πρωινό Άστρο» γράφτηκε το 1955 και είναι αφιερωμένο από τον ποιητή στην κόρη του Έρη.
Όπως σημειώνει ο συνθέτης: «Το ‘’Πρωινό άστρο’’ του Ρίτσου, είναι ίσως  από τα τρυφερότερα πράγματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει μέσα περνάει μια ολόκληρη ιδεολογία ο Ρίτσος, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί τότε, και έναν κόσμο που οραματιζότανε ο ίδιος. Άλλα ζούσε, άλλα οραματιζότανε. Μέσα από την ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα».

 

 

Abbie Gale: Family Life

Inner Ear, 2011


Ήταν καλοκαίρι του 2005 όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο των Abbie Gale, “Family Life”, από την ανεξάρτητη Vacant Records. H αγαπημένη, πλέον, μπάντα από την Πάτρα, έκανε τα πρώτα της βήματα με σεμνότητα και χάρη, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, γεγονός μάλλον αναμενόμενο, καθώς η ελληνική indie σκηνή είχε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από φρέσκους ήχους, πρωτότυπα ακούσματα και νέα πρόσωπα.
Αυτό που εντυπωσίασε στο “Family Life” είναι ότι οι Abbie Gale κατάφεραν να συνδυάσουν τη φρεσκάδα της πρωτοεμφανιζόμενης μπάντας με μια μεστότητα που συνήθως χαρακτηρίζει τα συγκροτήματα που έχουν δουλέψει καιρό μαζί και έχουν ωριμάσει. Δέκα κομμάτια καθαρής ποπ, χωρίς περιττά στοιχεία και φανφάρες, απλές και ουσιαστικές ενορχηστρώσεις και αυθεντικοί στίχοι ντυμένοι με γλυκόπικρες μελωδίες που βρήκαν την τέλεια ερμηνεία στη μοναδική φωνή της Evira.

 

συνεργασία : http://www.e-orfeas.gr