12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 103 - Ιούλιος - Αύγουστος 2011

Έφτασε αισίως το καλοκαίρι και για εμας εδώ που είμαστε «τουριστικός προορισμός», σημαίνει πως ο τουρισμός  θα δώσει ανάσα στην τοπική οικονομία και γενικότερα αισιοδοξία, σε ένα γκρίζο τοπίο, μετά τα απανωτά μνημόνια και τα μέτρα που παίρνουν αυτοι που έλεγαν : «λεφτα υπάρχουν…».

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοι που θέλουν τη χώρα να τη σκαπουλάρει, αφου σκέφτονται : «έλα μωρε, Έλληνες είμαστε θα τα καταφέρουμε…», όμως τα σπρέντ έχουν άλλη γνώμη και τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου είναι για κλάμματα.

Ενας συνταγματολόγος και Νο 2 του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον στο τιμόνι του ο υπουργείου οικονομικών, που σημαίνει ότι ίσως σκέφτηκαν πως με αυτό τον τρόπο φοβηθούν οι κερδοσκόποι… Πάντως ως φαίνεται, γλυτώσαμε το φόρο στα αναψυκτικά και ποιος ξέρει τι θα σκεφτούνε στη συνέχεια, για να ξοφλήσουμε το χρέος των 350 δις, που θέλουν να μας πείσουν πως μαζί τα «φάγαμε»… Την ίδια στιγμή οι αγανακτισμένοι, έχουν μόνιμη έδρα τους τα βράδυα τις πλατείες όλης της χώρας, έτσι και εδώ την πλατεία αγοράς, όπου ουκ ολίγα μουσικά δρώμενα συμβαίνουν μεταξύ άλλων !!

Στα μουσικά του μήνα που πέρασε είχαμε πάρα πολλά, με μία έμφαση στα πιο  απαιτητικά ρεπερτόρια ενώ οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, κάπου κόλλησαν… και ανακοινώθηκαν μόλις την 1η Ιούλη. Σε αυτές βρίσκουμε ως συνήθως αρκετά μεγάλα ονόματα, με τις ανάλογες «μέγκα» συναυλίες, τοπικούς συλλόγους και τρία τοπικά μουσικά συγκροτήματα.

Ο Γιάννης Χαρούλης φέτος έρχεται πάλι στο φρούριο Ιτζεδίν, στις 17/8, ενώ ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης έρχονται στην Τάφρο στις 30 Ιούλη. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκδήλωση του συλλόγου μουσικών Χανίων «Ο Χάρχαλης» στις 19/8, που είναι αφιερωμένη στους οργανοποιούς των Χανίων.

Από τα τοπικά συγκροτήματα, οι Primavista θα εμφανιστούν στο θέατρο ανατολικής τάφρου στις 31/8 μαζι με το Τρίφωνο όπου συμμετέχει η Χανιώτισα Ερωφύλη, το μουσικό σχήμα «Κύκλος» στις 5 Αυγούστου στον ίδιο χώρο και το μουσικό σύνολο «Μανούσος Μπαϊλάκης» θα δώσει συναυλία στην Αν.Τάφρο, στις 30/8, με ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι.

Ο καταξιωμένος μουσικός Μανώλης Πάππος που παίζει μπουζούκι και τραγουδάει, βρίσκεται στα Χανιά αυτό το καλοκαίρι και παίρνει μέρος σε διάφορα ενδιαφέροντα λάϊβ, στα Χάλκινα, στο Λιβυκόν στη Σούγια και αλλού. Μαζι του ο Τάκης Μπάρμπας στα κρουστά και ο Κωστής Αβυσσινός στο μπουλγαρί.

Το «Αντιρατσιστικό φεστιβάλ» έγινε και φέτος στο Πάρκο ειρήνης και φιλίας, στις 25 και 26 Ιούνη, με μεγάλη επιτυχία. Πολλές ποικίλες και ενδιαφέρουσες οι δράσεις, οι ομιλίες, οι συζητήσεις και τα άλλα δρώμενα. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν το χαριστικό παζάρι, τα περίπτερα, το καφενείο και η πολυεθνική κουζίνα ! Πολλά και ωραία έθνικ συγκροτήματα έπαιξαν στη μεγάλη σκηνή και στη μικρή, τοπικά ροκ και χιπ-χοπ συγκροτήματα, με προδιαγραφές να κάνουν σπουδαία πράγματα !

Στις 4 Ιούνη έγινε η γιορτή διεκδίκησης στο «Στρατόπεδο Μαρκοπούλου». Πολλα ήταν και εδώ τα δρώμενα, οι παρεμβάσεις και οι δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Μουσική έπαιξαν οι Χαλικούτηδες, οι «Εντέχνως λαϊκοί» και η βραδυά έκλεισε με κρητικό γλέντι, με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη και το Μιχάλη Λουφαρδάκη.

Η Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής γιορτάστηκε στις 21 Ιούνη, με μία συναυλία στο νέο χώρο που δημιουργήθηκε στο παλιό λιμάνι, μετα την κατεδάφιση του παλιού τουριστικού περίπτερου. Συμμετείχαν οι : Haig Yazdjan, Ψαρογιώργης, Γιάννης Χαρούλης, Λεωνίδας Μαριδάκης, Δημήτρης Κουκουλιτάκης και Σπύρος Πετρουλάκης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυ μεγάλη ενώ τα έσοδα δόθηκαν στα συσσίτια της Σπλάντζιας.

Στον ίδιο χώρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ομάδας αρχιτεκτόνων, p-public, δόθηκε  συναυλία από τα Χανιώτικα συγκροτήματα : Canea 6,  Ξυπόλητη Πρόβα, Freak tones & Σιγανά Ποτάμια.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», τεύχος 40

Με το τεύχος αυτό ο Μετρονόμος γιορτάζει τα 1 0 χρόνια του, που ομολογουμένως είναι επιτυχημένα και δημιουργικά και παράλληλα αθόρυβα και σεμνά ! Σε αυτό το τεύχος περιλαμβάνονται : συνέντευξη με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Γιώργο Μούτσιο, τη Σοφία Μιχαηλίδου, τον Γιώργο Αλτή, τον Μπάμπη Τσέρτο κ.α. Επίσης αφιερώματα, στον ηχολήπτη Γ.Παπαϊωάννου, στον λαϊκό τραγουδιστή Πέτρο Αυγέρη, στο Δημήτρη Ψαριανό και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», τεύχος 28

Το περιοδικό του γνώστη του λαϊκού τραγουδιού, Γιώργου Κοντογιάννη, ξανακυκλοφορεί μετα από ένα χρόνο, με νέο εκδότη, μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά την ίδια ομάδα συντακτών  την ίδια ποιότητα και ερευνητική δουλειά. Πολλά τα ενδιαφέροντα θέματα : τα κέντρα που δούλεψε ο Καζαντζίδης, αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη με πλήρη δισκογραφία, συνέντευξη με τον κορυφαίο μπουζουξή Χρήστο Ολύμπιο, αφιερώματα τους Μάρκο Μέλκων, Κώστα Κοφινιώτη, Σάκη Τσιβγούλη, την πλήρη δισκογραφία του Γιώργου Παπασιδέρη και άλλα πολλά.

Με μουσικούς χαιρετισμούς και καλές διακοπές !!