01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

ΜΜΕ

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

Τύπος: Δραστικές περικοπές, καμία επένδυση
Όσο οι εκδότες στην Ελλάδα περικόπτουν δαπάνες με κάθε τρόπο σε βάρος της ύλης των εφημερίδων τους, ο καθένας στο «χωράφι» του και στην αντίληψη «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», οι εκδότες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές δυνατότητες όσο το «χαρτί» στο περίπτερο αποδυναμώνεται.

Η αξιοποίηση των on line εκδόσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στη χώρα μας, όταν υπάρχει δυναμική για διαφημιστική απορρόφηση από το ιντερνετικό περιεχόμενο. Στην Ευρώπη η συνολική online διαφημιστική δαπάνη άγγιξε τα 17,7 δισ. ευρώ το 2010 (γύρω στο 20% της συνολικής αγοράς διαφήμισης) παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 15,4%, την ίδια στιγμή που η δαπάνη για τη συνολική διαφημιστική αγορά στην Ευρώπη αυξήθηκε μόλις κατά 5%. Η online display διαφήμιση εμφανίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή online διαφήμισης στην Ευρώπη, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 21%, περιλαμβανομένων των social media, video και mobile. Ποσοστά αύξησης υψηλότερα του μέσου όρου εμφανίστηκαν στην Ιρλανδία (31%), την Ισπανία (29%) και τη Ρωσία (27%).
Στη χώρα μας, η αύξηση της online display διαφημιστικής δαπάνης εκτιμάται από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, 25% παρά την κρίση, σύμφωνα με το ΙΑΒ Hellas. Στο 9μηνο του 2011 άγγιξε τα 57 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φτάσει ώς το τέλος του έτους τα 74 εκατομμύρια, σε 24 online publishers που εκπροσωπούν εμπορικά περισσότερα από 150 websites του ελληνικού Internet. Σε μια δύσκολη χρονιά, όπου οι διαφημιστικές επενδύσεις στα παραδοσιακά Μέσα υποχωρούν (40% σε δύο χρόνια σε πραγματικές τιμές), το display παρουσιάζει, για τους πρώτους 9 μήνες του 2011, άνοδο 27%. Ποιοι διαφημίζονται; Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών είναι πρώτος, με μερίδιο περίπου 25% της συνολικής δαπάνης, ενώ και ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών δυναμώνει το μερίδιό του, στο 18%. Περισσότερο έντονη στις αρχές του έτους ήταν η παρουσία των χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Πηγή : Η ΑΥΓΗ  Νταρζάνου Α. 22012012
Επιμέλεια : Μ. Ανευλαβής