12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικές Προτάσεις

Φύλλο 104 - Σεπτέμβριος 2011

karaindrou
The promise
efta

Καραίνδρου Ελένη

Μουσική για το θέατρο πρωτότυπες ηχογραφήσεις 1986-2010
Μικρή Άρκτος

Οι φίλοι της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.

Περισσότερες από 3 ώρες μουσικής, γραμμένης για 22 θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα (1986-2010) κυκλοφορούν σε μια ιστορική έκδοση – ντοκουμέντο από τη Μικρή Άρκτο, σε 3 CD που συνοδεύουν ένα καλαίσθητο βιβλίο, εμπλουτισμένο με φωτογραφίες από τις παραστάσεις, κριτικές και πληροφορίες για τις ηχογραφήσεις. Η συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τον σκηνοθέτη και σύντροφό της Αντώνη Αντύπα ξεκίνησε το 1986, όταν εκείνος της πρότεινε να συνθέσει μουσική για τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη.

 

Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Τhe Promise

Ecm

Το Τhe Promise, είναι ο έκτος δίσκος του Βασίλη Tσαμπρόπουλου με την ECM, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, ο πιο προσωπικός του.

Ο πολυτάλαντος έλληνας πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη τροχιά στη δισκογραφία της ECM, από την μετα-Bill Evans τζαζ με τον Arild Andersen, μέχρι την εξερεύνηση της μουσικής του Gurdjieff με την Anja Lechner.

Το πρώτο σόλο άλμπουμ του πιανίστα Akroasis, (ECM 1737, 2003) βασίστηκε στη βυζαντινή ελληνική μουσική παράδοση, ενώ οι συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν σε συνεργασία με την γερμανή βιολοντσελίστα Anja Lechner και τον ιταλό περκασιονίστα UT Gandhi, το Melos, αποπνέουν το άρωμα της μουσικής παράδοσης της ανατολής ανανεωμένο όμως, από ένα ευρύτερο, παγκόσμιο μουσικό πλαίσιο.

Το Τhe Promise είναι έντεκα κομψές μινιατούρες, πρωτότυπες συνθέσεις του, με εξαίρεση το Τζιβάερι, σε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη διασκευή.

Το μουσικό θέμα Τhe Other ανοίγει το δίσκο και επανέρχεται ως βασικό μοτίβο, με διάφορες παραλλαγές. Σε όλη την ηχογράφηση η ενδελεχής διατύπωση, η λεπτότητα και η ακρίβεια του ήχου διαποτίζονται από ποιητική ευαισθησία. Μουσική ήρεμη και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική. Η αφαιρετική της ιδιοσυγκρασία είναι μαγική καθώς ο ακροατής μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα και την εξέλιξη αυτής της εύθραυστης και συγχρόνως δυνατής αρμονικής ανάπτυξης.

Αν και το 90% της μουσικής αποτελείται από «γραμμένες συνθέσεις», -το υλικό δημιουργήθηκε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μόλις μερικές βδομάδες πριν την ηχογράφηση- διαθέτει μια σπάνια ευελιξία σαν να ήταν μπαλάντες που προέκυψαν από αυθόρμητο αυτοσχεδιασμό.

 

Κώστας Σμοκοβίτης

"ΕΦΤΑ"

Δώδεκα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά λαϊκά τραγούδια, συνοψίζονται στη φωνή του βάρδου του ελληνικού τραγουδιού.

Τιμώντας το βάρος της ιστορικής του διαδρομής, με τις ερμηνείες έργων των μεγαλύτερων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκη,  Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Λοίζου, Μητσάκη, Δερβενιώτη, Νικολόπουλου, Σούκα, Χατζηνάσιου, Κόρου, Πολυκανδριώτη, Δημητρίου, Τερζή,  κ.α.) και ποιητών-στιχουργών (Βίρβου, Γκούφα, Δασκαλόπουλου, Μπουρμπούλη, Παπαδόπουλου, Ρασούλη, Χριστοδούλου, Ελευθερίου, Τσώτου κ.α.), ο Κώστας Σμοκοβίτης επιχειρεί μια παρέμβαση στα μουσικά δρώμενα, προτείνοντας τραγούδια κυρίως ερωτικά, με κοινωνικές όμως πάντα προεκτάσεις.

Με τη δωρικότητα της φωνής του, τη λιτότητα της έκφρασής του, τη χαρακτηριστική σεμνότητά του (και ταιριάζει στους πραγματικά άξιους) και το γνωστό γεμάτο ευαισθησία ερμηνευτικό του ύφος, αποδίδει μοναδικά τα δώδεκα τραγούδια του CD που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο τίτλος "ΕΦΤΑ", προκύπτει από το ομότιτλο τραγούδι που βρίσκεται στη σειρά 7 κι ακόμα γιατί στη συγκεκριμένη δουλειά συνεργάστηκαν εφτά δημιουργοί, δουλεύοντας αδιάκοπα τρία ολόκληρα χρόνια.

Τη μουσική έχει γράψει ο Βασίλης Σδούκος ενώ τους στίχους υπογράφουν οι ποιητές Δημήτρης Ιατρόπουλος και Δημήτρης Ι. Μπρούχος και οι στιχουργοί Φίλιππος Γράψας, Δημήτρης Κούτρας, Γιάννης Νικολαίδης  και Λάζαρος Τσόλκας.

Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών επιμελήθηκαν εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, ο Ιωσήφ Χυδήρογλου και ο Στέλιος Μαρής.

 

Επιμέλεια : Μ.Φ.