12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«Νέος Πρωταθλητής Ελλάδος…»

dsc06225

Η τελευταία και σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς εντός συνόρων έλαβε χώρα στην πόλη των Χανίων. Από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου όλα τα φώτα ήταν στραμένα στον επιβλητικό χώρο του Γιαλί Τζαμισί, όπου και διεξήχθη το 61ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδος Αντρών.

Νέος πρωταθλητής  αναδείχθηκε ο δεκαοχτάχρονος Αντώνης Παυλίδης από την Καβάλα. Το τουρνουά χαρακτηρίστηκε από έντονη μαχητικότητα, με αποτέλεσμα  μέχρι και την τελευταία στιγμή να μη μπορεί κανείς να προβλέψει τον τελικό νικητή.

Αν και δε συμμετείχαν αρκετοί κορυφαίοι Έλληνες σκακιστές διαμαρτυρόμενοι προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία για τα χαμηλά χρηματικά έπαθλα του πρωταθλήματος, το τουρνουά ήταν πολύ ανταγωνιστικό καθώς πλαισιώθηκε από τους ισχυρότερους σκακιστές που δέχθηκαν να αγωνιστούν. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παικτών ήταν το νεαρό της ηλικίας τους και η δίψα για την διεκδίκηση του τίτλου.

Σίγουρα τα πενιχρά χρηματικά έπαθλα της Ε.Σ.Ο. δεν αποτελούν το κατάλληλο κίνητρο για πολλούς (όχι για όλους)  τους επαγγελματίες σκακιστές. Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχαν οι κορυφαίοι σκακιστές, είχες την εντύπωση ότι σχεδόν όλες οι παρτίδες σκάκι καταλήγουν ισόπαλες. Λίγοι ήταν αυτοί που επιδίωκαν την «καθαρή» διάκριση μακρυά από προσυμφωνημένα ισόπαλα αποτελέσματα, υποσκάπτοντας την αξία και την ακεραιότητα των αγώνων.

Το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε αισθητά στο τελευταίο πρωτάθλημα. Ο Πρωταθλητής Αντώνης Παυλίδης είχε μόλις μία ισοπαλία σε 10 αγώνες (και αυτή έπειτα από σκληρή παρτίδα), το ίδιο και ο δεύτερος των αγώνων Νίκος Γαλόπουλος ( η οποία όμως ήταν πολύ σύντομη και καθόλου ανταγωνιστική). Ίσως οι ντόπιοι λάτρεις του σκακιού να μην είχαν τη χαρά να δουν από κοντά όλα τα ινδάλματά τους, όμως είχαν τη χαρά να δουν πολλές ενδιαφέρουσες παρτίδες και να γνωρίσουν έναν από τους πιο μαχητικούς Πρωταθλητές Ελλάδος των τελευταίων ετών.

 

Το επίσημο site του 61ου Πρωταθλήματος: http://chessfed.net/tournaments/61_ind_men/index.html