12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

panorama 2 2
dscf3225

Δε μανταλώνεται πια η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα και άντε παλι νέα μέτρα… Μέχρι και ο Ανδρουλάκης ξεσπάθωσε ! Πάντως 155 βουλευτές ψήφισαν το νεο τσουχτερό χαράτσι στα ακίνητα, για να μαζέψομε λέει 56 (ψωρο)δις ενώ εμεις είχαμε καταφέρε να μαζέψομε μόνο 54, φέτος…

Και μέσα σ’όλη αυτή την παραζάλη ο κόσμος ξέχασε ακόμα και τον τρύγο. Μοναδική χρονιά που δεν είδα μουσταλευριά ούτε για δείγμα !

Τέλος πάντων, στα μουσικά μας εμεις… Τα του Ιουλίου και Αυγούστου υπάρχουν στο site της Πυξίδας αφου δεν προλάβαμε να συμπεριλάβουμε το άρθρο στο τεύχος Σεπτεμβρίου. Τα νέα του Σεπτεμβρίου είναι αρκετά, παρ’όλο που ο καιρός μας τα χάλασε νωρίς φέτος…

Η Μόνικα ήταν στη 1 του Σεπτέμβρη στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου, σε μια συναυλία που ήταν άψογη σε όλα, από παλμό, ήχο, φωτισμό, επαγγελματισμό, μέχρι και εκπλήξεις, όπως στο τέλος που κατέβηκε με την κιθάρα της, μέσα στον κόσμο ! Σχεδόν γεμάτη η τάφρος, έδειξε ότι οι Χανιώτες εκτιμούν την καλη μουσική, χωρις να χρησιμοποιήσω υπερθετικούς ενώ η Μόνικα και το γκρουπ της έδειξαν πως πρέπει να γίνονται οι (ροκ) συναυλίες !!

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Δημοτική Ενότητα Ελ.Βενιζέλου διοργάνωσε αντάμωμα  παραδοσιακών συλλόγων Χανίων και Λακωνίας, με τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων, τον παραδοσιακό Σύλλογο "Το Μετερίζι", την Παραδοσιακή Παρέα Ελ. Βενιζέλου και τον Τουριστικό Σύνδεσμο «Κρήτη» από τα Χανιά και τον παραδοσιακό Σύλλογο «Λεύκιππο» από τη δυτική Μάνη. Μουσικά συμμετείχε το συγκρότημα του Μανούσου Πολλάκη. Οι Μανιάτες με το κέφι, την ομαδικότητα και τη δουλειά τους, έδωσαν το δικο τους χρώμα και μαζι με τους δικούς μας χορευτές, δημιούργησαν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Η συνέχεια δόθηκε σε κοντινή ταβέρνα όπου το ριζίτικο και η μαντινάδα διαδέχονταν τα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσσηνίας, τραγουδισμένα μερακλίδικα και μαζι οι ανταλλαγές απόψεων, οι σχετικές ιστορίες και τα νάκλια…

Ο Δήμος Χανίων, το κοινοτικό Συμβούλιο Βαμβακόπουλου, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακόπουλου», διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης, συμβάλλοντας στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ξεριζωμένων, από τις εστίες τους, Μικρασιατών. Η φετινή κεντρική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου και συμμετείχαν : H Χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν . Χανίων – Σούδας « Ο Αγιος Πολύκαρπος» με την συνοδεία του μουσικού σχήματος «Υάκινθος» του Β. Βαϊγκούση, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών Νέας Περάμου Αττικής και η Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων από την Νίκαια του Πειραιά.
Η ομιλία του Θανάση Λαγοδήμου ήταν ρηξικέλευθη και αποκαλυπτική ενω στη συνέχεια τα χορευτικά συγκροτήματα που ακολούθησαν, μετέφεραν εικόνες από τις χαμένες πατρίδες και προκάλεσαν θαυμασμό και συγκίνηση. Η χορωδία και ορχήστρα της Χανιώτικης αδελφότητας Μικρασιατών απέδωσε πολύ ωραία τα μικρασιάτικα τραγούδια και έκλεισε η ορχήστρα από τη Νίκαια με ρεμπέτικα και παραδοσιακά. Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και ο χώρος του σχολείου αν και πολύ φιλικός, αποδείχτηκε μικρός για μια τέτοιας εμβέλειας εκδήλωση, η οποία ήταν πολύ πετυχημένη !

Στις 11 Σεπτέμβρη στα Κουτουφιανά Γραμβούσας, στην Κίσαμο, έγινε το ολοήμερο φεστιβάλ Στέλιου Καζαντζίδη, από τον Παγκρήτιο Σύλλογο φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, εκδήλωση ενταγμένη στα «Γραμπούσια 2011». Το μεσημέρι έγινε μία πρώτη τράπεζα συζήτησης και το απόγευμα μία δεύτερη, για το έργο του Καζαντζίδη. Προβλήθηκε ταινία για τη ζωή του μεγάλου λαϊκού μας βάρδου και το βράδυ στο μεγάλο ανοιχτό χώρο του πολιτιστικού  κέντρου, δόθηκε συναυλία με τον Αντώνη Μάλτα. Συμμετείχαν ο Γιώργος Χαχλάκης και ο Βασίλης Καρεφυλλάκης.

Στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ο Μίκης Θεοδωράκης, μίλησε στις 21 Σεπτέμβρη για τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή του τόπου, εκ μέρους του κινήματος πολιτών «Σπίθα», του οποίου είναι και ιδρυτής. Κατάμεστο το θέατρο και οι γύρω χώροι από περίπου 3.000 κόσμο, με μοναδικό «αντίπαλο» τη βροχή που ξεκίνησε σιγά σιγά και δυνάμωσε μέσα σε μία ώρα, με αποτέλεσμα ο θερμός λόγος του Μίκη και του Γεωρ. Κασιμάτη να καθηλώσει, το ακροατήριο που  παρέμεινε. Η συναυλία που είχε προγραμματιστεί στη συνέχεια με τους Primavista, ματαιώθηκε γιατί η βροχή μετατράπηκε σε καταιγίδα.
Να σημειώσουμε ότι η συγκέντρωση αυτή και παρ’ολίγον συναυλία, είχε τη σημειολογία της αφου ήταν μία από τις τελευταίες στο θέατρο «Τάφρου», το οποίο θα αποσυναρμολογηθεί και στη θέση του θα δημιουργηθεί νέο θέατρο. Το λυόμενο θεάτρο αυτό κατασκευάστηκε για τον εορτασμό, των 50 χρόνων από τη Μάχης της Κρήτης το 1991, επι υπουργείας Μίκη Θεοδωράκη.

Μία ιδέα που «ρίχνουμε» από εδω, κάποιο τμήμα του μεταλλικού θεάτρου, να χρησιμοποιηθεί στον ελεύθερο χώρο στους Αγίους Αποστόλους, φτιάχνοντας ένα μικρότερης χωρητικότητας θέατρο, όπως προγραμματίζονταν προ Καλλικράτη…

Στη διήμερη παραμονή του ο Μίκης στα Χανιά, πέρασε από τον Αποκόρωνα όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και επισκέφτηκε το Θέρισο. Επίσης στο πατρικό του σπίτι στο Γαλατά έγινε η επίσημη ανακοίνωση απο τον Δήμο Χανίων, ότι θα μετατραπεί σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, κάτι που ευχόμαστε να ευωδωθεί σύντομα !

Ηδη με τις πρώτες βροχές και τα δροσερά έως ψυχρά βράδυα του Σεπτέμβρη, τα χειμερινά στέκια άνοιξαν σιγά σιγά. Η Μικρή Σκηνή είναι πλέον παρελθόν όπως την ξέραμε και στη θέση της έγινε ένα νέο καφέ και μεζεδάδικο. Τα Astra μαθαίνουμε ότι φέτος τα χειμώνα δεν θα έχουν ζωντανή μουσική αλλά θα ανοίξουν σαν κλαμπ ενω τα Μαύρα Μεσάνυχτα δεν θα ανοίξουν. Ένα ακόμα  κέντρο με μεγάλη ιστορία που σταμάτησε τη λειτουργία του, είναι η Νεράϊδα, επι της λεωφόρου Ακρωτηρίου. Αντίθετα πολλά μικρά στέκια αρχίζουν να φιλοξενούν live και μαθαίνουμε ότι θα ανοίξουν κι άλλα, αφου είναι η τάση της εποχής…

Με μουσικούς χαιρετισμούς